3 Aralık Dunya Engelliler Gunu kapsamında SANKO Universitesi Sağlık Bilimleri Fakultesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bolumu tarafından "Engellilerin Rehabilitasyonunda Fizyoterapistlerin Rolu ve Paydaşların Goruşu" konulu uzaktan erişimli seminer duzenlendi.
Moderatorluğunu SANKO Universitesi Sağlık Bilimleri Fakultesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bolum Başkanı Prof. Dr. Nevin Ergun'un yaptığı seminerde konuşma yapan Gaziantep Buyukşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Engelli bireylerle ilgili doğru zamanda doğru mudahalede bulunulmadığında, koruyucu ve onleyici tedbirler hızlıca guncellenmediğinde bunun maliyeti birey, toplum ve devlet icin cok ağır" dedi.

Engelli dostu kent kapsamında ulaşılabilirlik, eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaclar karşılandıktan sonra engellinin rehabilitasyonu ve ulaşılabilirliğinin onemli olduğunu kaydeden Şahin, "Ulkemizin en buyuk Engelsiz Yaşam Merkezi'ni actık. Bir yıl icinde doğru metodoloji, doğru insanlar ve doğru modeli kuruduğunuzda bu cocukların yaşamına nasıl dokunduğumuz, annelerin hayata bakışının nasıl değiştiğini, aileye, topluma nasıl dokunduğumuzu gorme fırsatı oldu. Şehrimizde SANKO Universitesi gibi ihtisaslaşmış bir universitenin, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bolum Başkanı Prof. Dr. Nevin Ergun gibi hocalarımızın varlığını cok kıymetli buluyorum. Universiteyi universite yapan beşeri sermayedir. Bilim ve akılla her sorunu cozmemiz gerektiğini duşunuyorum. Teoriyle pratiği, bilimle uygulamayı birleştirerek daha da guclu bir yontem oluşturalım" şeklinde konuştu.
Engelli bireylerin hayata bakışı değişti
Engelli bireylerin ufukları, vizyonları ve hayata bakışlarının değiştiğini, universiteye giden engelli birey sayısının arttığını belirten Şahin, "Bu konuda geldiğimiz nokta onemli ama yeterli değil, daha guclu koordinasyona ihtiyacımız var. Buradan yola cıkılarak bunu bir Turkiye modeli donuşturebiliriz. Biz yapamazsak, kimse yapamaz" ifadelerini kullandı. "Koruyucu, onleyici tedbir, koruyamadığın ya da onleyemediğinde hızlı dokunuş ve sonrasındaki rehabilitasyon bu uc kademeyi doğru modellediğimizde buradan bir başarı hikayesi cıkacağına inanıyorum, diyen Şahin, "SANKO Universitesi Rektoru Prof. Dr. Guner Dağlı'ya, Genel Sekreter Dr. Yusuf Ziya Yıldırım ve siz değerli hocalarıma cok teşekkur ediyorum. Universitemiz ve bolumumuz bu konuda elimizdeki en buyuk hazine, hepinize teşekkur ediyorum" dedi.
"Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bolumu ana bilim dallarına ayrılmalı"
SANKO Universitesi Rektoru Prof. Dr. Guner Dağlı, sağlık sektorunde fizyoterapistlerin onemine değinerek, "Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bolumu olarak mutlaka ana bilim dallarında ayrılmalı, yeni alanlar acılmalı, bazı uygulama alanlarında ozelleşmeler sağlamalısınız" ifadelerine yer verdi. Yuksek lisans eğitiminde ya da stajlarda gencleri kabiliyetlerine gore yonlendirmenin gerekliliğine de vurgu yapan Prof. Dr. Dağlı, "Palyatif bakım merkezleri ile yoğun bakım merkezlerinin de istihdam acısından kapsama alınması gerektiğini duşunuyorum. Bu guzel toplantı nedeniyle hepinize teşekkur ediyorum" diye konuştu.
Turkiye Fizyoterapistler Derneği Başkanı Prof. Dr. Tulin Duger ise konuşmasına engelliler icin rehabilitasyon hizmetlerinin halen tum dunyada yaygın ve etkili bir hizmet haline donuşemediğini ifade ederek başladı. Prof. Dr. Duger, "Bu nedenle Birleşmiş Milletler Surdurulebilir Kalkınma Hedeflerinin ucuncusu olan 'herkes icin sağlıklı yaşam' ilkesinden yola cıkarak 2017 yılında Cenevre'de buyuk bir toplantı gercekleşmiş ve 2030 yılı hedefleri, ihtiyaclar doğrultusunda acıklanmıştır. Bunların başında ilgili sağlık profesyonellerine, en cok da fizyoterapiste ulaşım gucluğudur" bilgisini paylaştı.
"Fizyoterapist sayısı cok az"
Fizyoterapistlerin, rehabilitasyon surecinin asıl sorumlu uyesi olduğunu ve sağlıkta rehabilitasyon, eğitimde rehabilitasyon ve bakımda rehabilitasyon hizmetlerinden sorumlu sağlık profesyonelleri olduğuna dikkat ceken Prof. Dr. Tulin Duger, "Ulkemizde ozellikle Sağlık Bakanlığı'nda gorev yapan fizyoterapist sayısının cok az olması fizyoterapistlerin gunluk hasta alım sayılarının cok yuksek olması, taşeron hizmetinde calışmaları gibi pek cok faktor fizyoterapi hizmetlerine engelli bireylerin ulaşmasını engellemekte, cok uzun sureler sırada beklemelerine yol acmakta ve farklı engel gruplarının fizyoterapiste yonlendirilmesi gercekleşememektedir. Oysa rehabilitasyon hizmetleri; tıbbi, psikososyal, toplum temelli, mesleki rehabilitasyon gibi surecleri icermektedir. Bu nedenle tum bu aşamalarda fizyoterapistlerin istihdamı, rehabilitasyon hizmetinin sigorta hizmetlerine dahil edilmesi, hastanelerde ozel rehabilitasyon birimlerinin oluşturulması fizyoterapistlerin engellilerin toplumda bağımsızlığının sağlanmasında tum bilgi ve yeteneklerini kullanarak onemli bir hizmet sunmalarını sağlamış olacaktır" ifadelerini kullandı.
"Engelsiz Yaşam Merkezi Turkiye'de ilk ve tek"
Gaziantep Buyukşehir Belediyesi Engelsiz Yaşam Ozel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Şube Muduru Didem Ozden de konuşmasında Engelsiz Yaşam Merkezi'nin, Turkiye'de devlet destekli tum engel gruplarına rehabilite ve sosyal eğitim hizmeti sunan ilk ve tek merkez olduğuna vurgu yaptı. Merkezin temel hedefinin ozel gereksinimli bireylerin, gazi ve ailelerinin rehabilitasyon, psiko-sosyal destek ve ilgili hizmetlerinin planlı, programlı, etkin bir şekilde yurutulmesi olduğuna işaret eden Ozden, iki ana eğitim bolumunden oluşan merkezle ilgili, "Merkezin Destek Eğitim Birimleri; ozel gereksinimli bireylere, hastane ve RAM raporları doğrultusunda bireysel ve grup eğitimlerinin planlı ve programlı bir şekilde verildiği eğitim bolumleridir. Merkezin Eğitime Destek Birimleri ise kendi kendilerine yetebilen ozel gereksinimli bireyler yetiştirme ve verilen resmi eğitimlerin, sosyal alanlar ile desteklenmesi ile başarılı sonuclar elde etmeyi hedefleyen eğitim bolumleridir" dedi.
Ozden, merkezin ayrıca verdiği danışmanlık hizmetleriyle ilgili olarak "Ozel gereksinimli bireylerin bağımsız yaşam becerileri desteklenerek sosyal hayat ve toplumsal yaşam becerileri kazandırmaya yonelik Sosyal Servis Danışmanlığı Hizmeti, ozel gereksinimli birey ve ailelerinin yasal hakları, hukuksal alanda yaşadıkları sorun ve surecler ile ilgili Hukuk Danışmanlığı Hizmeti, bireylerin beslenme konusunda bilinclendirilmesi, engel gruplarına gore ozel beslenme programlarının duzenlenmesi, sağlık kontrol uygulamalarının yapılması ile bireylerin yaşam kalitelerinin arttırılması ile ilgili olarak Sağlık Danışmanlığı Hizmeti verilmektedir. Kar amacı olmadan resmi eğitim ve sosyal alanlar ile desteklenen ozel gereksinimli bireylerin, kendi kendilerine birer birey olmaları, ozguven duygularının ve sosyal yaşam becerilerinin gelişmeleri ve bu doğrultuda ebeveynsiz olarak istihdamlarına olanak sağlayacak calışmaların yapılmasını hedefliyoruz. Bu doğrultuda merkez her gecen gun atolye ve eğitim alanları ile ilgili gelişimleri takip ederek, kendini yenilemekte ve geleceğe ışık tutmayı amaclamaktadır. SANKO Universitesi'nin de dahil olduğu universitelerle ilgili yapmış olduğumuz işbirliği cercevesinde supervize calışmalarını, değerli eğitimcilerin desteği ile yapmanın gururunu yaşamaktayız" diye konuştu.
Seminerin moderator SANKO Universitesi Sağlık Bilimleri Fakultesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bolum Başkanı Prof. Dr. Nevin Ergun, "Engelliler icin yaptığımız her şey bizim yaşam şeklimizdir. Fizyoterapistler, yaşamın her alanında ister engelli olsun ister olmasın, toplumdaki her yaş grubundan bireyin ihtiyac duyacağı her turlu rehabilitasyon ve yaşam kalitesinin yukseltilmesinde onemli bir ekibin bel kemiği olarak gorev yapmaktayız" diyerek surecteki rollerini anlattı.
Prof. Dr. Ergun, "Destekleri icin Buyukşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin ve Rektorumuz Prof. Dr. Guner Dağlı'ya cok teşekkur ediyoruz" diyerek sozlerini tamamladı. - GAZİANTEP
Kaynak: İhlas Haber Ajansı