Bulgaristan'da yaşayan 30 yaşındaki Sevdım Shemsı Sylman, kalıtımsal bir kan pıhtılaşma bozukluğu ile dunyaya geldi. Yıllar icinde kronik bobrek yetmezliği hastası olan genc adam, diyaliz tedavisinden de sonuc alamadı. Bobrek nakli olmak icin Turkiye'ye gelen Sylman, babasından alınan bobrekle hayata tutundu. Nakli yapay damar ile gercekleştirdiklerini anlatan Genel Cerrah Doc. Dr. Sabri Tekin, dunyada bu teknikle yapılan bir nakil yok diyerek, "Hastanın toplardamarları yuzde 100 tıkalıydı. Biz de yapay damarı anastomoz tekniğiyle toplardamara bağladık. Dunyada bu tekniği ilk kez biz kullandık. Operasyon başarılı gecti, hastanın sağlık durumu iyi" değerlendirmesinde bulundu.
Bulgaristan'da yaşayan 30 yaşındaki Sevdım Shemsı Sylman, kanın normalden daha fazla pıhtılaşmasına neden olan Antitrombin III eksikliği ile dunyaya geldi. Toplardamarları tıkalı olduğu icin bircok sorun yaşayan Sylman, bir sure sonra kronik bobrek yetmezliği hastası oldu. 3 cocuk babası genc adam ulkesinde diyalize girmeye başladı fakat damar tıkanıklığı nedeniyle tedaviye devam edemedi. Bobrek nakli olmak icin arkadaşının tavsiyesiyle Turkiye'ye gelen Sylman'ın 54 yaşındaki babası Shemsi Syulman Hyusein bobreğini vermek istedi ancak bircok merkez damar tıkanıklığı nedeniyle nakil başarısız olur diye operasyonu yapmadı.

Yolu Medicana Bahcelievler Hastanesi'nden Genel Cerrah Doc. Dr. Sabri Tekin ile kesişince genc adamın hayatı değişti. İmkansız gibi gozuken operasyonu başarıyla gercekleştiren Turk doktor, toplardamarlar yuzde 100 tıkalı olduğu icin nakil sırasında yapay damar kullandı. Ameliyat oncesi ameliyatın başarı ihtimalinin yuzde 40 olduğunu soyleyen Doc. Dr. Tekin, karaciğerinin bir tane toplardamarını iptal edip bobreğin toplardamar sistemi icin kullandıklarını, bu damara da yapay damarı, anastomoz tekniğiyle bağladıklarını anlattı.
HASTANIN BUTUN TOPLARDAMARLARI TIKALIYDI
Hastanın kronik bobrek yetmezliğine bağlı diyalize girdiğini soyleyen Doc. Dr. Sabri Tekin, "Bulgaristan'dan ulkemize bobrek nakli icin geldi. Ameliyat oncesi hazırlık icin tetkikler yapılırken başka bir merkezde butun toplardamarlarının tıkalı olduğu saptanmış. Merkezdeki doktor, nakil yapmanın riskli olacağını soylemiş. Hasta nakil programından cıkarılmıştı, bize gelince tekrar değerlendirdik, yaptığımız tetkiklerde aynı sorunu saptadık. Karın ici ve bacaklardaki butun toplardamarları tıkalıydı" ifadelerini kullandı.
DOĞUŞTAN ANTİTROMBİN III EKSİKLİĞİ VAR
Surekli kanının pıhtılaştığını aktaran Doc. Dr. Tekin, "Araştırdığımız zaman hastada doğuştan var olan genetik bir kan hastalığı olduğunu gorduk. Kişide, kanın normalden daha fazla pıhtılaşmasına neden olan Antitrombin III eksikliği vardı. Aslında cok ciddi bir kan bozukluğu. Bu hastalığı taşıyan kişilerde cok sık tekrarlayan kan pıhtılaşma sorunu yaşanıyor. Hastalığın seyrine ve evresine gore butun toplardamarlarda tıkanma meydana geliyor ki hastamızda oyleydi. Kronik bobrek yetmezliği de bu hastalığa bağlı olarak gelişti. Cunku bobreğin toplardamarlarında da bu hastalığa bağlı tıkanma vardı" dedi.
"DUNYADA BU TEKNİKLE YAPILAN NAKİL YOK"
Bobreği hastaya naklederken mutlaka atardamarını ve toplardamarını kişinin damar sistemiyle birleştirmek gerektiğini vurgulayan Doc. Dr. Tekin, "Aynı zamanda idrar kanalını da birleştirmek lazım. Hastada bobreğin toplardamarını birleştireceğimiz damar sistemi yoktu, butun toplardamarları tıkalı olduğu icin cok incecik damarlarla kanın dolaşımı sağlanıyordu. Ana toplardamarın karaciğere kadar tıkalı olduğunu biliyorduk, ameliyat sırasında yaşam şansını artırmak icin karaciğerinin bir tane toplardamarını iptal edip bobreğin toplardamar sistemi icin kullandık. Bu damara da yapay damarı, anastomoz tekniğiyle bağlamış olduk. Dunyada bu teknikle yapılan bir nakil yok, bu tekniği ilk biz kullandık. Hastanın bobreğinin toplardamarını karaciğer damarıyla birleştirmiş olduk. Atardamarı icin de aort damarından yapay damar cıkarmış olduk. Hastaya nakil şansı yarattık. Boyle hastalar uzun sure diyalizle tedavi olamaz. Tekrarlayan damar tıkanıklıkları nedeniyle bir sure sonra diyaliz şansını da kaybedecekti" diye konuştu.
OPERASYON 3 SAAT SURDU
Hastanın sağlık durumunun gayet iyi olduğunu soyleyen Doc. Dr. Sabri Tekin, "Once alıcıyı ameliyata aldık, toplardamarı bağlayabileceğimiz bir damar bulacağımızdan emin olduktan sonra vericiyi ameliyat ettik. Yapay damarlar yardımıyla damarı actık sonra bobrek naklini gercekleştirdik. Operasyon 3 saat surdu, hasta sağlığına kavuştu. 10 gun once ameliyat edilen hastanın sağlık durumu gayet iyi bobrek fonksiyonları normal sınırında, kontrollerde damarların acık olduğunu gorduk. Hastaya yuksek dozda kan sulandırıcı tedavi uyguluyoruz ve yakından takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.
KULLANILAN TEKNİK DENEYİM GEREKTİRİYOR
Doc. Dr. Tekin, "Nakil olan hastalardan farkı yok, normal hayatına devam edecek. Nakil icin yapay damarlar tekniğini kullanmak deneyim gerektiriyor. Karaciğerin damarını bobreğe bağlamak kolay bir teknik değil. Bircok organ nakil merkezi nakil başarısız olur diye, boyle hastalara nakil yapmıyor" dedi.
ARKADAŞININ TAVSİYESİYLE TURKİYE'YE GELDİ
Kucukluğumden beri damar tıkanıklığı olduğunu belirten Sylman, "Bulgaristan'daki doktorlar hastalığıma cozum bulamadı. 30 yaşımdayım hep problem yaşadım. Damarlarımın tıkanık olması bobreklerimi vurdu, bobreklerim iflas noktasına geldi ve diyalize girmeye başladım. Damarlarım tıkalı olduğu icin diyaliz olumlu yanıt vermedi. 4 ay boyunca beni makineye bağladılar, hayatıma oyle devam ettim" diye konuştu.
"DOKTOR BENİ HAYATA BAĞLADI"
Diyalizde bir arkadaşının ameliyat icin Turkiye'yi onermesi uzerine buraya geldiğini soyleyen Sylman, "O bobrek naklini burada olmuş. Turkiye'ye geldim, doktorlar başta ameliyat edecekti ama damarlarım tıkalı olduğu icin operasyonun cok riskli olduğunu soyledi. Buyuk hayallerle gelmiştim, umudum sıfıra indi. Sonra Sabri hocayı onerdiler, hocamız bana ameliyatın yuzde 40 başarılı olabileceğini soyledi. Beni ameliyata aldı once damalarımı actı, sonra bobrek nakledildi. Doktorumdan Allah razı olsun cok mutluyum. 3 cocuğum var doktor beni hayata bağladı" ifadelerini kullandı.
YARIM İNSANDIM, İSTEDİĞİMİ YAPAMIYORDUM
Nakille sağlığına kavuşan Sylma, "Ameliyattan once yarım insandım, istediğimi yapamıyordum, gezemiyordum. Cocuklarımı alıp bir yere gidemiyordum. Her etkinlikten yarım kaldım. Şimdi yeniden doğdum, kendimi guclu hissediyorum. İstediğim kadar su bile icemiyordum" dedi.
"DUNYANIN EN MUTLU İNSANI BİZİZ"
Karısı 26 yaşındaki Sechgul Rumenova ise, eşinin cok zorluk cektiğini soyleyerek, "11 yıldır evliyiz, 3 cocuğumuz var. Zor gunler gecirdik, şukur atlattık. Hastanede eşimle cok ilgilendiler, sevincliyiz dunyanın en mutlu insanı biziz. Eşim işine devam edebilir, cocuklarımızla tatile gidebiliriz, doktorumuza teşekkur ediyorum" diye konuştu.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / GUL KABA