CİN'den getirilen koronavirus aşısı faz 3 aşamasına, İzmir'deki Suat Seren Goğus Hastalıkları Hastanesi'nde başlandı. Gonullu başvurularının giderek arttığı belirtilirken aşıdan kaynaklanan herhangi bir yan etkiye rastlanmadığı bildirildi.
İzmir'deki Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Ege Universitesi Tıp Fakultesi Hastanesi'nin ardından Sağlık Bilimleri Universitesi (SBU) Suat Seren Goğus Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de gonulluler uzerinde, Cin'den getirilen koronavirus aşısı uygulanıyor. Turkiye'de bircok merkezde yapılan bu aşının oncelikle sağlık calışanları uzerinde denendiğini dile getiren Uzm. Dr. Ozgur Batum, vatandaşların da onumuzdeki donemde bu aşıdan isterlerse faydalanabileceğini soyledi. Gonullu başvuru sayısının giderek arttığını ifade eden Dr. Batum, "Sağlık Bakanlığı'nın destek verdiği Cin kokenli Sinovac aşısı hastanemizde uygulanmaya başladı. Oncelikle sağlık calışanlarına uygulanıyor. Turkiye'de bircok merkezde bu aşı yapılıyor. İzmir'de de bu aşıyı uygulayan ucuncu hastane olduk. Bu haftadan itibaren bircok gonullumuz olmaya başladı" dedi.

Aşının uygulanması icin gecerli olan kriterleri de sıralayan Dr. Batum, 18-59 yaş arası, daha once koronavirus hastalığı gecirmemiş ve bağışıklık baskılayıcı ilaclar kullanmayan kişilere aşının uygulanabileceğini kaydetti. Aşının yan etki oranlarının da oldukca duşuk olduğunu belirten Dr. Batum şoyle devam etti: "Bu aşı inavaktive virus aşısıdır. En cok gorulen yan etki, aşı yapılan yerde hafif kızarıklık ve hafif baş ağrısıdır. Bunun dışında bir yan etki gorulmedi. En guvenilir aşılardan biri olarak kabul ediliyor. Aşı 2 hafta arayla uygulanacak. İlk dozu uygulandıktan iki hafta sonra ikinci dozu uygulanacak. Aşısız kolu ile aşı verilen kolu karşılaştırılacak ve antikor duzeyleri yonunden etkinlik değerleri saptanacak. 3 ve 6 aydaki durumlarına bakılacak. Bu aşının ulkemizdeki uygulanırlığı dun itibariyle 2 bini gecti. Gecen hafta başladık. 20 vaka oldu ama devam ediyoruz. Cin'den getirilen aşıları uyguluyoruz. İzmir'de başka bir yerden gelen aşı yok. Aşı olduktan sonra gonulluler her gun aranıyor. Ek bir yan etki oldu mu bir semptom gelişti mi takip ediliyor. Gonulluler aynı şekilde korunmaya, maske kullanmaya ve sosyal mesafeye dikkat etmek zorundalar"'AŞIDA TEREDDUTUM OLMADI'Aşı yaptırmak icin gonullu olduğunu soyleyen goğus hastalıkları klinik şefi Doc. Dr. Berna Komurcuoğlu da kriterlere uyup uymadığının değerlendirildiğini ve uygulamaya kabul edildiğini dile getirdi. Covid servis şefi olduğu icin hastalarla yakın temasta bulunduğunu belirten Komurcuoğlu, "En yuksek bulaş riski olan hasta grubu bizde. Ulkemize gelecek aşı da Sağlık Bakanlığı'nın alım yaptığı aşı da bu Cin aşısıdır. Bunun devam eden on calışması kapsamında biz aşıya biraz daha erken erişmiş oluyoruz. Aralık sonunda ocak başında halka uygulanacak aşı da bu aşıdır. O nedenle aşıda tereddut edecek bir durum yoktur" dedi.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Nevra UCKAC