ERZURUM'da 42 yıl oğretmenlik yaptıktan sonra emekli olan Abdurrahman Zeynal (65), Milli Parklar Genel Mudurluğu tarafından Nenehatun Tarihi Milli Parkı Alan Kılavuzluğu'na getirildi. 2003 yılından beri milli park sahasındaki Aziziye Tabyası ile gonullu olarak ilgilenen ve şehit askerlerin mezarlarını bularak gun yuzune cıkaran Zeynal, rehberlik gorevini aksatmadan yerine getiriyor. Ziyaretcilere tabyaların tarihini anlatan Zeynal, "Dedelerimize layık olmaya calışıyorum" dedi.
Erzurum Eğitim Enstitusu fizik, kimya, biyoloji bolumunu bitirdikten sonra oğretmen olarak atanan daha sonra Ataturk Universitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakultesi Fizik Bolumu'nden mezun olan Abdurrahman Zeynal, 42 yıl ceşitli okullarda oğretmenlik yaptı. Oğrenciyken oğretmeninin sayesinde tarihe merak salan Zeynal, gorev suresince bir taraftan da Erzurum tarihiyle ilgili calışmalarda bulundu.

TABYALARA OZEL İLGİEmekli olduktan sonra tarihe olan ilgisi daha da artan Zeynal, 93 harbi olarak bilinen Osmanlı- Rus Savaşı'nda başta Nene Hatun olmak uzere Erzurumluların Rus ordusuna karşı verdikleri mucadelenin merkezi olan Aziziye Tabyası ile de ozel olarak ilgilenmeye başladı. Tabyaların Milli Savunma Bakanlığı'ndan alınarak Erzurum Kalkınma Vakfı'na devredilmesi sonrası bu alandaki calışmalarına devam eden Zeynal, yaptığı araştırmalar sonucunda Rus ordusuna karşı yumruk, balta, kurek, kazmalarla karşı koyarken şehit olan Erzurumluların mezarlarını tek tek tespit etti. Tarihi tabyanın ağaclandırılması ve daha bircok konuda gorev alan Zeynal, Tarım ve Orman Bakanlığı Milli Parklar Genel Mudurluğu'nun duzenlediği alan kılavuzluğu kursuna katıldı. Kursu başarıyla tamamlayan Zeynal, 'Nenehatun Tarihi Milli Parkı Alan Kılavuzu' oldu. Yılların birikimi sonucu tabyalarla ilgili bir de kitap yazan Zeynal, tarihi mekanı gezmek isteyenlere yaz- kış demeden rehberlik ediyor. Oğretmeni Celal Taş'ın sayesinde tarihe merak sardığını soyleyen Abdurrahman Zeynal, Erzurum tarihi ve Aziziye tabyasına ozel ilgi ve onem gosterdiğini belirtti. 2003 yılından sonra Aziziye tabyasıyla ilgili yapılan calışmalara katkı verdiğini vurgulayan Zeynal, "Milli Parklar Genel Mudurluğu kurs duzenledi ben de katılarak resmi alan kılavuzu belgemi aldım. Erzurumluların Turk ordusuyla birlikte Rus ordusuna karşı verdikleri destansı mucadeleye sahne olan tabyaya gelenlere bilgi vermekle gorevliyim. Bu gorevimi de aksatmadan yaz- kış demeden yerine getirmeye calışıyorum. Yaptığım gorevle dedelerimize layık olmaya calışıyorum" dedi.AZİZİYE TABYASIRus tehdidini onlemek icin Erzurum- Kars karayolunu kontrol altında tutmak amacıyla Top Dağı'na 3 tarafı toprağa gomulu tabyaların yapımına 1853'te başlandı. 1872 yılında tamamlanan Aziziye Tabyası '93 Harbi' olarak bilinen 1877 Osmanlı- Rus Savaşı'nda kanlı carpışmalara sahne oldu. Osmanlı Ordusunun bulunduğu tabyanın Rus Ordusunun saldırısı sonucu duştuğu yolundaki haber uzerine kadınlı- erkekli Erzurum halkı taş, sopa ve baltalarla tabyaları geri alarak bir destan yazdı.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Salih TEKİN