
Cağdaş İstanbul Vakfı, her yıl Contemporary Istanbul etkinliğiyle cağdaş sanat meraklılarını mutlu ediyor. Bu yıl bu etkinliğin, 7 Aralık 2020-3 Ocak 2021 arasında duzenlenecek alt projesi 'İstanbul The Lights' ise kentin park ve meydanlarını ışıldatacak... Projede, yeni medya alanında calışan 54 sanatcının eserleri İstanbul Buyukşehir Belediyesi desteğiyle, park ve meydanlarda olacak.
Şehre 'ışık giydirecekler'
Proje kapsamında ışık ve dijital enstalasyonlar, dev heykeller, dev led ekranlarda gosterilen yeni nesil medya eserleri İstanbullularla buluşmaya hazırlanırken, şehrin geneline yayılmış ve arttırılmış gerceklik tekniğiyle uretilmiş eserleri, sanatseverler mobil cihazları aracılığıyla deneyimleyebilecekler.
Etkinlik dahilinde, 'ışık giydirmesi' olarak tanımlayabileceğimiz 'mapping' gosterisi de yapılacak.
Projenin kuratorleri, CIF sanat ve kultur programları direktoru Ayca Okay ve Contemporary Istanbul Plugin'in kuratoru Esra Ozkan. ha: ar ekibinden sanatcılar Hande Şekerciler ve Arda Yalkın da hem kurator olarak hem de eserleriyle projede yer alıyor. Cağdaş sanatcı ve yonetmen Lara Kamhi de etkinliğe 'Cityscape' adlı video eseriyle katılıyor. Bu arada meraklıları icin belirtelim; 15. Contemporary Istanbul'un diğer fiziksel gosterimleri ertelendi. Ancak pek cok sanat etkinliği gibi bu etkinliği de sanal ortamda, virtual.contemporaryistanbul.com adresinden ucretsiz izleyebilirsiniz. Virtual Contemporary Istanbul 19-20 Aralık'ta on izleme, 21 Aralık - 6 Ocak arasındaysa genel gosterim yapacak. Bilgisayarınızı hazır edin...
DEV BİNALARDAKİ RESİMLER MOBİL CİHAZLARLA CANLANIYOR
Ethem Onur Bilgic
Augmented Istanbul, AR teknolojisiyle beraber bize yeni imkanlar veren bir mecra oluşturdu. Benimle beraber illustrasyon ve sanat calışmalarıyla tanınan Burak Şenturk, Selin Cınar, Meltem Şahin ve Furkan Nuka Birgun'un calışmalarının bulunduğu projede sanatcıların bu coğrafyaya bakışına odaklanıyoruz.
Yeni bir perspektif
Teknolojik cihazlarla uretilen calışmalara hareket ve boyut katarak yeni bir deneyim sunduğumuz bu projede mekanları da calışmalarımızın icine kattık. Dev bina cephelerinde bulunan statik işlerimiz mobil cihazlarla dinamik bir deneyime donuşuyor. Boylece hem bicimi hem de anlatımı guclendiriyor, yeni bir perspektif getiriyoruz.
Ethem Onur Bilgic - Olumden Gokyuzune (dijital resim). Duvar resmi olarak binaya uygulanacak. Mobil cihazlardaki bir uygulamayla bakıldığında animasyona donuşecek.
SANATSEVERLER HAZİNE AVINA CIKACAK
Hande Şekerciler & Arda Yalkın
ha: ar kurulduğu gunden beri geleneksel uretim metotlarıyla yeni teknolojileri buluşturuyor. Bu projeyle de izleyicinin yakından tanıdığı, uluslararası sanat camiasında da bilinen sanatcıları yeni teknolojilerle buluşturduk; dijital aracları ilk defa kullanarak urettikleri eserleri, izleyicileri kapalı mekanlara sokmadan deneyimleme imkanı yaratan bir etkinlik kurguladık. Artırılmış Gerceklik (Augmented Reality), fiziksel dunyada sanal nesneleri ve olayları deneyimlememizi sağlıyor. Augmented Istanbul'da şehrin farklı noktalarına yayılmış, bir kısmı fiziksel olarak orada bulunmayan eserleri, mobil cihazlarımıza yukleyeceğimiz bir uygulama uzerinden izleyebileceğiz. Seyirciler etkinliğe ozel uretilen uygulamanın icerisindeki haritayı kullanarak şehrin farklı noktalarında eserleri arayacak, tabiri caizse bir hazine avına cıkacaklar.
İLGİ CEKİCİ ENSTALASYON VE VİDEOLAR
Ahmet Rustem Ekici
Işıkla her daim başka bir goruntuye donuşen şehir bu etkinlikle yeni odak noktalarına kavuşacak. Projede keyifli bir secki hazırlandı. Sokağa cıkmaya cekindiğimiz bugunlerde ilgi cekici yerleştirmeler ve video calışmalarıyla karşılaşacağız. İstanbul The Lights'a, evlere kapandığımız surecteki deneyimlerimi aktardığım, 'home' isimli video calışmasıyla katılıyorum.
EVE DONERKEN SAĞA SOLA DİKKATLİ BAKIN!
Contemporary Istanbul Plugin Kuratoru Esra Ozkan
Şehrin dokusu ve enerjisiyle bir bağ kurmak istedik. İstanbulluların diyalog kurabileceği eserleri meydanlara ve şehirdeki ekranlara konumlandırdık. İşe giderken, eve donerken bir anda dijital sanatın heyecan verici orneklerini gorebilirsiniz...
DEV PORSELENLER ACIK HAVADA
Melis Buyruk
Cok ince ve yoğun detayları olan porselen heykeller yapıyorum. Malzememin kırılganlığı yaptığım işleri korunmaya muhtac kılarken, bazı teknik sebeplerle de sınırlı ebatlar icerisinde kalabiliyorum.
Bu teknik gereklilikler ve sınırlar calışmalarımın alameti farikası haline gelse de itiraf etmeliyim ki bir sanatcı olarak her zaman hayalini kurduğum, bu sınırların otesine gecebilmekti. İcinden gectiğimiz donemde de sıkca sorguladığım dijital dunyaya ilkel ve geleneksel malzememi entegre edebilme fikri bu projeyle hayata gecti.
Parmaklarımı kullanmak yerine iPad ekranında kalemle camuruma şekil vererek, porselen versiyonunu henuz tamamladığım heykelimi yeni tanıştığım bir disiplinle tekrar urettim. Kamuya acık bir alanda dev porselen heykellerimi sergileme fırsatı bulduğum icin cok heyecanlıyım.
Kaynak: Hurriyet