Korona virus aşısını bulan BioNTech firmasının kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin katıldığı BM Genel Kurulu'nun Covid-19'la mucadele konulu ozel oturumunda, "Bu benim icin bir onur. Tecrubelerimizi paylaşmaktan gurur duyuyorum" dedi. Şirketin kurucularından Dr. Ozlem Tureci ise, "Aşı farklı topraklarda farklı kitlelere eriştirilmelidir" diyerek BM ve ulkelerin liderlerine cağrıda bulundu.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun Covid-19'la mucadele konulu ozel oturumunun ikinci gununde "Covid-19 Aşısına Giden Yol" başlıklı 2. panele geliştirdikleri aşıyla dunyaya umut olan Alman biyoteknoloji şirketi BioNtech'in kurucu ortağı Uğur Şahin ve eşi Dr. Ozlem Tureci, UNICEF ve aşıya adil erişim sağlanması icin calışmalar yapan kuruluşların yoneticileri katıldı. Turk bilim insanı Uğur Şahin ve BionTech'in kurucularından Ozlem Tureci, Amerikan ilac şirketi Pfizer ile ortaklaşa geliştirdikleri korona virus aşısı hakkında konuştu. Salgın nedeniyle video konferans yontemiyle duzenlenen toplantıda soz alan BioNTech şirketinin kurucu ortağı Uğur Şahin, aşı calışmalarına dair sureci anlattı. Şahin, "Bu benim icin bir onur. Tecrubelerimizi paylaşmaktan gurur duyuyorum" diyerek yaşadığı sevincini paylaştı.

Şirketlerinde ağır hastalıklarla mucadele konularında calıştıklarını kaydeden Şahin, "Yeni teknolojileri kullanıp aşıyı hazırlamak gerekiyordu. Yaklaşımlarımızı birleştirdik, Wuhan'da bir salgın olduğunu duyduk, 24 Ocak'ta Cuma akşamı Cin'de yeni bir virus olduğunu oğrendik. İnsanlığın hicbir bağışıklığının olmadığı bir virus soz konusuydu. Ağır solunum yolu hastalığı gorulen bir durumdu. Bulaşan kişilerin bazılarında belirti olmamasına rağmen bulaştırıcı olabiliyorlardı. Ozlem'i aradım ve bunun yeni ve ağır bir salgın olduğunu soyledim. Plan hazırladık ve arkadaşlarımızla goruştuk. Buna karşı bir aşı geliştirmek gerekiyordu" diyerek aşıya giden surece değindi.
Korona virus aşısını bulan Şahin, "İlgili cevremizi harekete gecirdik, bilim adamlarını bir araya getirdik ve zaman kaybetmemeye cabaladık. Bu bilim adamları gonullu calıştılar. Yalnız calışamazdık, Pfizer ile de ortak hareket ettik. Bilim adamları ve uzmanların bir ortak calışması ortaya konuldu. Bu cabalarımız bizi sonuca goturdu ve nihayet sonuc alınabilen bir aşıya ulaştık" dedi.
"Aşı farklı topraklarda farklı kitlelere eriştirilmelidir"
Covid-19 aşının bulunmasında buyuk rol oynayan diğer bir isim olan BioNTech'in kurucularından Ozlem Tureci ise, "Umutsuzluklarımızla şirketimizi kurmuştuk. Yenilik ve araştırma yapmak icin butce konusu her zaman sorun olmuştur. Ancak buna rağmen biz calışmalarımızı yaptık. Şimdi soylenenler beni duygulandırıyor. Bize gore aşının geliştirilmesi dunya geneline yayılmalıdır. Aşı farklı topraklarda farklı kitlelere eriştirilmelidir. Amacımız aşıyı olabildiğince hızlı uretmek ve dunya ulkelerine ulaştırmaktır. Caba ve iş birliği dunya capında olmalıdır. Tek başına bir şirket değil, BM ve hukumetler de bu iş birliğinin icinde olmalıdır" diyerek ilgili kurumlara seslendi. - BRUKSEL
Kaynak: İhlas Haber Ajansı