Dunyayı ele geciren koronavirus salgınına karşı umut olması beklenen aşıda ilk kolilerin sevkiyatına başlandı. Aşı lisansı alan ilk şirketler arasında yer alan Pfizer, Belcika'daki uretim tesislerinden ilk kolileri kargolamaya başladı.
Dunya genelinde milyonlarca insana bulaşan ve kuresel bir sağlık krizine donuşen korona virus salgınına karşı geliştirilen ve merakla beklenen aşı uretimden cıkmaya başladı. Belcika'nın Puurs şehrinde uretim laboratuvarları bulunan ABD'li ilac firması Pfizer, lisansını onaylayan İngiltere'ye gonderilmek uzere ilk aşı sevkiyatını dun gercekleştirdi. Dunya'nın merakla beklediği aşının uretim aşamalarına dair ozel goruntuleri İhlas Haber Ajansı ile paylaşan Pfizer, titiz uretimle elde edilen aşının hangi aşamalardan gectiğini de gosterdi. Koronavirus aşısı icin ilk olarak hammaddeler uretim tesislerine getiriliyor. Son derece steril ortamlarda filtrelerden gecirilerek test edilen hammaddeler son teknoloji urunu makinalarda işleniyor.
[h=3]BUZLARLA DOLU OZEL KOLİLERE YERLEŞTİRİLİYOR[/h]Aşının uretimini el değmeden gercekleştiren makinalardaki işlenmiş aşı dolum tuplerinden kişisel kullanıma hazır tek birimlik şişelere dolduruluyor. Hassas cihazlarla kalite denetimi yapıldıktan sonra kendine ozel depolama alanlarında soğutulan aşı tipleri buzlarla dolu ozel kolilere yerleştirilerek sevkiyata hazır hale getiriliyor.
[h=3]YUZDE 94 ORANINDA ETKİLİ[/h]Dunya icin umut olması beklenen Kovid-19 aşısı hakkında kesin başarı oranı yuzde 94 olarak acıklanırken, aşının uretildiği ulke olan Belcika'da ise aşının 5 Ocak'tan itibaren erişilebilir olması bekleniyor. İlk olarak uretilen aşıların Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere'de kullanılması beklenirken diğer Avrupa ulkelerine dağıtım konusunda ise herhangi bir acıklama yapılmadı.