Uzmanlar, korona pandemisinin kriz bolgelerinde psikososyal sorunlara yol acabileceğine dikkat cekti. Multeci kamplarında psikolojik sorun yaşayan cocukların sayısının arttığı belirtiliyor.Almanya'nın Dualen Yuksekokulu'na bağlı Kulturlerarası Sağlık Calışmaları Enstitusu Başkanı ve Travmatolog Jan İlhan Kızılhan, kriz bolgelerindeki cocukların durumuna ilişkin duzenlenen bir toplantıda korona pandemisinin ozellikle kriz bolgelerinde uzun ve zorlu psikososyal sorunlara yol acabileceği uyarısında bulundu.
Aralarında Kuzey Irak'ın Dohuk kentindeki multeci kamplarının da bulunduğu cok sayıdaki kriz bolgesinde durumun giderek kotuleştiğine işaret eden Kızılhan, karantina onlemleri ve izolasyonun cocuklarda olumsuz etkiler gosterdiğini soyledi. Kızılhan, pandeminin başlangıcından bu yana psikolojik sorun yaşayanların sayısının yuzde 20 artış gosterdiğini belirterek bu kişilerden yarısının coğunun gecmişe donuş, korku ya da depresyon gibi posttravmatik stres bozuklukları yaşadığını ifade etti.
"Ruhsal yaraları cok derin"
Cocuklara yardım kuruluşu SOS Cocuk Koyu'nden Lur Katt da Suriye'de de benzer sorunlar yaşandığına dikkat cekti. Ozellikle cocukların zaten kotu olan psikolojik durumunun daha da kotuleştiğini soyleyen Katt, "Savaş ve goce zorlanmaya bir de virusun yol actığı ekonomik zorluklar ve belirsizlik eklendi. Bu cocuklar icin dev bir yuk. Cok sayıda cocuk kabuslar goruyor ya da intihar duşuncesi icine giriyor. Ruhsal yaraları cok derin" diye konuştu.
Uzmanlar bu sorunlardan etkilenen ulkelerde psikolojik destek ve uzman yardımlarının eksik olduğu uyarısında da bulundu. SOS Cocuk Koyu Yonetim Kurulu Başkanı Wilfried Vyslozil, ruhsal sağlığa desteğin iyileştirilmesinin, insani yardım ve kalkınma işbirliğinin temel parcalarından biri olması gerektiğini vurguladı.
KNA/HS,GA
(c)
Kaynak: Deutsche Welle