El ve dudak catlatan soğuklara dikkat
Dermatolog Selma Ucar, kış aylarında dudak ve ellerde oluşan catlaklarla ilgili yapılması gerekenleri anlattı

SİVAS - Dermatolog Selma Ucar, kış aylarında dudak ve ellerde oluşan catlaklarla ilgili yapılması gerekenleri anlattı.
Ozellikle kış aylarında karşılaşılan dudak ve el catlakları yaşam kalitesini olumsuz yonde etkiliyor. Dudaklarda oluşan catlaklar derinin gerilmesiyle acık yara haline donuşerek kişiye acı veriyor. Sivas'ta hava sıcaklıklarının eksinin altında 5 dereceye kadar duşmesiyle oluşabilecek catlak ve kuruluklar kacınılmaz hale geldi. Dermatoloji Uzmanı Dr. Selma Ucar, dudak ve elde oluşan kuruluk ve catlaklar hakkında onemli bilgiler verdi. Vatandaşlara onerilerde bulunan Dr. Ucar, kış ayına bağlı oluşan kuruluk ile catlakların en iyi tedavi yonteminin nemlendirmek olduğunu vurguladı. Dermatolog Selma Ucar, İc Anadolu bolgesinde kış aylarında oluşan catlak ve kurulukların nemsizlikten kaynaklandığı belirterek, "Ozellikle Sivas gibi İc Anadolu bolgesinde kış ayında nem olmuyor. Bu nemsizlik dudaklarımızda, ozellikle el sırtlarımızda, yuzumuzde pul pul dokulmelere ve kuruluklara sebep oluyor. Karadeniz, Akdeniz, ılıman ve deniz iklimlerinde bunu cokta fazla gormuyoruz. Kış aylarında en buyuk sıkıntımız ciddi oranda nemsizlik ve kuruma. Ozellikle ben hastalarıma henuz elleri ıslakken nemlendirmelerini oneriyorum. Cunku suyun nemini hapsetmiş oluyor. Henuz ıslakken nemlendirdiğimizde gunde iki uc kez bazen dort kez bol bol nemlendirmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Kuruluğun bir adım ilerisi egzamaya dikkat
Dr. Ucar, kuruluğun egzamadan ayırt edilmesi gerektiğine dikkat cekerek, "Tabi bu kuruluğu ve catlaklığı havanın kuruluğuna bağlamamak lazım. Bazen Guatr hastalıklarında, bazen kullandığımız ilaclarda bazen sistemik hastalıklarda, bazı hastalıkların belirtisi olarak da bu kurulukları gorebiliyoruz. Aslında catlakların tek bir tedavisi var buda bolca nemlendirmek. Ama kuruluğu da egzamadan ayırmak gerekiyor. Egzama kuruluğun bir adım one gitmiş hali. Yani bu kuruluk cok arttığında artık krem surduğunuzde nemlendirdiğinizde yanmaya başlar. Bu egzama olduğunu gosteriyor. Yani bu işin bir adım daha one taşındığını gosteriyor. Boyle bir durumda mutlaka Dermatoloji uzmanına başvurup artık ilac kullanmak gerekir" şeklinde konuştu.
Nemlendirme vucut ıslakken yapılmalı
Vatandaşlara evde yapılabilecek tedavi yontemlerinden ve onerilerde bulunan Dr. Selma Ucar, "Halk arasında cok fazla sevilen zeytinyağı var. Belki zeytinyağının biraz ısıtıldıktan sonra asidi uzaklaştırılarak zeytinyağını kullanabiliriz. Tatlı badem yağı bu konuda iyi. Yine son zamanlarda kullanılan Hindistan cevizi yağını bu anlamda kullanabiliriz. Bu tarz yağları yuze surmemekte fayda var. Cunku akne ve kist yapabilir. O yuzde el ayak, sac gibi bolgelerde bu tarz nemlendiricileri kullanabiliriz. Soğuk iklimde yaşayan bir doktor olarak hava şartlarında derimiz gercekten mahvoluyor. Cok zor şartlarda yaşıyoruz. Bolca nemlendirmelerini, sık banyo yapmamalarını oneriyorum. Cunku sık banyo yapmak ekstra kurutacaktır. İyi nemlendiriciler kullanmalarını, ozellikle ıslakken nemlendirme yapmalarını, nemliyken nemlendirmelerini oneriyorum. Artı gun icinde pandemi surecinde olduğumuz icin cok abartılı el yıkıyoruz, yıkayacağız da. Ama bunu hastalık boyutunda gunde 50 kez 100 kez asla yapmamaları gerekiyor. Bir sureden sonra derimize zarar veriyoruz. Yani her şeyin fazlası biraz zarar. Bunlara dikkat etmelerini oneriyorum" dedi.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / DEMET KARAKUŞ