Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, gecen ağustos ayında yapılan temizlik ihalesine yonelik Kamu İhale Kurumu'nca (KİK) uygulanan iptal işlemini yargıya taşıdıklarını, Ankara 18. İdare Mahkemesi'nin de KİK'in iptal kararını hukuksuz olduğu gerekcesiyle iptal ettiğini acıkladı. Başkan Deveci, "Yonergesi, kanunu son 10-15 yılda bircok kez değiştirilen Kamu İhale Kurumu'nun işlemi Turkiye Cumhuriyeti'nin mahkemesi tarafından iptal edildi" dedi.
Atakum Belediye Meclisi Aralık Ayı Olağan Toplantısı ikinci oturumu, Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci başkanlığında gercekleştirildi. Atakum Belediyesi Kultur ve Eğlence Merkezi'ndeki toplantıda konuşan Başkan Deveci, Atakum Belediyesi'nin 26 Ağustos 2020'de gercekleştirdiği temizlik ihalesinin KİK tarafından iptal edildiğini hatırlattı.

Belediyenin bu kararı yargıya taşıdığını belirten Başkan Deveci, gelinen noktada Ankara 18. İdare Mahkemesi'nin Atakum Belediyesi'nin gercekleştirdiği ihalenin hukuka uygunluğunu tescillediğini, KİK'in uyguladığı iptal işleminin ise hukuka aykırı bulunduğunu kaydetti. Atakum Belediyesi'nin iki yıldır yaptığı en buyuk ihalelerden birinin temizlik ihalesi olduğunu hatırlatan Başkan Deveci, "Bu ihale iki kere iptal edildi. Gecen ay meclis uyemiz Atilla Tekcan'ın başkanlık yaptığı meclis toplantısında, icerisinde 30 yıldır beni tanıyan arkadaşlarımın da imzası olan bir onerge verildi. Onergede, 'hukuksuz, adaletsiz, cıkar sağlamaya ve Atakum'un kaynaklarını tuketmeye yonelik, pervasızca kullanılan' gibi deyimler yer alıyor. O sizin dayandığınız yonergesi, kanunu son 10-15 yılda bircok kez değiştirilen Kamu İhale Kurumu'nun işlemi, Turkiye Cumhuriyeti'nin mahkemesi tarafından iptal edildi" diye konuştu.
"Şartname aynıydı, neden bize gelince iptal ediliyor?"
İhalenin daha once iki kez iptal edildiğini hatırlatan Başkan Deveci, "Şunu soylemeye calışıyorum, beni 30 yıldır tanıyorsunuz Cemil Deveci kamu yararı dışında adım atmaz, imza atmaz, pervasız davranmaz. Bunu ne avukat kimliğimle ne de siyasi gecmişimde yaptım. Bu cumlelerin onergede yer almasına tepki gosteriyorum. Bu nedenle izah ettim. Yoksa meclis de mahkeme de Kamu İhale Kurumu da gorevini yapıyor. Ama ne olur, samimiyetime inanın artık. Benim icin Atakum bu cumleleri kurmuyor, siz de kurmayın. Belli ki bir arkadaş kaleme aldı, diğerlerin de her zaman olduğu gibi imzaladınız. Cemil Deveci'nin pervasız olmadığını ispatlayan mahkeme kararı var. Ben de kendimi savunuyorum. Boyle bir hakkım yok mu? Hem kendi onurumu hem de cocuklarımın onurunu savunuyorum. Şartname bir onceki belediyenin aynısıydı. İlk defa Cemil Deveci'ninki iptal edildi. Neden bize gelince iptal ediliyor? 14 kere mufettiş geldi. İhale 2 kere iptal edildi. İlkinde daha onceki yıllarda yapılan şartnameleri inceledik. Orada benim tek mudahalem oldu. Cop aracların bir kısmının şirketin kendi malı olmasını istedim. Başka kurumların yaptığı ihalelerde bu şart var. O nedenle bir onceki ihale iptal edildi. O konuyu da İhale Kurumu'nun dediği noktaya getirdik. Gecen ihalede itiraz sebebi olan ama iptal nedeni olmayan nedenle ikinci ihale iptal edildi. Ben de 'Yeter artık' deyip Atakum Belediyesi olarak dava actım. Dava devam ederken Atakum Belediye Meclisi'ne verilen onerge icime sinmedi ve beni gercekten cok uzdu. Ben hayatımın hicbir doneminde davranışlarım, kararlarım veya siyasi nedenler de dahil yolsuzluk, hırsızlık, yandaş kollama gibi işlerle suclanmadım. Asla kamu malına zarar vermeme kararlılığıyla buradayım" ifadelerini kullandı.
"EDS Atakum'da trafik denetimini sistematik hale getirecek"
Ote yandan Atakum Belediye Meclisi'nde, kentteki trafik duzenini sağlamak ve olumlu kazaların onune gecmek icin Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) kurulmasına yonelik teklif de goruşuldu. Oy cokluğu ile kabul edilen maddeye ilişkin bilgi veren Başkan Deveci, yaklaşık bir ay once gundeme gelen Atakum'a EDS kurulması yonundeki kararın kamuoyunda da destek bulduğunu belirtti. Başkan Deveci, "EDS ile ilgili gecmişte olumsuz ornekler var. Ancak uygulamanın şimdiki mevzuatı bu olumsuz orneklerden yola cıkarak yapıldı. Tekrarı yaşanmasın diye sistem kontrol altına alındı. Bu sistem İcişleri Bakanlığı paydaşlığında ve denetiminde yuruyor. Belediyelerin ilgisiz kaldığı, sistem olmayan yerlerde bu denetimleri İcişleri Bakanlığı kendisi yapıyor. Orneğin Alacam'a giderken altı noktada durduruldum. Ustelik bazı yerlerde de beklemediğin bir anda tuzak şeklinde oluyor. Bu sistematik hale getirilecek. Bu EDS aynı zaman KGYS'nin yani Kent Guvenlik Yonetim Sistemi'nin bir alt birimi. Kentin butununu guvenlik altına alıyor. Sistem, Emniyet Genel Mudurluğu'nun istatistiklerine gore yine onların belirlediği yerlere gore kurulacak. Atakum, Samsun'un en hareketli en sorunlu kentlerinden birisi. Ozellikle yaz mevsiminde, turizm sezonunda hareket artıyor. Cunku şu anda nufus 200 bin, yaz aylarında 400-500 bine cıkıyor. Hafta sonları yuzde 60 civarında artıyor. Burası kultur, universite, turizm kenti olacaksa eğer bu kentin sokaklarının, parklarının ve trafiğinin guvenli olması lazım" dedi.
"ATEK, gonulluler ile kırsal mahalle cocuklarını buluşturacak"
Meclis, Atakum Belediyesi'nin Atakum Eğitim Kooperatifi (ATEK) ile ortak hizmet projesi gercekleştirebilmesine yonelik kararı oy cokluğu ile aldı. İş birliğine yonelik meclis uyelerine bilgi aktaran Başkan Deveci, "Kırsal mahallelerimizdeki koy konaklarımızda kullanılmayan sınıflarda, o bolgelerdeki atanamayan oğretmenleri, eğitim fakultemizin oğretmen adayı son sınıf oğrencilerinden yararlanarak kooperatif marifetiyle eğitim vermeyi planlıyoruz. Meslek edindirme kurslarımızda da kooperatife duşen işler var. Gonullu yurttaşları belediye hizmetlerine dahil etmek icin bir oneri. Oncelikli hedefimiz meslek edindirme kursları, kırsal mahallelerdeki cocuklarımızın ihtiyacları. Onumuzdeki surecte Milli Eğitim Mudurluğu ile de protokol yapıp lise ve universite hazırlık kursları da acmak istiyoruz. Ozel okullardan ve dershanelerden ayrılmış deneyimli oğretmenler var. Bu kooperatife destek olmak icin sadece bana ulaşan 17-18 arkadaşımız oldu. 'Biz emekli olduk, koşemize cekildik ama mesleğimizi seviyoruz, cocuklara yardımcı olmak istiyoruz' diyorlar" diye konuştu.
"Parke taşta uretim kapasitesini artıracağız"
Ote yandan Başkan Deveci, Atakum Belediyesi'ne ait İlhan Kılıc Kilitli Taş Parke Uretim Tesisi'ne yeni bir makine parkurunun genişletileceğini, boylece kentteki ulaşım ağı konforunun artırılacağını soyledi. Tesisteki mevcut makinenin iki gun calışıp uc gun arıza yaptığını belirten Başkan Deveci, "Kendi tesisimiz, kendi işcimiz. İncesu'dan Taflan'a kadar artık kışın da oturuluyor. Altyapısı yapıldı, doğalgazı geldi. Burada kendi yolumuzu kendimiz yapacağız. Kırsal alanlarda daha cok taş parkeyle yol yapmayı planlıyoruz. Borc var, harc var diyerek o hizmetleri aksatma şansımız yok. Uretim kapasitesini artırarak olabildiğince piyasaya da mal satarak tesisin kendi borcunu odemesini sağlayacağız" dedi. Makine parkurunun genişletilmesine ilişkin karar Meclis'te oy cokluğu ile kabul edildi. Meclis, Mimarsinan Mahallesi'nde yapımına 2012'de başlanan ve atıl durumda bekleyen Atakum Kultur Merkezi'nin tamamlanması icin Kultur ve Turizm Bakanlığı'ndan hibe kredi talep edilmesi icin Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci'ye oy birliği ile yetki verdi. Atakum Belediyesi'nin İstanbul Teknik Universitesi ve Doğa Hareketleri Araştırma Derneği işbirliği ile kentte deprem izleme istasyonları kurulmasına yonelik karar Meclis'te oybirliği ile alındı. - SAMSUN
Kaynak: İhlas Haber Ajansı