
Covid-19'u atlatan hasta daha sonra kısmi felc oldu
ANKARA - Covid-19 enfeksiyonunu atlattıktan 10 gun sonra kısmi felc geciren Cemal Bilgic, "10 gunden sonra aniden ayaklarımdaki direnci kaybetmeye başladım. 1 gun falan oyle gecti, direncsiz ayaklarım tutmaz oldu. Ondan sonra ellerimi kaybetmeye başladım" dedi.
Ankara Şehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nde tedavi goren Cemal Bilgic, Covid-19 hastalığını atlattıktan 10 gun sonra kısmı felc gecirdi. Bilgic, bir anda vucut direncini kaybetmeye başladığını belirterek, "11 Eylul'de yakalandım, 25 Eylul'e kadar bu hastanede tedavi oldum. Tedavi olduktan sonra gittim gayet normal hayatıma devam ettim 10 gun. 10 gunden sonra aniden ayaklarımdaki direnci kaybetmeye başladım. 1 gun falan oyle gecti, direncsiz ayaklarım tutmaz oldu. Ondan sonra ellerimi kaybetmeye başladım. Bu sefer bir sure boyle 1 gun falan da emekleyerek gittim. Onu da kaybetmeye başladım ve hic yuruyemez oldum. Ellerim kollarım hic tutmaz oldu. Ondan sonra tekrar hastaneye geldim, yatış verdiler. İşte o gun bugundur tedavi altındayım burada" şeklinde konuştu.
"Covid hakkında şunu soyleyeceğim; iyi oldum demek tamamen yanlış bir yanılgı"
Covid-19 enfeksiyonunun cok ağır bir hastalık olduğunu bildiğini ve sağlık calışanlarının bu hastalıkla cansiperane şekilde savaştığını vurgulayan Bilgic, "Aşağı yukarı 45 gundur buradayım. İşte ellerim yavaş yavaş acılmaya başladı. Ellerle bir şeyler yapmaya calışıyorum, kahvaltımı yapıyorum, yemeğimi yiyorum. Ama ayaklarda henuz hicbir şey yok, işte ona devam ediyoruz. Bakalım onu biraz zamana bıraktık. İnşallah o da belli bir sure sonra iyi olacak. Fakat bu Covid hakkında soyleyeceğim; cok tehlikeli bir hastalık. Yani iyi oldum demek tamamen yanlış bir yanılgı. Ne kadar ki insan iyi olursa olsun mutlaka bunu muhafaza etmeli. Mutlaka maskeyi takmalı, mutlaka sosyal mesafeyi ayarlamalı, hijyenik durumları mutlaka yapmalı. Yani cok cok tehlikeli bir şey bu. Yani gercekten mahvediyor, her tarafı mahvederek gidiyor" diye konuştu.
"Ben gayet iyiydim ve gayet iyide korunuyordum, ama nasıl yakalandım bilemiyorum"
Covid-19 hastalığına eşi ile birlikte yakalandıklarını belirten Bilgic, eşinin evde rahat bir şekilde hastalığı atlatmasına karşın hastalığın kendisinde cok ağır bir tahribat oluşturduğunu soyledi. Bilgic, "Ben gayet iyiydim ve gayet iyide korunuyordum, ama nasıl yakalandım bilemiyorum. Cok erken teşhisle de geldim oda bir avantajdı benim icin. İşte buna rağmen hanım da yakalandı. Hanım da pozitif cıktı, ben de pozitif cıktım. Hanım evde tedavi oldu. O gayet iyi Allah'a şukur. Fakat maalesef ben boyle oldum. Beni boyle cok tahrip etti. Yani gercekten buyuk bir tahribat bıraktı bende. Şuanda inşallah tedavilerle eski gucume donmeye calışıyorum. Yani burada hastane fevkalade hizmet veriyor. Tedavilerim cok guzel yapılıyor. Hic aksamıyor işte zamana bıraktık inşallah zaman icinde belli neticeye ulaşırız" ifadelerini kullandı.
"Ancak destekle kollarını yukarı doğru kaldırabiliyordu"
Covid-19 enfeksiyonunu atlattıktan cok kısa bir sure sonra kısmi felc olan Cemal Bilgic'in takip ve tedavisini ustlenen Omurilik Yaralanmaları Rehabilitasyonu Klinik Sorumlusu Prof. Dr. Nebahat Sezer, "Hasta kendi bakım aktiviteleri dediğimiz; diş fırcalama, yuzunu yıkama, anahtar kavrama, yazı yazma gibi fonksiyonlarını yerine getiremiyordu. Ancak destekle kollarını yukarı doğru kaldırabiliyordu. Bizim noropatik ağrı dediğimiz, sinir sistemi tutulumlarında ortaya cıkan oldukca rahatsız edici bir ağrıyla ve bu ağrıyı gidermek icin kullandığımız yuksek doz ağrı kesici ilaclarla tedavisi devam etmek zorundaydı. Bacaklarında yurumesine yardım edecek hicbir motor kuvveti yoktu ve hastamızın oturma dengesi bozuktu" şeklinde konuştu.
"Hastayı ağrısız iyi uyuyabilir ve tedavi programlarına daha iyi katılabilir bir hale getirdik"
El fonksiyon laboratuvarında hastanın ince becerileri kavrama aktiviteleri ve kendine bakım aktivitelerinde kullanacağı fonksiyonları geliştirmeye başladıklarını belirten Prof. Dr. Sezer, "Hastamızın ağrılarını gerekli tedavi yontemleriyle azaltarak hastayı ağrısız iyi uyuyabilir ve tedavi programlarına daha iyi katılabilir bir hale getirdik. Oturma dengeleri tam olarak gelişti. Şu anda da bizim kafo adını verdiğimiz alt ekstremiteleri (kalcadan başlayan, uyluk, bacak ve ayağı iceren uzuv) ayakta durmak icin destekleyen bir cihazla, paralel bar dediğimiz hastayı guvenle ayakta durdurduğumuz bolgede, arkasını destekleyerek ayakta dik durma ve denge yuk aktarımına kadar geldik. İnşallah bundan sonra bacaklarını biraz daha guclendirerek hastayı once destekle daha sonra bağımsız olarak yurutmeyi amaclıyoruz" ifadelerini kullandı.
"Giderek sık karşılaşmaya başlıyoruz, o yuzden tum vatandaşlarımızı uyarmak istiyorum"
Son zamanlarda bu tarz vakalarda artış olduğunu belirterek vatandaşları bu konuda uyaran Sezer, "Biz bu Covid doneminde ozellikle son 3 ila 4 aylık donemde noroloji kliniğinden tarafımıza giderek artan sayılarda ve oldukca hızlı olarak Covid sonrası duyu ve motor fonksiyon bozukluğuna yol acan bu sinir tutulumlarını gormeye başladık. Yani hastanın gecirmiş olduğu Covid'e bağlı olarak ortaya cıkan bir klinik tablo olarak karşımızda duruyor. Giderek sık karşılaşmaya başlıyoruz, o yuzden tum vatandaşlarımızı uyarmak istiyorum tekrardan. Kendileri icin, sevdikleri icin, onlar icin burada cabalayan, cırpınan sağlık personellerine yardımcı olmak icin ne olursunuz maske, mesafe, el hijyeni ve kalabalıklardan uzak durun diyoruz. Sevdiklerimizi bir muddet opmuyoruz, kucaklamıyoruz Devletimizin onların sağlığı icin koyduğu kurallara harfiyen uymaya davet ediyoruz" diye konuştu.



