Kocadere-Şenkoy Havzasında Kivi Uretiminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Cınarcık ilcesinde 16 ciftciye malzeme desteğiyle sağlandı.
Tarım ve Orman İl Mudurluğu tarafından Cınarcık ilcesine bağlı Kocadere Koyunde duzenlenen torende ciftcilere beton direkler ve baskı sistemleri verildi. Programa Vali Muammer Erol, Cınarcık Kaymakamı Soner Karlı, Cınarcık Belediye Başkanı Numan Soyer ve Tarım ve Orman İl Muduru Suat Parıldar da katıldı.

Vali Muammer Erol, burada yaptığı acıklamada, Altınova ve Ciftlikkoy ilcelerinden sonra yeni bir bolgede kivi uretiminin yaygınlaştırılması icin proje başlatıldığını dile getirdi.
Erol, Kocadere bolgesinin uretim icin uygun bir bolge olduğunu belirterek, "Burada da onceki yıllardan beri uygulamalara bakılınca kivi tarımıyla ilgili de arzu, beklenti de var. Tarım Mudurluğu, İl Ozel İdaresi ciftcilerimize destekte bulunma kararı aldı. Bunun urunu olan tarla kurmakta olmazsa olmaz olan beton direkler, cekme halatları, demir aksam icin bir destek bulunuldu. 16 ciftcimiz Kocadere bolgesinde en az 5 donumluk arazide kivi uretimine başlayacak. Başladıkları bugunden en gec 4 yıl sonra 10 donumluk yerden asgari ucretin 6-7 katı net gelir elde edebilecek. Bu koylu vatandaşlarımız icin iyi bir gelir" diye konuştu.
Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin Yalova'da mujdesinin verdiği projenin başlatıldığını belirten İl Muduru Suat Parıldar ise ilk etapta baskı sistemleri ile beton direklerinin ciftcilere verildiğini soyledi.
Parıldar, proje ile Yalova'da uretimi artırmayı hedeflediklerini dile getirerek, "Yalova'mızda yaklaşık 6 bin 300 dekarın uzerinde bir alanda kivi uretimi gercekleşmekte ve 2020 yılı itibariyle de 29-30 bin tonluk bir rekoltemiz soz konusu. Turkiye'deki kivi uretiminin de, uretim anlamında yuzde 40-45'i ilimizde gercekleşmekte. Ayrıca yuzde 50'den fazlası da ilimiz ureticileriyle birlikte yapılmakta. Başka illerde de arazi edinerek kivi bahcesi kuran ciftcilerimiz aynı zamanda burada yapmış oldukları uretimi de yine ilimizde depolayarak ulkemize sevk etmekteler. Bizim buradaki projemiz 3 etaptan oluşuyor. İlk etabın startını verdik. İnşallah devam eden yıllarda 2 ve 3'uncu etabı da tamamladığımız zaman kivi uretiminde yuzde 45 olan uretim miktarımızı yuzde 50'lerin uzerine, yuzde 50 olan Yalovalı ciftcilerin urettiği kivi miktarını da yuzde 55'lere taşıyacağız" dedi. - YALOVA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı