OYAK, Hatay'da gercekleştirilecek karbon siyahı uretim tesisi yatırımı icin, Cumhurbaşkanlığı onayıyla proje bazlı devlet teşviği aldı. OYAK, stratejik yatırımlarından biri olan karbon siyahı uretimi ile Turkiye'de bir ilki gercekleştirerek, Turkiye'nin yıllık 220 bin tonluk yurt ici karbon siyahı ihtiyacının tamamını bu yatırım ile karşılayacak. OYAK bu hamlesi ile yıllık 300 milyon dolarlık karbon siyahı ithalatının onune gececek.
OYAK, Hatay'da 206 milyon dolarlık yatırımla kuracağı Turkiye'nin tek karbon siyahı uretim tesisi icin T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan teşvik aldı. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı kararlarının Resmi Gazetede yayımlanmasıyla yururluğe giren proje bazlı devlet yardımının detayları da belli oldu.
Karara gore, Hatay'da yatırımına 1 Eylul'de başlanan OYAK tarafından gercekleştirilecek karbon siyahı uretim tesisinin yatırım suresi 3 yıl olarak belirlendi. Bakanlık, yatırımın ongorulen surede gercekleştirilememesi halinde bu surenin yarısı kadar daha ek sure verebilecek.
Karbon siyahı yatırımı, ithalatı bitirecek
OYAK'ın dunyanın en buyuk altıncı karbon siyahı ureticisi olan Continental Carboun'un hakim şirketi Tayvanlı International CSRC Investment Holdings Co. Ltd. iş birliğiyle karbon siyahı uretim tesisi kurma yatırımı Turkiye'de bir tek olma ozelliği taşıyor. Dunyada 14 milyar dolarlık pazar buyukluğu olan karbon siyahını İskenderun'da uretmek icin harekete gecen OYAK, yıllık 300 milyon dolarlık ithalatın onune gecerek Turkiye ekonomisinin tamamen dışa bağımlı olduğu bir alanı daha kapatmış olacak.
Orta Doğu ve Afrika bolgesindeki en buyuk karbon siyahı pazarı konumunda olan Turkiye, bu yatırım sayesinde dışa bağımlılıktan kurtulacak. İthalatı uretime başladığı ilk yıldan itibaren sıfırlayabilecek kapasitedeki proje, cari acığı azaltırken, ihracat potansiyeliyle de ulke ekonomisine ve dış ticarete katma değer sağlayacak. Turkiye'deki sanayicilere de hammadde tedariklerinde onemli fırsatlar ve avantajlar oluşturacak olan tesis, ihracat potansiyeliyle de Turkiye'yi bu alanda stratejik bir noktaya taşıyacak.
Yıllık 220 bin tonluk yurt ici karbon siyahı ihtiyacını karşılayabilecek olan tesis ile OYAK, Turkiye'de arac lastiği başta olmak uzere bircok alanda kullanılan, yurt icinde 260 milyon dolarlık karbon siyahı pazarının lideri olacak.
En yenilikci uretim ve cevre koruma sistemleri kullanılacak
Kurumdan yapılan acıklamaya gore, Continental Carbon'un hakim şirketi International CSRC Investment Holdings Co. Ltd. iş birliği ile kurulacak olan karbon siyahı uretim tesisi, ulkemize gerek yeni teknoloji kullanımı gerekse istihdam anlamında buyuk bir katma değer sağlayacak. Tesis, OYAK vizyonu ve CSRC Investment Holdings Co. Ltd.'nin uluslararası bilgi birikimi ve gerek enerji geri kazanımı gerekse emisyonlar acısından en ileri cevre koruma sistemleriyle
donatılacak. Ozellikle demir celik ve otomotiv sektorleriyle paralel hareket edecek olan tesis, kullanacağı yenilikci teknolojiler ile cevreyi koruma ve sosyal etkiye katkı yonundeki uygulamaları ile tum dunyada adından soz ettirecek.
Sabit yatırım tutarı 1 milyar 874 milyon TL
OYAK'ın karbon siyahı yatırımının turu T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından "komple yeni yatırım" olarak belirlendi. Proje ile birlikte, sabit yatırım tutarının 1 milyar 874 milyon 138 bin 65 TL; ilave istihdam sayısının 303, nitelikli personel sayısının da 40 olması ongoruluyor.
OYAK, acıklanan karar kapsamında, yatırım projesi icin gumruk vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi, vergi indirimi, azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği, 10 yıl gelir vergisi stopajı desteği, azami 40 milyon TL nitelikli personel desteği ve işletmeye geciş tarihinden itibaren 10 yıla kadar 75 milyon TL'yi aşmamak uzere enerji tuketim harcamalarının yuzde 50'sini kapsayacak enerji desteği gibi yardımlardan faydalanabilecek.
Yatırımın tamamlanmasının ardından tamamlama vizesi icin Bakanlığa muracaat edecek olan OYAK Sentetik Karbon Urunleri Sanayi ve Ticaret AŞ, yatırım yerinde gercekleştirilecek ekspertiz işlemi neticesinde Bakanlık tarafından tamamlama vizesini alacak. - İSTANBUL