Fujitsu Limited ve Toyota Systems Corporation, Fujitsu'nun kuantumdan ilham alan Digital Annealer bilgi işlem cozumunu kullanan ortak bir denemede tedarik zinciri ve lojistik ağ operasyonlarının optimizasyonunu başarıyla gercekleştirdi.

Digital Annealer, mevcut geleneksel hesaplama teknolojileriyle mumkun olmayan hızlarda karmaşık kombinatoryal optimizasyon sorunlarını cozuyor ve bir otomotiv icin en uygun maliyetli yaklaşımı belirleyerek nakliye kamyonlarının sayısı, toplam kilometre ve paket sıralama gorevleri gibi değişkenleri hızla hesaplayarak duzinelerce fabrikaya 3 milyondan fazla olası teslimat rotası iceren tedarik zincirinin optimizasyonu icin sorunları tespit edebiliyor.
Soz konusu deneme, 30 dakika icinde sonuc vererek onceden tanımlanmamış dağıtım rotalarını keşfetti ve lojistik maliyetlerini yaklaşık yuzde 2-5 oranında azaltabilecek ve boylece yukleme verimliliğini artıran ve nakliye ile ilgili masrafları duzene sokan optimum bir rotanın hesaplanmasının mumkun olduğunu ortaya koydu.
Toyota Systems ilk olarak Ocak 2019'da Toyota Motor Corporation ve grup şirketlerini teknoloji tekliflerinin geliştirilmesinde desteklemek icin bir BT cozumleri şirketi olarak kuruldu. Toyota Systems, şirketin kuruluşundan bu yana Fujitsu ile kuantum hesaplamanın kullanımı konusunda araştırma yurutuyor.
Toyota Systems ve Fujitsu tarafından uygulanan deneme sırasında 3 milyondan fazla rotaya sahip buyuk olcekli bir lojistik ağını iceren bir optimizasyon problemini formule etmek ve cozmek icin Fujitsu'nun Dijital Annealer'ın kuantumdan ilham alan teknolojisini uyguladılar. Denemenin amacı, yuzlerce tedarikciden parca tedarik etmek ve bunları birkac transit depodan duzinelerce fabrikaya teslim etmek icin milyonlarca potansiyel adaydan en duşuk dağıtım maliyetine sahip rotayı hızlı bir şekilde belirlemekti. Dağıtım maliyetleri, kamyon sayısı, toplam seyahat mesafesi ve paketlenmiş parcaların sıralanmasında yapılan iş miktarı dahil olmak uzere değişkenlere gore hesaplandı.
Deneme sonucları
Dijital Annealer ve yeni cozum tekniklerinin uygulanması, 30 dakika icinde yeni bir rotayı hesaplamayı mumkun kıldı ve bu da genel maliyetlerde onemli bir duşuş potansiyeline yol actı.
Denemeler sırasında, yeni keşfedilen rotaları kullanan simulasyonlar, bu yontemin maliyetleri geleneksel yontemlere kıyasla yaklaşık yuzde 2-5 azaltabileceğini kanıtladı.
Gelecek planları
Bu sonuclara dayanarak iki şirket, otomobil uretimi dağıtım zincirleriyle ilgili lojistik rotaları hesaplamak icin Dijital Annealer kullanmayı hedefliyor ve ek pratik uygulamalar icin fırsatları daha fazla doğrulamak ve tanımlamak icin calışıyorlar.
Kaynak: Carmedya.com