Ordu'da modern seracılığın yaygınlaştırılmasının hedeflendiği "DOKAP Bolgesi Polikarbon Seracılığın Yaygınlaştırılması Projesi" cercevesinde Ordu Universitesi (ODU) Ziraat Fakultesi Araştırma ve Uygulama arazisinde her biri 144 metrekare olan 10 adet polikarbon araştırma, demonstrasyon ve eğitim amaclı seranın kurulum calışmalarına devam ediliyor.
Temel olarak topraklı ve marul, domates, hıyar, fasulye gibi topraksız kulturde sebzecilik, cilek yetiştiriciliği, sus bitkileri, fide seracılığı ya da uzumsu meyve yetiştiriciliği yapılacak olan seralardan tohum, fide ve fidanlar sertifikalı olarak temin edilebilecek. Yapılacak araştırma ve uygulamalarla Ziraat Fakultesinin Bahce Bitkileri, Bitki Koruma, Biyosistem Muhendisliği, Peyzaj Mimarlığı, Tarla Bitkileri ile Toprak Bilimi ve Bitki Besleme bolumleri tarafından bolge ve dunya tarımının sorunlarına cozumler sunulması hedefleniyor.
İncelemeler sırasında Rektor Prof. Dr. Ali Akdoğan'a eşlik eden Rektor Yardımcısı ve Ziraat Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Tahsin Tonkaz, "Bu seralarımızdaki calışmalar DOKAP destekli olarak yurutulmektedir. DOKAP destekli olarak yurutulen bu proje polikarbon seracılığın yaygınlaştırılması kapsamında yapılıyor. Bu seralar ilgili bolumlere tahsis edildiğinde o bolumler kendi amacları doğrultusunda farklı araştırma ve uygulama yapabilecekler, ayrıca eğitim oğretim amaclı kullanabilecekler." dedi.
Rektor Prof. Dr. Ali Akdoğan, uygulama arazisinde bolgeye ozgu urunlerle ilgili verim artırmaya ve yoreye uygun meyve sebze turlerine yonelik, ayrıca ureticilere yol gostermek adına onemli calışmalar yurutulduğunu soyledi. Rektor Akdoğan, "Burada araştırma, uygulama ve eğitim amaclı kurulacak olan seralarımızda da orneğin bir sebzenin en ideal anlamda nasıl yetiştirildiği, hangi ozelliklere sahip olduğu ve daha iyi nasıl yetiştirilebileceği ve bu bolgenin tarımına hangisinin daha uygun olduğu ilgili bolumlerimiz tarafından araştırılacaktır. Seracılığın bolgemizde yaygınlaştırılması ile sebze yetiştiriciliğinde, fındık ile ilgili calışmalarda onemli ilerlemelerin kaydedilmesi, bolgemizde seracılık ile ilgili sanayinin gelişmesi bu bağlamda Universitemizde gercekleştirilecek bilimsel yayınların daha da artması hedeflenmektedir" dedi. - ORDU