Amasya Universitesi Fen Bilimleri Enstitusu Biyoloji Ana Bilim Dalı'nda gorevli Dr. Oğretim Uyesi Onder İdil ve ekibinin 3,5 yıllık calışması sonucunda yeni bir tur toprak bakterisi bulundu.
İdil ve oğrencileri tarafından Turkiye'nin farklı yerlerinden alınan topraklar, Amasya Universitesi laboratuvarlarında analiz edildi. Analizler sonucu Bolu'da Yenicağa Golu cevresinden alınan toprakta yeni bir tur toprak bakterisi keşfedildi.
Yeni turun adı "Streptomyces Boluensis Sp. Nov." olarak belirlendi.
İdil, gazetecilere, keşifle ilgili makalenin "Archives of Microbiology" adlı uluslararası dergide yayına kabul edildiğini, bu şekilde yeni turun dunya literaturune kazandırıldığını soyledi.
Laboratuvarda calışmalarına devam ettiklerini anlatan İdil, "Keşfettiğimiz turun adını, orneği Bolu'dan bulduğumuz icin Bolu'ya addetmek istedik." dedi.
Calışmada Amasya Universitesinin kendilerine onemli katkıları olduğunu belirten İdil, "Laboratuvarların kurulumunda, bu aşamaya gelinmesinde... Ben bir mikrobiyoloğum. Biyoloji alanındaki bir kişinin belki ulaşmak istediği noktalardan biri, yeni bir tur keşfini dunyaya kazandırmaktır. Amasya Universitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Biriminin maddi desteğinden dolayı da teşekkur ediyorum." ifadelerini kullandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Cihan Okur