Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Guvenlik Politikası Yuksek Temsilcisi Josep Borrell, Turkiye ve AB'nin ortak cıkarlar paylaştığını duşunduğunu soyledi.
Borrell, İtalya Dışişleri Bakanlığı ve Uluslararası Siyasi Calışmalar Enstitusu (ISPI) tarafından bu yıl 6'ncısı duzenlenen MED Akdeniz Diyalog Forumu'na video konferans yontemiyle katılarak, gundeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AB Liderler Zirvesi'nde Turkiye ile ilişkilerin gundeme geleceği hatırlatılarak, bu konudaki goruşleri sorulan Borrell, "Bu bizim halletmemiz gereken en zorlu meselelerden biri. Son AB Konseyi Toplantısında (1 Ekim'deki AB liderler zirvesi), gelecek aylarda Turk tarafıyla pozitif gundeme girme ve gelişmeleri daha fazla olumlu yaklaşım gorup gorulmeyeceğine gore değerlendirmek uzere karar verilmişti. Ancak, bu aylarda Turkiye'den cok fazla olumlu sinyal gorduğumuz soylenemez. Ozellikle Kıbrıs konusunda, sondaj konusunda, Turk-Yunan istikşafi goruşmeleri de ilerlemiyor." diye konuştu.
Zirvede bu gelişmeler ışığında bir karara varmak durumunda olduklarını dile getiren Borrell, "Ben Turkiye ve AB'nin ortak cıkarlar paylaştığını duşunuyorum, ozellikle iyi komşuluk ilişkilerinde. Turkiye orada duruyor ve duracak. Bolgesel amacları var. Turkiye'nin 3,5 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaptığını anlamalıyız. Onlarla ilgilenmek ve onlara yardım etmek durumundayız. Bunu yapmaya devam etmeliyiz. Bu yardım Turk hukumeti icin değil, Suriyeli sığınmacılar icin." ifadelerini kullandı.
Karasuları anlaşmazlığı, Yunanistan ve Guney Kıbrıs Rum Kesiminin karasularına saygı duyulması ve doğal kaynak gelirlerinin eşit şekilde paylaşılması gibi konuları cozmede daha iyi şekilde birlikte calışılması gerektiğini vurgulayan Borrell, aslında Turkiye'nin de doğal kaynak gelirlerinin eşit şekilde paylaşılmasını istediğini, Dışişleri Bakanı Mevlut Cavuşoğlu'nun da bunu dile getirdiğini belirtti.
Borrell, gelecek haftaki AB Liderler Zirvesi oncesi mevcut duruma ilişkin şunları kaydetti:
"Şu anda olumlu bir durum yok. Şimdi daha iyi bir ortaklık ve komşuluk mu ortaya koyacağız, buna bakmanın zamanı. Eğer bu mumkun değilse AB Konseyi bir karar almalı. Uyelerin hepsinin ortak kararı olmalı. AB'nin yaptırım rejimi tum uyelerin onayını gerektiriyor. (10-11 Aralık'taki) Zirvenin sonucunu şimdiden bilemem. Ben sadece alternatifleri hazırlıyorum."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Barış Seckin