Ege Universitesi (EU) Ziraat Fakultesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bolumu tarafından, 5 Aralık Dunya Toprak Gunu dolayısı ile "İklim Değişikliği Etkisinde Kesintisiz Gıda Uretimi İcin Toprak Yonetimi" paneli duzenlendi. Online olarak duzenlenen panele onur konuğu olarak katılan Ege Universitesi Rektoru Prof. Dr. Necdet Budak, "Bir cakıl taşımızı bile milli cıkarlarımız doğrultusunda cok onemsiyoruz" dedi.
Ege Universitesi tarafından duzenlenen "İklim Değişikliği Etkisinde Kesintisiz Gıda Uretimi İcin Toprak Yonetimi" isimli panel, online olarak yapıldı. EU Ziraat Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Nedim Koşum'un da katıldığı, moderatorluğunu ise Bloomberg HT Tarım Editoru İrfan Donat'ın yaptığı panele konuşmacı olarak; Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Muduru (TAGEM) Dr. Nevzat Birişik, EU Ziraat Fakultesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bolumu oğretim uyesi Prof. Dr. Yusuf Kurucu, Dokuz Eylul Universitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakultesi oğretim uyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal ile Tarım Reformu Genel Mudurluğu Tarımsal Cevre ve Doğal Kaynakları Koruma Daire Başkanı Dr. Ali Kılıc Ozbek yer aldı.
"Yapılması gerekenlerin başında surdurulebilir arazi ve toprak yonetimi geliyor"
Panelin acılışında konuşan Rektor Prof. Dr. Necdet Budak, "Oluşumu binlerce yıl suren toprak, dunya uzerinde bircok ekosistem icin denge unsurudur; ancak ne yazık ki, tarih boyunca insanoğlunun temel ihtiyaclarını karşılayan, sunduğu imkanlarla bizzat yaşamın sembolu olan topraklarımız bugun tehdit altında. Toprağa karşı ciddi bir tahribat var. Tum dunyada ve ulkemizde bu konuda ceşitli onlemler alınmaya calışılıyor. Toprak, canlı bir organizma ve yenilenmeye ihtiyacı var. Eskiden var olan nadasa bırakma alışkanlığı da daha fazla kar elde etmek amacıyla yapılmamaya başlandı. Ama bu şekilde de toprak kendisini toparlamadan tekrar kullanmaya başlıyoruz. Bu da toprağın tahrip edilmesine yol acıyor. Diğer taraftan tuketim alışkanlıklarımız iklim değişikliklerine ve ekosistemde değişikliklere yol acıyor. Yaşadığımız pandemi de bunun bir gostergesi. Bu yıl ulkemizde yaşanan yağış duzensizliği de tamamen tuketim alışkanlıklarından ortaya cıkan bir durum" diye konuştu.
Prof. Dr. Budak, "Yapılması gerekenlerin başında surdurulebilir arazi ve toprak yonetimi geliyor. Bu sorunla ilgili politikalar geliştirmemiz gerekiyor. Bu anlamda Ege Universitesi Ziraat Fakultesi bunyesinde ve ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığımız nezdinde, araştırma enstitulerinde ve STK'lar kapsamında onemli calışmalarımız var. Yeterli akademik alt yapıya ve Ar-Ge birikimine sahibiz. Ağaclandırma ve erozyonla mucadele konusunda aldığımız onlemler var. Bir gram cakıl taşımızı bile milli ve manevi cıkarlar doğrultusunda cok onemsiyoruz" şeklinde konuştu.
EU Ziraat Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Nedim Koşum ise, "Cağımızda en onemli sorunlardan birisi iklim değişikliği. Toprak, bizim var oluş sebeplerimizden bir tanesi. İklim değişikliği ile beraber toprak kayıplarımız da giderek artıyor. Sularımız giderek azalıyor ve kirleniyor. Kuraklığa doğru gidiyoruz. Bizler, bilim insanları olarak bunlara tedbirler almamız gerekiyor. Dolayısıyla bu gun işleyeceğiz konunun onemi buyuk. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bolumumuze boyle bir etkinliği duzenlediği icin teşekkur ediyorum" diye konuştu.
"Geri donuşu olmayan bir serveti kaybedebiliriz"
TAGEM Genel Muduru Nevzat Birişik de, toprağın tarımsal uretimin ana araclarından biri olduğunu soyledi. Dr. Birişik, "Sadece tarım icin değil tum canlılar icin toprağın onemi buyuk. İnsan eliyle yaptığımız faaliyetlerin toprak uzerinde buyuk bir baskısı var. Tedbir almamamız durumda geri donuşu olmayan bir serveti kaybedebiliriz. Toprak icin bir diğer onemli tehdit unsuru ise erozyon. Erozyon sebebiyle yıllık 500 milyon ton arazi kaybediyoruz. Yine topraklarımızın yuzde 2'si hatalı gubreleme ve sulama neticesinde bozulmuştur. Dunya nufusu giderek artıyor. İnsanların artan barınma alanı ihtiyacı da tarım alanlarının azalmasına vesile oluyor. Turkiye son 50 yılda erozyonla mucadele ciddi calışmalar yaptı. Orman alanlarını 18 milyon hektardan 22 milyon hektara cıkardı. Orman yoğunluğunu da yuzde 30'dan yuzde 40'a kadar cıkardı" dedi.
Alınması gereken onlemlerden bahseden Dr. Birşik, "Bu konuyu oncelikle her zaman gundemde tutmalıyız. Turkiye'nin toprak veritabanını oluşturmalıyız. Toprak kullanım planlamaları yapılmalı. Toprak kalite sınıflandırmalarını verimli şekilde yapmalıyız. Her turlu hassas tarım teknolojisini, toprağı yormayacak şekilde kullanmalıyız. Mikrobiyal gubrelerin kullanılmasını yaygınlaştırmalıyız. Toprağı en az şekilde işlemeli, urun bazlı işleme sistemine gecmeliyiz" şeklinde konuştu.
Panel, EU Ziraat Fakultesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bolumu oğretim uyesi Prof. Dr. Yusuf Kurucu, Dokuz Eylul Universitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakultesi oğretim uyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal ile Tarım Reformu Genel Mudurluğu Tarımsal Cevre ve Doğal Kaynakları Koruma Daire Başkanı Dr. Ali Kılıc Ozbek'in gercekleştirdiği konuşmaların ardından sona erdi. - İZMİR