Batman'ın Sason ilcesi Calışırlar koyunde cam kemik hastası yaşları 6 ila 15 arasında değişen ve yaşam mucadele veren 5 kız kardeş, devletin desteğiyle okuyabilecek.
Yaşar ciftinin kızları Songul (11), Zehra (7), Tulay (12), Nurcan (6) ve Sema Yaşar (15) doğuştan yakalandıkları cam kemik hastalığı (osteogenezis imperfekta) nedeniyle yaşıtları gibi oynayamıyor, dışarı cıkamıyor ve yatağa bağımlı yaşıyor.

Okumaya cok meraklı olan kız kardeşler okula gidemedikleri icin Sason Anadolu Lisesi 9. sınıfta okuyan ablaları Fatma Yaşar'dan (17) okuma yazmayı oğrendi.
İlce merkezine taşınıp eğitim gorecekler
Zorlu bir yaşam mucadelesi veren aileyi onceki gunlerde Sason Kaymakamı Samet Serin ve Batman Valisi Hulusi Şahin'in eşi Ebru Şahin ziyaret etti. Ziyaretin ardından aileye ilce merkezinde ev tutulması, 5 kardeşin eğitim ve tedavilerine oradan devam edilmesi talimatı verildi.
Bu kapsamda Sason Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca aile icin ev kiralandı. Gelecek gunlerde ilce merkezine taşınacak 5 kız kardeş, bu sayede eğitim imkanına kavuşacak.
Kaymakam Serin, aileyi Calışırlar koyundeki evlerinde ziyaret ettiklerini, ailenin sorunlarını yerinde dinlediklerini dile getirdi.
Yaşar kardeşlerin eğitim ve tedavilerinin daha kolaylaşması icin ailenin Sason ilce merkezine taşınmasını daha uygun olduğunu gorduklerini aktaran Serin, şoyle devam etti:
"O yuzden ilce merkezinde onlara ev tuttuk, yakında ilce merkezine taşınacaklar, burada tedavilerini daha rahat yapacaklar. Eğitimleri icin de Milli Eğitim Mudurluğunden oğretmen gorevlendireceğiz. Evlerinde bu cocuklarımıza eğitim verilmesini sağlayacağız. Aileye gereken butun destekleri vereceğiz."
Saim Yaşar da cam kemik hastası 5 kızına kendisi ve eşinin baktığını, cocuklarının en buyuk sorununun tedavilerini daha rahat yapabilmeleri icin ambulansın eve kadar gelebileceği bir yol ve eğitim olduğunu soyledi.
Tedavi icin ellerinden geleni yaptıklarını belirten Yaşar, hastalık yuzunden kızlarının dışarı cıkamadığını, kemiklerinin sık sık kırılması yuzunden de sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.
Kızlarını tedavi icin surekli Diyarbakır Dicle Universitesi Hastanesine goturmek zorunda kaldığını dile getiren Yaşar, bunun da koy ortamında yaşayan bir aile icin cok meşakkatli ve masraflı olduğunu belirtti.
Yaşar şoyle devam etti:
"Bizim icin ilce merkezinde ev tutuldu. Evin doşeme işlerini, kirasını ve diğer ihtiyaclarını Kaymakamlık karşılayacak. İnşallah onumuzdeki gunlerde ilce merkezine taşınacağız. Orada hem tedavilerini daha rahat yapacağız hem de ozel eğitim oğretmenleri eve gelip derslerini verecekler. Bu sayede kızlarım eğitim gorecek ve daha rahat tedavilerini yapacağız. Bugune kadar cok zorluk cektik. Ama inşallah devletimizin de desteğiyle cocuklarımın eğitimi ve tedavisi daha rahat olacak."
Abla Fatma Yaşar da derslerinden arta kalan zamanlarda kız kardeşlerine okuma yazma oğrettiğini anlatarak, "Onlara heceleri, kelimeleri, cumleleri ve matematik dersinin bazı konularını oğrettim. İnşallah daha fazlasını da ilce merkezine taşınınca ozel eğitim oğretmenlerinden oğrenecekler." ifadesini kullandı.
Hasta kız kardeşlerden Sema Yaşar ise yatakta tum gunu gecirdiklerini, hasta olan diğer kız kardeşleriyle ceşitli oyunlar oynadıklarını dile getirdi.
Yaşar, okumayı cok sevdiklerini, bir an evvel ilce merkezine taşınıp daha iyi bir eğitim almak istediklerini aktardı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Metin Ozmen