ANTALYA'da koronavirus vaka sayısı yuzde 100 artış gosterdi, hastanelerdeki yoğun bakım doluluk oranı ise yuzde 71'e ulaştı. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yoğun bakımların sevk ve idaresinden sorumlu Doc. Dr. Nilgun Kavrut Ozturk, "Aile ici bulaşlar cok fazla gozukuyor. Doğum gunu icin bir araya gelmek gibi veya arkadaş gruplarının toplanıp yaptığı aktivitelerde cok sayıda kişiye virusun bulaştığını goruyoruz" dedi.
Gecen haftalarda hava sıcaklıklarının mevsim normalleri uzerinde seyrettiği Antalya'da vatandaşlar, koronavirus tedbirlerini hice sayarak sahilleri ve parkları doldurdu. Coğu tedbirin goz ardı edildiği kentte, bazı vatandaşlar da evlerin onundeki ayakkabı kalabalığını gorunce durumu polis ekiplerine bildirdi.
BAKAN KOCA VAKA SAYISINDAKİ ARTIŞA DİKKAT CEKTİSağlık Bakanı Fahrettin Koca, dun sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda Antalya'daki vaka sayısının yuzde 100 oranında arttığını, yoğun bakım doluluk oranının ise yuzde 71 olduğunu ve yuksek riskin devam ettiğini duyurdu. Acıklamanın ardından Bakan Koca, video konferans yontemiyle Antalya İl Sağlık Muduru Dr. Unal Hulur ile goruşerek durum hakkında değerlendirmede bulundu. Kentte yaşayanlar ise coğu kişinin tedbirlere uymadığını ve vaka sayılarının bu nedenle arttığını duşunuyor.TANIDIK CEVREDEN KAPILIYORKentteki vaka sayısının artışına paralel olarak hastanelerdeki doluluk oranı da artış gosterdi. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ise vaka sayılarındaki artışa hazırlık olarak yeni bir 'ara yoğun bakım servisi' oluşturulmaya başlandı. Koronavirus tedavisi goren hastaların coğunun virusu tanıdık cevrelerinden kaptığı ve aile ici bulaşların cok yuksek olduğu oğrenildi.YENİ BİR ARA YOĞUN BAKIM SERVİSİAntalya'da da Turkiye'deki artışa paralel olarak vaka sayılarında son gunlerde artış gorulduğunu belirten Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yoğun bakımların sevk ve idaresinden sorumlu Doc. Dr. Nilgun Kavrut Ozturk, "Biz Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak Covid-19 icin yoğun bakımlarda buyuk bir yatak sayısı ayırmıştık. Aynı zamanda cevre illerden de sevk aldığımız icin bizdeki vaka artışı biraz daha fazla oldu. Bu artışa paralel olarak Bakanlığın da talimatıyla yatak sayısını ihtiyac doğrultusunda artırma yonunde calışmalar yapıyoruz. İhtiyacı karşılayabilmek icin yeni bir ara yoğun bakım servisi oluşturuyoruz" dedi.'TALEBİ KARŞILAYABİLİYORUZ'Yatak sayısını artırmaya yonelik calışmaların surduğunu soyleyen Doc. Dr. Kavrut Ozturk, "Yoğun bakımlarımızda ihtiyac duyulan tum tedavileri en ust duzeyde sağlamaktayız. Entube olup ventilator desteğine ihtiyacı olan hastalarımız olsun, yuksek akış desteği olan hastaların tamamına hizmet verebiliyoruz. Şu an gelen talebi karşılayabiliyoruz. Yatak sayılarını da artırmaya calışıyoruz" diye konuştu.ARKADAŞ GRUPLARINDAN BULAŞİnsanların sosyal ortamda bir araya gelmesiyle vakalarda artış yaşandığını belirten Doc. Dr. Kavrut Ozturk, şoyle konuştu: "Vatandaşlar sıklıkla sosyal ortamda, kendi tanıdık cevrelerinden vakaları kapıyorlar. Aile ici bulaşlar cok fazla gozukuyor. Doğum gunu icin bir araya gelmek gibi veya arkadaş gruplarının toplanıp yaptığı aktivitelerde cok sayıda kişiye bulaş olduğunu goruyoruz. Bu yuzden sosyal mesafe, maske kullanımı ve el hijyeni gibi temel tedbirlere uyulması oldukca onemli. Vatandaşlarımızdan beklentimiz bu tedbirlere uyulması. Uyulduğu takdirde vaka artış hızını belki engelleyebiliriz. Biz tedavi ve hizmet aşamasında tatbiki elimizden geleni yapıyoruz ama vatandaşların da kurallara uyması cok onemli."'BANKLARDA YEMEK YİYORLAR'Tedbirlere uyulmadığı icin vaka sayılarında artış yaşandığını soyleyen Emre Korunc, "Vaka sayısındaki artış cok kotu. Giderek kotuye gidiyor. Eğer aşılama başlamazsa sıkıntı yaşayabiliriz. Sosyal mesafeye ve onlemlere uyulmaması nedeniyle vakalar arttı. Hic kimse bu onlemleri onemsemiyor. Mesela restoranlar kapandıktan sonra yemeklerini alan insanlar banklarda yiyorlar. Sosyal mesafeye hicbir şekilde uyulmuyor. Banka onlerindeki sıralarda insanlar ic ice bekliyor" dedi.'KENDİ SAĞLIĞIMIZ İCİN UYUYORUZ'Bakanlığın onerdiği kurallara uyduğunu belirten Hakan Ceylan, "Bakanın acıklamasında belirttiği gibi sosyal mesafe, temizlik ve maske kurallarına uymamız gerekiyor. Bu pandemi butun dunyada yaygın, kurallara uyarak bir an once atlatacağız. Ben devletin, bakanlığın onerdiği maske, sosyal mesafe, gerekmediği zaman dışarı cıkmama kurallarına kendi sağlımız icin uyuyorum. İnsanlar kurallara riayet etmiyor. Bu nedenle vaka sayısı artıyor" diye konuştu.'ELDİVENSİZ, MASKESİZ CALIŞMIYORUM'Kuaforluk yapan ve iş yerinde tum onlemleri aldıklarını belirten İbrahim Alp, "Ben eldivensiz maskesiz calışmıyorum. Gelen muşterilerim aynı şekilde maskesiyle geliyor. Biz bu şekilde onlem alıyoruz. Bu durumda herkesin korunması gerekiyor. Antalya'da vaka sayılarının turistler nedeniyle arttığını duşunuyorum. Gelenler cok rahat şekilde her yere girdi cıktı. Ben vaka sayısındaki artışı buna bağlıyorum" yorumunu yaptı.Vaka sayısının kalabalıktan dolayı arttığını belirten Ercan Onal ise "Kimi kişiler kurallara uyuyor kimileri ise uymuyor. Genelde uymamız lazım ama uyulmuyor. Vaka artışı bence kalabalıktan dolayı yaşanıyor. İnsanlar gezmeyi seviyor" dedi.ARACLARDAN ANONS YAPILIYORKentin en işlek caddelerinden Kazım Ozalp'te belediye zabıta ekipleri, araclardan Turkce, Rusca ve İngilizce olarak sosyal mesafe uyarısı yapmaya başladı. Bu cadde uzerinde daha once birer koltukları kapatılan banklar da tamamen şeritle kapatılarak devre dışı bırakıldı. Diğer yandan Antalya'da etkili olan sağanak yağış nedeniyle onceki gunlerde sokaklarda gorulen kalabalıkta azalma olduğu gozlendi. Guneşli gunlerde insanların yoğun olduğu kentin simgesi Cumhuriyet Meydanı ve Kalekapısı gibi işlek noktalar, yağış nedeniyle bugun sesiz kaldı.