Mardinli Hasan Kızıl, araba kaputuna giren bir kedinin kucağında olmesi sonrası engelleri yok etmek icin ceşitli calışmalar yaptı. Atık parcalardan engelli hayvanların ihtiyaclarını gideren urunler yapan Kızıl, bu sefer de engelli tilkinin yurumesini sağlayan bir protez yaptı.
Mardinli 25 yaşındaki Hasan Kızıl, gectiğimiz yıllarda arac kaputuna giren kediyi cıkarmış, hayvan kucağında can vermişti. O anı unutamayan Kızıl, o gunden sonra ozellikle engelli hayvanlar icin atık malzemelerden ceşitli protezler yapıp hayvanların yaşamını kolaylaştırmaya başladı. Yaptığı calışmaları buyutup engelli cocuklara da yonelen 'hayat tamircisi', engelli cocuklara super kahraman logolu protezler yaptı. Kedi, kopek, kartal, sincap, inek gibi bircok farklı hayvana yurutec ve protez yapan Hasan Kızıl, bu sefer felc bir tilkiyi yuruttu.
Hasan Kızıl, "Her hayvanın olculeri alınarak yurutecler yapılıyor. Tilkinin esnek anatomisi olduğu icin yurutec konusunda cok zorlandım, iki yurutec denemesinden sonra başarabildik. Yurutec iki veteriner kontrolu altında takıldı. Ben bugune kadar 600 engelli cana yurutec desteği verdim. Bunların 380'i kaza sonucu felc gecirdiler. Otobanlarda, yollarda hız yaparken tekrar duşunun lutfen, gozunuz acık olsun. Yol kenarlarında yiyecek arıyorlar, onları gorunce yavaşlayalım. Onunuze atlarsa zamanında onlar icin frene basın. Hangi canlı olursa olsun fark etmiyor bu bir kopek, kedi de olabilir, kaplumbağa, tilki de olabilir. Bu tilki şu an ait olması gereken yerde, yani doğada olması gerekirdi. ya sırtına sert bir cisimle vuruldu ya da dikkatsiz bir surucu yuzunden felc kaldı, şu an fizik tedavileri yapılıyor. Yurutecte geri kalan hayatında ona kolaylıklar sağlayacak. Yurutecler kaybettikleri gecmişleri biraz da olsa geriye sarıyor. Umarım bir gun yurutec olmadan da doğada koştuğunu goruruz. Lutfen sokak hayvanları icin dikkatli olalım, yol kenarlarında ve bu kış aylarında onlar icin mama bırakmayı unutmayalım, sokak hayvanlarının bize ihtiyacı var" dedi. - MARDİN