Sizin icin “mukemmel akış”ın sesi nasıldır? Bir şelaleden aşağı dokulen suyun cıkardığı gurultu ya da surahiden bardağa su dokerken cıkan hışırtı olabilir mi? Bu sorunun yanıtı kişiden kişiye değişiyor olsa da bilim icin mukemmel akışın tek bir tanımı olduğundan cıkardığı sesin de cok farklı olduğunu soylemek zor.
Fizikcilere gore mukemmel akış, kuantum mekaniği yasalarının izin verdiği miktarda az surtunme ya da viskozite ile gercekleşen akıştır. Bu denli mukemmel bir akış doğada son derece nedir gorulur; sadece notron yıldızlarının cekirdeklerinde ya da evrenin “genc” olduğu donemlerde oluşan plazmalarda gorulecek kadar nadir…

Massachusetts Teknoloji Enstitusu’ndeki (MIT) bilim insanları, laboratuvar ortamında mukemmel bir sıvı oluşturmayı başardılar ve bu sıvının “akış” sesini kaydederek SoundCloud’da paylaştılar. Bir şelaleden cok daha farklı bir sese sahip olduğunu garanti edebiliriz…
Paylaşılan ses kaydı, fermiyon olarak bilinen atom altı parcacıklarıyla kontrollu bir şekilde gercekleştirilen akış sırasında ortaya cıkan ses dalgalarının bir urunu. Bilim insanları, malzemenin viskozitesi veya ic surtunmesi ile ilgili olan sesin gaz icinde ne kadar hızlı dağıldığını olcmek icin binlerce ses dalgasını analiz ettiler.
Analizler sonucunda şaşırtıcı bir şekilde oluşturulan sıvının fermiyonların kutlesi tarafından oluşturulan ses difuzyonunun, "kuantum" miktarda surtunme ile tanımlanacak kadar duşuk olduğu tespit edildi. Bu tespit, farmiyon gazının mukemmel bir akışkan gibi davrandığını ve evrensel olduğunu ortaya koydu.
Tahmin edebileceğiniz gibi bilim insanları bu sıvıyı yalnızca bir ses kaydı icin oluşturmadı. Soz konusu sıvı sayesinde erken evrendeki plazmanın viskozitesini ve notron yıldızları icindeki kuantum surtunmesini modellemek icin soz konusu sıvı kullanılabilecekler. Bilim insanlarının soz konusu akış icin kullandıkları fermiyon gazı ile notron yıldızındaki ses hızı arasında farklılıklar olsa da MIT'de fizik profesoru olan Martin Zwierlein, yıldızdaki rezonans frekanslarının gazdakine benzer olacağını tahmin ettiklerini ifade etti.