Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Macaristan ve Polonya'nın hukukun ustunluğu şartı nedeniyle veto ettiği 1,8 trilyon avroluk paket hakkında, "Butce ve kurtarma programı konusunda şu anda bir engel var ve bunun ustesinden gelmemiz gerekiyor." dedi.
Michel, "Gecen yılın değerlendirmesi ve gelecekteki sınamalar" konusunda Bruksel'de duzenlediği basın toplantısında, toplam 1,8 milyar avroluk 2021-2027 yılları butcesi ve yeni tip koronavirusun (Kovid-19) ekonomik sonuclarına karşı hazırlanan kurtarma programı hakkında konuştu.
Oy birliği gereken paketin AB fonlarını "hukukun ustunluğu" şartına bağlayan mekanizma nedeniyle Macaristan ve Polonya tarafından veto edildiğini anımsatan Michel, "Butce ve kurtarma programı konusunda şu anda bir engel var ve bunun ustesinden gelmemiz gerekiyor."ifadelerini kullandı.
"Almanya'nın cabalarını destekliyorum"
Michel, AB Donem Başkanı Almanya'nın bu konuda uzlaşı sağlamak uzere muzakereleri surdurduğune işaret ederek, "Almanya'nın cabalarını destekliyorum. Burada hukukun ustunluğu ve temel haklar ana unsur. Bunlar, Avrupa projesinin DNA'sıyla bağlantılı. Bu temel demokratik değerleri desteklemeliyiz." diye konuştu.
Charles Michel, Macaristan ve Polonya'nın hukukun ustunluğu mekanizmasının keyfi olarak uygulanmasından korktuklarına dikkati cekerek, "Bu konuda iyimser kalmak istiyorum. Umarım onumuzdeki bir kac gunde bu zor konuları cozumleyebiliriz." değerlendirmesinde buldu.
Soz konusu butce ve kurtarma programının 27 uye ulke oy birliği yerine Macaristan ve Polonya olmadan 25 AB ulkesi tarafından gercekleştirilmesine yonelik ceşitli girişimler hakkında Michel, "Bu konuda bir yorumda bulunmak istemiyorum. Onceliğim gecmişte sağlanan uzlaşının tam olarak uygulanması." dedi.
Tartışmaların odağında AB fonlarının hukukun ustunluğu şartına bağlanması yer alıyor. Macaristan ve Polonya, AB butcesindeki fonların dağıtımını hukukun ustunluğune bağlayan mekanizmaya karşı cıkıyor.
İki ulke bu mekanizmanın kendilerine karşı kullanılacağından cekindikleri icin soz konusu oy birliği gereken butce ve kurtarma programı paketini veto ediyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ata Ufuk Şeker