Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği'nin (AB) toplam 1,8 trilyon avroluk butcesi ve yeni tip koronavirusun (Kovid-19) ekonomik sonuclarına karşı hazırlanan kurtarma programının, hukukun ustunluğu mekanizmasına bağlanmak istenmesinden dolayı veto hakkını kullanmaya devam edeceklerini belirtti.
Orban, devlet radyosu Kossuth'taki haftalık konuşmasında, gundeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Butce ve kurtarma programı ile yururluğe konulmak istenen hukukun ustunluğu mekanizmasının ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Orban, bunun gercekleşmesi halinde butce ve kurtarma programının onaylanacağını belirtti.
Butceyi veto eden Polonya'nın, bazı ifadelerin eklenmesiyle vetosunu kaldırabileceği şeklindeki haberlerle ilgili Orban, "Macaristan ve Polonya Başbakanları Budapeşte'de imzaladıkları anlaşmaya gore, bu konuda ikisi de ortak duruş sergileyecek ve bir ulkenin kabul etmediğini diğeri de kabul etmeyecek. Herhangi bir acıklamanın eklenmesi bizim icin cozum değil. İki şeyi (butce ve hukukun ustunluğu mekanizması) ayırmak gerekli." diye konuştu.
"AB 34 milyon sığınmacı getirmek istiyor"
Orban, AB'nin, Macar asıllı Amerikalı iş adamı George Soros'un planı kapsamında 34 milyon sığınmacıya ev, sosyal yardım, vatandaşlık ve oy verme hakkı vermek istediğini de iddia etti.
Solcuların, Macaristan'a da sığınmacı getirmek istediğini one suren Orban, "Solcular eğer bu 34 milyon insana oy kullanma hakkı verirse, uzun sure boyunca onların oylarına ve desteklerine guvenebilirler." ifadelerini kullandı.
AB ile Macaristan ve Polonya arasındaki "veto krizi" sureci
AB uyesi 27 ulkenin liderleri, temmuzda yaptıkları 4 gun suren zirvede, salgının ekonomik sonuclarıyla mucadele icin hazırlanan kurtarma programı ve AB'nin 2021-2027'deki butcesini iceren yaklaşık 1,8 trilyon avroluk pakette uzlaşı sağlamıştı.
AB'nin uzun donem butcesinin, yururluğe girmesi icin Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından onaylanması gerekiyordu. Bu nedenle AB Konseyi ve AP arasında butce muzakereleri yapılıyordu.
AP, ozellikle butcede iklim koruma, dijitalleşme, sağlık, genclik, eğitim, araştırma ve goc alanlarına daha fazla kaynak ayrılmasını, butcedeki oz kaynakların artırılmasını ve AB fonlarının hukukun ustunluğu ilkesine bağlanmasını talep etmişti.
Gecen gunlerde AP ile AB Konseyi Donem Başkanı Almanya, Birlik fonlarının hukukun ustunluğu koşuluna bağlanması konusunda ve bazı programlara ilave kaynak sağlanmasında siyasi uzlaşı sağlamıştı.
Uzlaşıya gore, hukukun ustunluğu konusunda eksikleri olan bir AB uyesi ulkenin fonları kesintiye uğrayabilir. Bu kesinti icin AB Konseyinde, uye ulkelerin yuzde 55'ini ve Birlik toplam nufusunun yuzde 65'ini temsil eden nitelikli coğunluk sağlanması gerekiyor.
Birliğin, 2021-2027 butcesini ve ekonomik kurtarma programını 16 Nisan'da Bruksel'de goruşen AB uyesi ulkelerin buyukelcileri, Macaristan ve Polonya'nın cekinceleri yuzunden oy birliği sağlayamamıştı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mehmet Yılmaz