
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, İngiltere ile gelecekteki ilişkiler ve ticaret anlaşmasına yonelik muzakerelerin surduğunu anımsatarak, "Anlaşmanın AB uyesi 27 ulkenin tamamı tarafından kabul edilebilir olması gerekiyor." dedi.
Michel, "Gecen yılın değerlendirmesi ve gelecekteki sınamalar" konusunda Bruksel'de duzenlediği basın toplantısında, AB ve İngiltere arasında devam eden muzakerelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Muzakerelerin devam ettiğini ve anlaşma sağlanıp sağlanamayacağı konusunda "bir ongorude bulunma niyeti olmadığını" soyleyen Michel, "Butun olası sonuclara hazırlıklıyız." ifadesini kullandı.
Michel, anlaşma icin AB ve İngiltere arasında ticaretin adil rekabet ortamında gercekleşmesini sağlayacak tedbirlerin onemine dikkati cekti.
Surecin sonunda AB Komisyonu'nun muzakerelere ilişkin goruşunu bildireceğini ve uye ulkelerin son kararı vereceğini anlatan Michel, "Anlaşmanın AB uyesi 27 ulkenin tamamı tarafından kabul edilebilir olması gerekiyor. Masada ne olacağını muzakerelerin bitiminde goreceğiz. Anlaşmanın ozellikle denetim, adil rekabet ve balıkcılık gibi zor başlıklarda ne kadar dengeli olduğunu değerlendireceğiz." diye konuştu.
İngiltere'nin daha once onaylanmış olan Brexit ayrılık anlaşmasının bazı maddelerini tek taraflı olarak değiştirme girişimi hakkında Michel, "Oncelikle Brexit ayrılık anlaşmasının tam anlamıyla uygulanması gerekiyor." dedi.
Michel, İngiltere'ye uygulanan geciş doneminin ay sonunda biteceğini anımsatarak, "Aralık sonu yaklaşıyor ve bir an once durumu netliğe kavuşturmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.
Brexit sureci
İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskocya'dan oluşan Birleşik Krallık'ta, Haziran 2016'da yapılan AB referandumunda yuzde 48'e karşı yuzde 52 ile Brexit kararı alınmıştı.
AB'den resmen 31 Ocak'ta ayrılan İngiltere, Birlik ile başta ticaret olmak uzere ikili ilişkiler konusunda kapsamlı muzakereler yurutuyor.
AB ile İngiltere arasındaki muzakerelerde "adil rekabetin sağlanması", "ticari anlaşmazlıkların nasıl cozuleceği" ve "balıkcılık" sorunlu konuları oluşturuyor.
Anlaşmaya varılamaması halinde iki taraf arasındaki ticari ilişkiler, 31 Aralık sonrasında Dunya Ticaret Orgutu (DTO) kurallarına gore yapılacak.
Bu tarihe kadar olan geciş sureci boyunca İngiltere, AB kurallarına bağlı kalmayı surduruyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ata Ufuk Şeker