Kadıkoy'de tedavi gorduğu hastanede 90 yaşında hayatını kaybeden eski Milli Savunma ve Milli Eğitim bakanlarından Nevzat Ayaz icin Zincirlikuyu Camisi'nde toren duzenlendi.
Zincirlikuyu Mezarlığı'na getirilen Nevzat Ayaz'ın Turk bayrağına sarılı naaşı, polislerin omzunda Zincirlikuyu Camisi avlusundaki katafalka taşındı.
Cenaze toreni oncesinde Ayaz'ın eşi Sacide Ayaz, kızları Nesrin Oztemur ve Tulin Birol taziyeleri kabul etti. Eski İcişleri bakanlarından Mehmet Ağar da Sacide Ayaz'a başsağlığında bulundu.
Cenaze namazında Mehmet Ağar'ın yanı sıra Ayaz'ın başta damatları ve torunları olmak uzere yakınları, sosyal mesafe kuralına uyarak saf tuttu. Ayaz icin namaz oncesinde dua edildi.
Namazın ardından polislerin omuzunda cenaze aracına taşınan Ayaz'ın cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki aile mezarlığında toprağa verildi.
Mehmet Ağar, cenaze toreni sonrasında yaptığı acıklamada, Ayaz'ın Turk idari ve emniyet hayatındaki gorevleriyle iz bırakan bir kişilik olduğunu soyledi.
Ayaz'ın valilik gorevi sonrasında iki onemli bakanlıkta gorev ustlendiğini hatırlatan Ağar, kendisiyle genc yaşta beraber calıştıklarını vurguladı.
Ağar, "İstanbul Valisi iken şube muduru ve emniyet mudur muavini olarak gercekten cok şeyler oğrendik kendisinden. Devlet adabı, erkanı, tavır, davranış, hizmete bağlılık, vatandaşa olan saygı-sevgi, milletine ve devletine sonsuz bir sadakat icinde hizmet yapma heyecanı gibi cok onemli nitelikleri oğrendik." dedi.
Merhum Ayaz'ın cesur, kararlı, durust, namuslu, astlarına saygılı, insani ilişkileri iyi ve nerede duracağını bilen kişiliğe sahip olduğunu kaydeden Ağar, "Cok iyi bir aile hayatı, muhterem bir hanımefendisi vardı, Allah uzun omurler versin. Gercekten onemli bir kayıptır ama işte Koronavirus tabii... Bugun şartlar ne olursa olsun buyuk bir vefa borcumuz olduğu icin kalktık geldik. Huzur icerisinde gitti diye duşunuyorum. Aklı hic geride kalmadı. Allah rahmetini uzerinden eksik etmesin, sevenlerine, kalanlarına ve butun meslektaşlarımıza da sabır diliyorum." ifadelerini kullandı.
Toren alanında, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İcişleri Bakanı Suleyman Soylu, Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Guler, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıcdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, eski İstanbul Buyukşehir Belediye Başkanlarından Bedrettin Dalan, Milli Savunma Bakanlığı ve cok sayıda STK'nin celengi yer aldı.
Nevzat Ayaz
Nevzat Ayaz, 1930'da Cankırı'nın Bayramoren ilcesinde dunyaya geldi. Ankara Universitesi Hukuk Fakultesi'nden 1953-1954 eğitim oğretim doneminde mezun olan Ayaz, Emniyet Genel Mudurluğu bunyesinde komiser muavini, komiser ve başkomiser olarak gorev yaptı.
Sinop ve Balıkesir Emniyet Muduru olarak da gorev yapan Ayaz, Emniyet Genel Mudur Yardımcılığı gorevini de ustlendi. Ayaz, 1975'te Zonguldak, 1979'da İstanbul, 1988'de İzmir illerine vali olarak atandı.
20 Ekim 1991'deki genel secimlerde Doğru Yol Partisinden milletvekili secilerek 19. Donem Cankırı Milletvekilliği yapan Nevzat Ayaz, Milli Savunma Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı gorevlerini de ustlendi.
Halic Universitesi Mutevelli Heyet Başkan Yardımcılığı da yapan Ayaz, evli ve iki cocuk babasıydı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Kaan Bozdoğan