Unlu halk ozanı merhum Neşet Ertaş'ın memleketi ve UNESCO'nun muzik dalında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na Turkiye'den dahil edilen ilk kent olan Kırşehir'de "geleceğin muzisyenleri"ni yetiştirmek amacıyla calışmalar yurutuluyor.
Asırlardır devam eden Abdal geleneğinin surdurulduğu kentte farklı kurumlar bağlamadan kemana, piyanodan davul ve zurnaya farklı muzik dallarında kurslar duzenleyerek yeni yeteneklerin keşfedilmesine katkı sunuyor.

Bu kurumlardan olan Kırşehir Cacabey Genclik Merkezi'nde de yeni tip koronavirus (Kovid-19) tedbirleri gozetilerek muziğe merak duyanlara kurs veriliyor.
Abdal kulturunden gelen, Niğde Omer Halisdemir Universitesi Turk Musikisi Devlet Konservatuarı mezunu usta oğretici Yunus Deveci'nin verdiği bağlama kursuna katılan 12 genc, gruplar halinde eğitim alarak bağlama calmanın yanı sıra bozlaktan oyun havalarına farklı makamları oğreniyor.
Cacabey Genclik Merkezi Muduru Hakan Avşar, AA muhabirine yaptığı acıklamada, Kovid-19 tedbirleri alınarak kurumlarında genclere yonelik sertifikalı kurslar duzenlediklerini soyledi.
Muzik şehri Kırşehir'de ozellikle saz ve bağlama kurslarına buyuk ilgi olduğunu ifade eden Avşar, şehrin buyuk halk ozanları olan Neşet Ertaş, Muharrem Ertaş, Cekic Ali ve Hacı Taşan gibi ustaların başarılarını yakalayacak genclerin yetişmesine vesile olmak icin gayret gosterdiklerini dile getirdi.
Usta oğretici Yunus Deveci de Kırşehirli muzik ustalarının gecmişten bugune taşıdığı saz ve soz kulturunu yeni nesile aktarmak icin gayret gosterdiğini soyledi.
Kovid-19 salgını nedeniyle 3 ya da 4 kişilik gruplar halinde kursa gelen genclere once saz calmayı oğrettiklerini anlatan Deveci, "Daha sonra Neşet Ertaş ve Muharrem Ertaş'ın seslendirdiği bozlakları, Kırşehir yoresi turkulerini, Kırşehir kırık havalarını oğretiyoruz." dedi.
Bu sanatın yaşatılmasının onemine işaret eden Deveci, "Bağlamayı oğretme amacım gelecek nesillere bırakmak ve onların da bir dahaki nesillere aktarmalarına katkı sağlamak. Neşet Ertaş'ın, Muharrem Ertaş'ın, Hacı Taşan'ın, Cekic Ali'nin calıp soylediği gibi bu mesleği oğrencilerime yansıtıp onların da bir dahaki nesile ulaştırmaları icin gayret gosteriyorum." diye konuştu.
Kırşehir'de ozellikle yetenekli cocukların ve genclerin kucuk yaştan itibaren yetişmesini arzu ettiklerini vurgulayan Deveci, şunları kaydetti:
"Genclerin ve cocukların bu sanatı, bu kulturu oğrenmeleri icin elimden geldiğince onculuk etmeye calışıyorum. Haftada iki gun eğitim veriyoruz. Kurslarımız ucretsiz olduğu icin duyanlar geliyor. Şu anda oğrencilerimiz bu sanata, bağlama ve saza cok hevesliler, cok istekliler. Bunu ilerletip geliştirmek istiyorlar. Derslerimiz verimli geciyor. Oğrenmek isteyen herkesi de bekliyoruz."
Bağlama oğreticisi Murat Arlı da Kırşehir'in "Yaratıcı Şehirler Ağı"na alınmasıyla bu kursların daha anlamlı hale geldiğini vurgulayarak, "Cocuk ve gencler bağlama oğrenmek icin kursa geliyor. Burada Turk Halk Muziği'nin ve bozlak kulturunun onemli eserlerini oğretmeye calışıyoruz. Genclere Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş gibi ozanların geleneğini, sanatını anlatmaya, sevdirmeye calışıyoruz." diye konuştu.
Kırşehir'in Yaratıcı Şehirler Ağı sureci
Kırşehir Belediyesi ve Ahiler Kalkınma Ajansının calışmasıyla 2019 yılı nisan ayında UNESCO Turkiye Milli Komisyonuna muzik dalında başvuru yapıldı.
Komisyondan alınan onay mektubunun ardından Kırşehir Belediyesinin başvurusu, aynı yılın kasım ayında UNESCO'nun ilgili birimine gonderildi. Burada yapılan değerlendirmenin ardından Kırşehir, muzik dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na alındı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Abdullah Yıldız