
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Turkiye'nin sozleşme yaptığı aşının ilk kısmının 11 Aralık'tan sonra gelmesinin beklendiğini acıkladı. Bu acıklamanın ardından, vatandaşlar Korona virus aşısı ucretsiz mi, ucretli mi olacak? Korona virus aşısı Turkiye'ye ne zaman gelecek? Korona virus aşısı zorunlu mu? sorularını cevaplarını merak ediyor... İşte detaylar...
[h=3]KORONA VİRUS AŞISI UCRETSİZ Mİ, UCRETLİ Mİ OLACAK?[/h]Sağlık Bakanı Koca koronavirus aşısıyla ilgili acıklamalarda bulundu. Bakan Koca, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda " Korona virus aşısı ile ilgili ilk anlaşmaları yaptık. Daha once de acıkladığım gibi ucretsiz olarak, sağlık calışanlarımızdan başlayarak, kademeli bir şekilde aşı yapmayı planlıyoruz." dedi.

Buna gore ilk etapta Aralık ayında asgari 20 milyon, Ocak ayında ise 10 milyon doz aşının Turkiye'ye gelmesi hedefleniyor. Bilim Kurulu ise aşının oncelikli olarak kimlere yapılması gerektiği konusunda calışmalarını surduruyor.
Aşının sağlık calışanlarından başlamak uzere riskli gruplar ve enfeksiyonu yayma potansiyeli yuksek olan kesimlere uygulanması planlanıyor.
Sağlık calışanlarından başlanacak ilk uygulamanın 11 Aralık'ta yapılması bekleniyor. Aşıyı yaptıran vatandaşlardan ise herhangi bir ucret alınmayacak.
Turk profesorler Uğur Şahin ve Ozlem Tureci ciftinin kurucusu olduğu Alman BioNTech firmasının ABD merkezli Pfizer ortaklığında geliştirdiği Covid-19 aşısı icin ise aralık ayında 1 milyon, devamında da 25 milyona kadar alınması konusunda goruşmeler suruyor. 50 milyon Cin aşısı, 25 milyon Alman aşısının alınmasıyla toplam 75 milyon aşının Turkiye'ye gelmesi planlanıyor.


Ayrıca aşının Turkiye'de ucretsiz olacağını da belirtti. Bilim Kurulu'nun "oncelikli" dediği kişilere ucretsiz yapılacak aşıdan kademeli olarak sağlık personelleri, kronik hastalar, 65 yaş ve uzeri, guvenlik gorevlileri, kuryeler ve havayolu calışanları yararlanacak. İlk aşıların 11 Aralık'ta vurulacağı belirtilirken, ilk iki doz aşıyı ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca olacak.
[h=3]KORONAVİRUS AŞISI NASIL UYGULANACAK, İLK KİMLERE UYGULANACAK?[/h]Aşılama calışmalarının dort aşamada yurutulmesi planlanıyor.İlk aşamada sağlık calışanları, 65 yaş ustu ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar ile kalabalık yerlerde yaşayanlar aşılanacak.İkinci aşamada, toplum işleyişi icin gerekli sektorlerde, kritik işlerde calışanlar, 50 yaş ve uzeri en az 1 kronik hastalığı olanlara aşı yapılacak.Ucuncu aşama 50 yaş altı en az 1 kronik hastalığı olanları, genc yetişkinleri, ilk iki grupta yer almayan sektor ve meslek calışanlarını kapsayacak.Dorduncu ve son aşamada ise ilk uc grubun dışında kalan tum bireyler aşılanacak.