OMER KOPARAN/ETHEM EMRE OZCAN - Turk Kızılay, Suriye'de Beşşar Esed rejiminin saldırısı sonucu hem bedensel hem de zihinsel engelli durumuna duşen 18 yaşındaki Humuslu Abdullah'a, tedavi icin yardım elini uzattı.
Suriye'de 2015 yılında Esed rejiminin saldırısı sonucu yaralanan ve evsiz kalan 18 yaşındaki Humuslu Abdullah'ın ailesinin yardım cağrısı karşılık buldu.
Fırat Kalkanı bolgesindeki Turk Kızılay ekipleri, felcli Abdullah'a ulaşarak tedavisi icin calışma başlattı.
Turk Kızılay Cobanbey Dağıtım Ekip Başkanı Ahmet Yetik, AA muhabirine, "Abdullah'ın haberini Anadolu Ajansı uzerinden aldık ve evine gittik. Evine giderken elimiz boş gitmedik. Ailenin gıdasını goturduk. Hijyen malzemelerini goturduk. Giyim goturduk. Hastaya tekerlekli sandalye goturduk." dedi.
Yetik, Abdullah'ın durumunu yakından takip etmeyi surdureceklerini belirterek, "Durumunun vahim olduğunu gorunce hemen hastaneyle diyaloğa gectik ve hastaneye sevkini sağladık." diye konuştu.
"Ozel bir tedaviye ihtiyac duymaktadır"
Bab Devlet Hastanesinde Abdullah'ı muayene eden doktor Salih Ebu Muhammed, "Hastamız daha once savaşta kafasından yaralanmıştı. Saldırı sonucu beyninde rahatsızlık oluşmuş. Bundan dolayı cevresiyle iletişimi kopmuş durumda. Bu durumdaki hastalar ozel bir tedaviye ihtiyac duymaktadır." ifadelerini kullandı.
Doktor Ebu Muhammed, Abdullah'ın durumundaki hastaların surekli tedaviye ihtiyac duyduğunu belirterek, "Surekli tahliller ve tetkikleri yapılmalı. Hastamızda ayrıca zaturre gelişmiş durumda. Maalesef bu tur hastaların bağışıklığı da zayıf oluyor." dedi.
Abdullah'ın hikayesi
Anadolu Ajansı, 2 Aralık'ta yaptığı haberle, Abdullah'ın hikayesini duyurmuştu.
Hafif zihinsel engelli olarak dunyaya gelen Abdullah, Esed rejiminin 2015 yılındaki saldırısında kafası ve vucudunun farklı bolgelerine şarapnel parcalarının isabet etmesi sonucu hem bedensel hem de zihinsel engelli durumuna duştu.
Saldırı sonrası konuşma, yurume gibi temel fonksiyonlarını tamamen kaybeden Abdullah, sadece sıvı besinler tuketerek hayatta kalma mucadelesi veriyor.
Humus'ta yaşadıkları bolgelerin Esed rejimi guclerince bombalanması sonucu evsiz kalan Abdullah ve ailesi, 2018'de ulkenin kuzeyine goc ederek once İdlib, ardından Bab ilcesine yerleşti.
Felcli oğluna kol kanat geren 55 yaşındaki babası Sadettin Ebu el-Humsi de bilinmeyen hastalığından dolayı 35 kilograma kadar duşen Abdullah'ın tedavisi icin, AA uzerinden yardım cağrısı yapmıştı.