TUNCELİ'de yaklaşık 6 ay boyunca karla kaplanan Ovacık ilcesinde, gecimini hayvancılıkla sağlayan vatandaşların zorlu kış mesaisi başladı. Havaların soğumasıyla yaylalardan donen besiciler, dondurucu soğuktan korumak icin ahırlarda barındırdıkları hayvanlarını, yaz aylarında toplayıp kuruttukları otlarla besleyerek yaza hazırlıyor. Turkiye'nin en cok kar yağışı alan yerleşim yerleri arasında bulunan Ovacık'ta soğuk ve yağışlı hava hayatı olumsuz etkilemeye devam ederken, ilceye bağlı kırsal mahallelerde is besiciler kış mesaisine başladı. Yaylalardan koylerine donen besiciler, dondurucu soğuktan korumak icin ahırlarda barındırdıkları hayvanlarını zor şartlarda besliyor. Ahırlarının onune yem teknesi yerleştiren besiciler, yaz aylarında istifledikleri ot ve samanları sırtlarında taşıyarak gunde 2 defa dışarı cıkardıkları hayvanlarına veriyor. Sabahın erken saatlerinde başlayan zorlu mesai akşam saatlerine kadar suruyor.
'ŞARTLAR COK ZOR AMA MECBURUZ'Soğuk havalarda besiciliğin zor olduğunu belirten Kazım Sedef (67), "İlkbaharda kendi koyumuzun yaylalarına gidiyoruz. Oralarda cok guzel cayırlar var. Cemişgezek ilcelerindeki suru sahipleri de o yaylalara geliyor. Kar yağana kadar oralardayız. Şartlar ve ulaşım orada zor olduğu icin hayvanları buraya getiriyoruz. Ovacık'ın kışı ve soğuğu cok fazla. Onun icin hayvancılık burada cok zor. 2-3 metre kar yağar buralara ve yaklaşık 5 ay yerde kalır. Zor olsa da mecburuz bu işi yapmaya. Sabahın erken saatlerinde kalkıyoruz, hayvanların yemini veriyoruz. Sonra suya goturerek suyunu veriyoruz. Oğleden sonra tekrar geliyoruz. Tekrar aynı işleri yapıyoruz. Akşama doğruda ahırda hayvanların altını temizliyoruz" dedi.'BURALARDA VİRUS YOK O YUZDEN COK RAHATIZ,'Buyuk şehirlerde koronavirus vaka sayılarında artışlar olduğunu, bu durumdan dolayı koylerin rahat olduğunu belirten Kazım Sedef, "Virus buralarda yok. Onun icin kış şartları zor olsa da bu virus konusunda keyfimiz yerinde. Ulaşım cok kotu. Yazın ot bicen tırpancılar cok para istiyor. Onlara gunluk 300 TL para oduyoruz" diye konuştu.'ZORLUKLARI GORUNCE DERSLERİME DAHA COK CALIŞIYORUM'Hem hayvanları beslerken dedesine yardım eden hem de EBA uzerinden derslerine devam eden 4'uncu sınıf oğrencisi Ayaz Eren de (11) şunları soyledi: "Uzaktan eğitime katılıyorum. Bittikten sonra dayım ve dedemin yanına geliyorum. Onlara yardımcı oluyorum. Hayvanları suya goturuyorum, yem veriyorum. Hayvanları cok seviyorum. Dedeme yardım ederken derslerimi de ihmal etmiyorum. Burada kış cok zor geciyor. Hayvancılık ise daha zor. Bu zorlukları gorunce daha cok ders calışıyorum."
- Tunceli