Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Dağlık Karabağ'da yaklaşık 1 aydır ateşkese uyulduğunu belirterek, "Turkiye ve Rusya, Ortak Ateşkes İzleme Merkezi aracılığıyla ateşkesin surdurulmesinde onemli rol oynuyor" dedi.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Kovid-19 Zirvesi'ne video konferans yoluyla katılan Aliyev, Azerbaycan'da salgınla mucadele surecini anlattı.

Aliyev, ulkesindeki 46 devlet hastanesinde yeni tip koronavirus (Kovid-19) hastalarının tedavi gorduğunu, 40'tan fazla laboratuvara sahip olduklarını bildirdi.
Hukumetin salgın doneminde 2,5 milyar dolar tutarında sosyal yardım ve mali destek paketi uyguladığını belirten Aliyev, "Sosyal yardım faaliyetimiz 5 milyon insanı kapsadı, bu da ulke nufusunun yarısı demektir. Salgınla mucadele hicbir yurt dışı mali destek almadan sadece kendi ic kaynaklarımızla finanse edildi." bilgisini verdi.
Aliyev, salgın doneminde Dunya Sağlık Orgutu (DSO) ile sıkı temasta olduklarını vurgulayarak, "DSO'ye toplam 10 milyon dolar yardım ettik. Azerbaycan aynı zamanda bugune kadar 30'dan fazla ulkeye insani ve mali yardım sağlamıştır." diye konuştu.
BM Genel Sekreterinin salgın doneminde kuresel ateşkesle ilgili cağrısını Azerbaycan olarak desteklediklerini ifade eden Aliyev, fakat bu cağrının Azerbaycan topraklarını 30 yıldır işgal altında tutan Ermenistan tarafından hice sayıldığını bildirdi.
Aliyev, Erivan yonetiminin son 2 yılda muzakere surecini bilincli şekilde sekteye uğrattığının altını cizerek, Ermenistan'ın 27 Eylul'de Azerbaycan'a karşı geniş kapsamlı askeri provokasyon gercekleştirdiğini dile getirdi.
Ermenistan ordusunun 44 gun boyunca Azerbaycan'ın sivil yerleşim birimlerine top ve fuze saldırıları gercekleştirdiğini hatırlatan Aliyev, 11'i cocuk 94 sivilin yaşamını yitirdiğini, 400'den fazla sivilin de yaralandığını kaydetti.
"Turkiye ve Rusya, ateşkesin surdurulmesinde onemli rol oynuyor"
Aliyev, Azerbaycan ordusunun başlattığı karşı saldırıda işgal altındaki topraklardan bir kısmını kurtardığını, diğer kısmının da Ermenistan'ın imzalamak zorunda kaldığı ateşkes bildirisi gereği Azerbaycan'a iade edildiğini hatırlatarak, şunları soyledi:
"Yaklaşık 1 aydır ateşkese uyuluyor. Turkiye ve Rusya, Ortak Ateşkes İzleme Merkezi aracılığıyla ateşkesin surdurulmesinde onemli rol oynuyor. Boylece Dağlık Karabağ sorunu askeri ve politik yollarla cozuldu. Uluslararası hukuka (Ermenistan tarafından) aldırış edilmemesi nedeniyle, BM Guvenlik Konseyi kararlarının guc kullanılarak uygulanması kacınılmazdı. Sonuc olarak, saldırgan devlet barış yapmak zorunda kaldı."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ruslan Rehimov