
İHA'ya ozel acıklamalarda bulunan Turkcell Genel Muduru Murat Erkan, pandemi doneminde dijitalleşmenin oneminin gercek anlamda kavrandığını belirterek, pandeminin sureci hızlandırdığını, dijitalleşen şirketlerin buyuduğunu ve Turkcell'in bu alandaki daha once yaptığı ve yapmaya devam ettiği yatırımların değerinin de anlaşıldığı soyledi.
Turkcell Genel Muduru Murat Erkan,şirketin genel tablosu, 2021 beklentileri, dijitalleşme gibi bir cok konuda İHA'ya ozel acıklamalarda bulundu.
"Pandemiye rağmen yılı başarıyla tamamlıyoruz"
"Turkcell'in pandemiye rağmen 2020'yi onemli başarılara imza atarak tamamladığını belirten Murat Erkan, "Bu yıl tum alanlarda guclu buyume gosterirken, ucuncu ceyrekte konsolide bazda toplam gelirlerimizi gecen yılın aynı donemine gore yuzde 16,1 artışla 7,6 milyar TL'ye cıkarttık. Ucuncu ceyrekte grup bazında FAVOK'umuz 3,4 milyar TL'ye ulaşırken, FAVOK marjımız 1,3 puan artışla yuzde 44,4 olarak gercekleşti. Yılın ilk 9 ayında net faturalı muşteri sayımızı 1,1 milyon artırarak, gecen yıl koyduğumuz her yıl 1 milyon faturalı muşteri hedefimizi yıl bitmeden aştık" ifadelerini kullandı.
"Yurt dışı operasyonlarımız karlı buyume gosterdi"
Turkcell'in guclu iş modeli ve etkin bilanco yonetimi, pandemi doneminin ardından yeni surecte hızlı buyumeyi de beraberinde getirdiğini belirten Erkan, "Ucuncu ceyrekte Turkcell'in Ukrayna'daki operasyonları karlı buyume gosterirken, Belarus, Ukrayna ve KKTC operasyonlarımızdan elde edilen gelir, gecen senenin aynı donemine gore yuzde 25,3 artışla 658 milyon TL olarak gercekleşti.
Bu donemde uygulamalarımız uzerinden surdurduğumuz dijital ihracat hamlemiz de hız kesmeden devam ediyor. Turkcell'in iştiraki Lifecell Ventures, halen 30'u aşkın ulkede 320 milyon potansiyel muşteriye ulaşıyor. Yakın zamanda Digicel, Turkcell'in iştiraki Lifecell Ventures ortaklığıyla, yaşam ve iletişim platformu BiP, TV platformu TV+, lifebox ve Hızlı Giriş'i faaliyet gosterdiği 32 ulkede muşterilerinin kullanımına sundu. Kullanıcı sayısını global olarak artırmaya devam eden BiP, Karayipler'de gercekleştirilen tanıtımın ardından yaklaşık 1 milyon indirilmeye ulaştı" dedi.
"Paycell'in kullanıcı sayısı 4.6 milyona ulaştı"
Dijital servislerin, ucuncu ceyrekte tekil gelir bazında yıldan yıla yuzde 28 buyuduğunu soyleyen Erkan, "Techfin platformumuz Paycell'in aktif kullanıcı sayısı ise ucuncu ceyrekte 4,6 milyona cıkarken, toplam işlem hacmi de 2,2 milyar TL olarak gercekleşti. Paycell platformumuzun grup dışı gelir buyumesi yıllık bazda yuzde 85'lik artış gosterdi. Kurumsal muşterilerimize uctan uca dijital donuşum hizmeti sunan Dijital İş Servisleri'mizin gelirleri de ucuncu ceyrekte yıldan yıla yuzde 40 artış gosterdi. Pandemi doneminde muşterilerimizin fiber hızında internet ihtiyacına cevap veren Superbox urunumuzun abone sayısı ise ucuncu ceyrekte 60 bin artışla 551 bine ulaştı. Sabit işimiz haric Turkcell Turkiye bireysel satışlarında dijital kanallarımızın payı da yuzde 12 olarak gercekleşti. Dijital kanallarımız uzerinden yapılan siparişlerin satışa donme oranı yıllık bazda 2 katı olurken, aylık ortalama ziyaretci sayımız ise 28 milyon oldu. halen banka kullanmayan nufusumuz yuzde 30'larda. Hem gunluk yaşamda hem de e-ticaret tarafında odeme sistemlerinin hızla dijitalleştiğini goruyoruz" ifadelerini kullandı.
"Pandeminin, techfin devrini en az 10 sene erkene aldığını duşunuyoruz" diyen Erkan, "Dunya capında temassız odemeler 2020 yılının ilk ceyreğinde kuresel bazda yuzde 40 oranında artış gosterdi. İşte tam bu noktada Paycell yatırımımız cok kıymetli bir yerde duruyor. Paycell ile hedefimiz banka hesabı olsun olmasın, herkesin finansal servislere erişimini sağlayarak, hayatı kolaylaştırmak ve Turkiye'nin en buyuk odeme platformu olmak. Hatta şunu cok net soyleyebilirim; Turkiye'nin yeni unicorn adayı Paycell olacak. Bir onceki sorunuzda belirttiğim Paycell kullanımına ilişkin rakamların da artarak devam etmesi, Paycell'in bir dunya markası olması yonundeki hedefimize olan inancımızı daha da artırıyor" diye konuştu.
"Temassız odemenin yıldızı parladı"
Artık teknolojinin gunluk hayatımızda kullandığımız urun, servis, yani aslında her şeyin bir parcası olduğunu vurgulayan Erkan, "Mobil, bulut bilişim ve nesnelerin interneti gun gectikce daha olgun bir hale gelirken artık hayatın her alanına dokunur hale geldi. Yapay zeka, sanal gerceklik ve robot teknolojilerinin getirdiği yeni donuşum dalgası bugune kadar futuristik saydığımız kavramları gunluk yaşamın merkezine taşıyor. Teknoloji artık sadece kendi sektorunu ilgilendirmiyor, tum sektorlerin vazgecilmez bir parcası haline geldi. Biz de Turkiye'nin teknoloji şirketi Turkcell olarak tum bu gelişmeleri yakından takip ediyor ve hatta bu gelişmelere yon verecek yenilikleri hayata gecirmeye devam ediyoruz" dedi.
Yuz tanıma teknolojisi yakın gelecekte buyuyecek
Sosyal mesafenin oneminin en cok vurgulandığı gunlerden gecerken yıldızı parlayan konulardan bir tanesi de temassız odeme olduğunu belirten Turkcell Genel Muduru Murat Erkan, "Bugun Paycell'de yuz tanıma teknolojilerini kayıt ve odeme sistemleri tarafında aktif olarak kullanıyoruz. Kendi yemekhanemizde yuzle tanıma sistemiyle odeme yapılması ozelliğini geliştirdik. Bunu Turkcell AR-GE muhendislerimiz gercekleştirdi. Odeme hizmetlerinde yakın gelecekte bu cok daha buyuyecek. Bu odeme şekilleri aslında vatandaşlarımız tarafından da cok geniş alanda kullanılabilir. Aynı zamanda dijital servislerimizde (Dergilik'te yapay zeka makale okuması, İcimdeki Hazine'de yapay zeka yuz ifadesine gore oğrenme, Filiz uygulamasında sensor verilerinin yapay zeka tarafından değerlendirilmesi), muşteri hizmetleri ve işe alım surecleri taraflarında da yapay zeka algoritmalarından yararlanıyoruz. Ayrıca Turkcell olarak finans sektorune yapay zeka tabanlı sunduğumuz hizmet odaklı analitik altyapı modelleri ile kişiye ozel kredi risk skorları uretiyoruz" şeklinde konuştu.
"Dijital alışkanlıkları yakından takip ettik"
Pandemi, insanların dijital alışkanlıklarını oldukca değiştirdiğini belirten Erkan, Turkcell'in bu yondeki calışmalarına ilişkin şunları kaydetti: "Bu donemin getirdiği dinamik koşulları anlık olarak takip ederek muşteri davranışını yakından izledik. Bu sayede gelen talepleri doğru yoneterek, değişen kullanıcı alışkanlıklarına uygun olarak aktif yenilikci cozumler sunduk. Fiber hızında mobil internet hizmeti sunduğumuz yenilikci cozumumuz Superbox'la muşterilerimizin bu donemde artan hızlı ve kaliteli internet talebini başarıyla karşıladık. Ayrıca, bu donemde değişen ihtiyaclara cevap verebilmek icin bircok urun ve hizmet geliştirdik. Turkcell muhendisleri tarafından geliştirilen ve TV izleme deneyimini donuşturen Android TV cozumu 'TV+ Ready' urunu bunlardan biri. Urun takıldığı televizyonu akıllı TV'ye donuşturuyor, boylece TV+ Ready icerisindeki TV+ uygulaması sayesinde kullanıcılar 150'den fazla canlı TV kanalına ve binlerce filme diledikleri her ekrandan ulaşabiliyor" dedi.
Android POS cihazı
Şirketin ve servis ve hizmetleri ile ilgili Murat Erkan, "Uzaktan toplantı deneyimini bir ust seviyeye taşıyan BiP Meet ise kullanıcılara kişisel verilerini korurken, hızlı ve guvenli şekilde uzaktan toplantı yapma imkanı sağlıyor. Bu donemde sunduğumuz bir başka yeni servisimiz de dosya transfer hizmeti 'lifebox transfer'. lifebox transfer sayesinde kullanıcılar paylaşmak istedikleri dosyayı e-posta adresi aracılığıyla karşı tarafa guvenli bir şekilde gonderebiliyor. 2020'de ayrıca techfin platformumuz Paycell uzerinden maliyet ve verimlilik avantajları sağlayan, mevzuatlara uygun ve Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvuruda bulunan ilk Android POS cihazı Paycell Android POS'u da muşterilerimizin kullanımına sunduk" ifadelerini kullandı.
"1.600'den fazla muşteriye veri merkezini uzaktan yonetme imkanı sunuyoruz"
Turkcell olarak dijital iş servisleriyle şirketlere hizmet verdiklerini hatırlatan Erkan, "Pandemi doneminde şirketler icin dijitalleşmenin ne kadar onemli olduğu ortaya cıktı. Dijitalleşemeyen şirketler muşterilerine hizmet veremedi. Faaliyetlerini surduremedi. Bu nedenle dijitalleşmesini tamamlamayan şirketler hızlı dijitalleşmek icin yatırıma başladı. Kurumlarımızın dijitalleşme yolculuklarına eşlik etmek amacıyla kurduğumuz Dijital İş Servisleri şirketimizle, kurumlara dijitalleşme yolunda bulut, siber guvenlik, nesnelerin interneti, buyuk veri, iş cozumleri, sistem entegrasyonu ve yapay zeka cozumleri de dahil olmak uzere şirketlere tek noktadan uctan uca sektorel cozumler sunuyoruz. Aynı zamanda stratejik odağımıza da aldığımız dijital iş cozumleri alanında 2019'da yuzde 44, 2020'nin 3. ceyreğinde ise yıldan yıla yuzde 40 buyuduk. Ayrıca veri merkezlerimiz sayesinde aralarında Turkiye'nin en buyuk şirketlerinin de olduğu bin 600'den fazla muşteriye veri merkezini uzaktan yonetme imkanı sunuyoruz. Pandemi doneminden bu yana ise teknoloji bilgi birikimimizle geliştirdiğimiz termal kamera sistemleri, hava kalitesi ve sosyal mesafe olcumu, mağaza ici muşteri sayımı gibi akıllı cozumlerle risklerin azaltılmasına katkı sağlıyor; uzaktan calışma ve eğitim hayatı icin gerekli altyapıları sağlıyoruz. Bu surecte gundemde daha fazla yer alan siber guvenlik konusunda ise kurumlara ozel danışmanlık hizmeti sunuyoruz" diye konuştu. - İSTANBUL
Kaynak: İhlas Haber Ajansı