AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı ilcesindeki jeotermal seralarda topraksız tarım uygulamalarıyla yetiştirilen domatesler yurt icinde buyuk kentlere ve Rusya, Almanya ile Hollanda'nın yanı sıra Avrupa'daki pek cok ulkeye ihrac ediliyor.Sandıklı ilcesinde 20 ile 120 dekar arasında değişen toplam 1600 dekar buyukluğunde jeotermal suyla ısıtılan 30 farklı serada topraksız tarımla domates uretiliyor. Seralarda mart ayında başlayan domates hasadı devam ediyor. Her hafta hasat yapılabilen 1 dekarlık seradan ortalama yıllık 45- 60 ton domates elde ediliyor. Seralardan toplanan domatesler tırlarla Ankara, İstanbul ve Bursa başta olmak uzere ic pazarda bircok kente gonderilirken, dış pazarda da Rusya ve Avrupa ulkelerine ihrac ediliyor.

'HEM İLCEMİZ HEM DE ULKE EKONOMİMİZE KATKI SAĞLIYOR'Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş, "Hem ilcemize hem ulkemiz ekonomisine buyuk katkı sağlayan Jeotermal seralarımızdan cok memnunuz. Yılın 12 ayı uretim yapılıyor. Bircok işci calışıyor. Bu seralarımızın daha da genişlemesini umut ediyoruz. Bu seralarımızda kadın işcilerimiz calışıyor. Seralarımız yokken kadınlarımız evde işsizdi. Şimdi ilcemizde kadınların iş sıkıntısı yok. Ayrıca ilcemiz seralarında yetişen domatesler ulkemizdeki bircok ile gonderildiği gibi Avrupa ulkelerine de ihracat ediliyor" dedi.'YAZ KIŞ URETİM YAPABİLİYORUZ'Ziraat muhendisi Medet Sarıkaya, "Sandıklı soğuk bir bolge ama jeotermal su ile ısıtarak seracılık yapıyoruz. Hem yazın hem de kışın uretim yapabiliyoruz. Buranın Antalya'dan avantajlı olmasının sebebi yazlarının biraz daha serin olması. Yazları da uretim yapabiliyoruz. Kışın da jeotermal ısıtma olduğu icin kışın da uretim yapabiliyoruz" diye konuştu.'İHRACAT YAPIYORUZ'İlcede 30 tane sera olduğunu bildiren ziraat muhendisi Medet Sarıkaya, "İyi bir sezon gecirdiğimizde donum bazında sezonda 60 ton urun elde ediliyor. Yurt dışına ihracat oluyor. Biz genelde ihracat yapıyoruz. Genelde Balkan ulkelerine, Rusya'ya ve Dubai'ye ihracat yaptık. Almanya, Hollanda, Hırvatistan'a gonderdik. Şu donemde hala gonderiyoruz" dedi.'DAHA FAZLA URUN ELDE EDEBİLİYORUZ'Topraksız tarımla uretimin biraz daha basit ve kontrollu yapılabildiğini vurgulayan Medet Sarıkaya, "Kışın birazsa topraksız tarımın ısıtmasında avantaj sağlıyor. Topraksız tarımda uretimi fazla alıyorsun. Seranın sayesinde de eksi 20'lerde seranın icerisini artı 15 derece tutabiliyorsun. Yani jeotermal ile istediğin sıcaklıkta tutabiliyorsun" diye konuştu.

- SandıklıafyonkarahisarKaynak: Demiroren Haber Ajansı / Ahmet DAĞLI