Sunucu Kara Swisher'ın Amerikan ilac devi Pfizer ile urettikleri aşının BioNTech şirketi calışanlarına yapılıp yapılmadığına ilişkin sorusuna Şahin-Tureci cifti "Henuz değil" yanıtını verdi.
Swisher'ın "İkinizden biri" sorusuna ise Prof. Dr. Şahin'in acıklayıcı yanıtı şoyle oldu:

"Henuz değil. Klinik duzenlemelerden dolayı aşı yaptırmamıza izin verilmiyor. Aşı şu anda sadece klinik deneyler dahilinde uygulanabiliyor.
Ve klinik denemelere şirket calışanlarının katılmasına izin verilmiyor. Yani bu, aşıya diğer insanların da erişimi olduğunda bizim de erişebileceğimiz anlamına geliyor."
[h=3]"HİC KİMSEYİ İKNA ETMEK İSTEMİYORUZ"[/h]Swisher'ın "Bu aşının işe yarayıp yaramayacağını bilmiyorum, tehlikeli olabilir" şeklinde duşunen insanları nasıl ikna edecekleri yolundaki sorusuna Dr. Ozlem Tureci'nin yanıtı ise şoyle:
"Hic kimseyi ikna etmek istemiyoruz. Katkımızın şoyle olması gerektiğini duşunuyoruz, ki mumkun mertebe şeffafız... Halkın denemelerimizden elde ettiğimiz datayı mumkun mertebe ayrıntılı şekilde almasını sağlıyoruz. Ve bunu değerlendirip yorumlamayı uzmanlara bırakıyoruz."
[h=3]"ABD'DE OLDUĞU GİBİ HERKES AŞI İCİN KENDİ KARARINI VERMELİ"[/h]Slovakya ve Polonya gibi ulkelerde ulusal olcekte aşılamanın zorunlu olacağını, ABD'de ise bu zorunluluğun olmadığını hatırlatan Kara Swisher, "İnsanların aşılanması gerektiğini duşunuyor musunuz" sorusuna ise Dr. Tureci, "Hayır, ABD'deki yontemi tercih ediyorum, herkes kendi kararını verebilir" yanıtı verdi.
[h=3]TRUMP'IN "SECİM" İDDİASINA YANIT: SİYASETLE İLGİLENMİYORUZ[/h]Kara Swisher, ABD Başkanı Donald Trump'ın secimi kaybetmesi icin aşı keşfinin gec acıklandığı yolundaki iddiasını da Şahin-Tureci ciftine sordu.
Dr. Tureci'nin yanıtı şoyle: "Burada Almanya'da, geciktirmek ya da ABD secimlerine mudahale etmekte herhangi bir cıkarımız yok. Ve biliyorsunuz ki, klinik denemeler son derece kurallara uygun duzenleniyor ve bu gercekten geciktirebileceğiniz, durdurabileceğini ya da hızlandırabileceğiniz bir şey değil."
Dr. Şahin'in yanıtı ise şu oldu: "Siyasetle ilgilenmiyoruz. Gunun sonunda bizim cıkarımız mumkun mertebe en hızlı şekilde bu aşıyı geliştirmek. Etik standartları takip etmek, bilimsel standartları takip etmek zorundayız.
Pazar gunu akşam etkinlik sonuclarını oğrendim ve ertesi sabah sonucları acıkladık. Bu oylesine onemli bir bilgiydi ki, ekibimiz, basın ekibimiz uygun haberle ortaya cıkmak icin butun gece calıştı.
Yani gunun sonunda, biz bilimle hareket ediyoruz, kendi standartlarımızla hareket ediyoruz. Ki bu, hicbir siyasi gundemle eşleşmez."
[h=3]"İNSANLARA İLHAM VEREBİLİYORSAK, BU İYİ BİR ŞEY"[/h]Dunyanın dikkatle izlediği iki bilim insanının Turk kokenli olmasına ilişkin yoneltilen soruya Uğur Şahin şoyle yanıt verdi:
* Evet, bir taraftan bizim yaşamlarımızın başkaca insanlara ilham vermesini tamamıyla anlıyorum. Sadece gocmenlere ilişkin de değil. Aşının Almanya'da uretilmesiyle de ilgili.
Yani, insanlar bu Alman aşısı olduğu icin gurur duyuyor, ya da bu aşı Turkiye'den gelen insanlar tarafından yapıldı. Sanıyorum ki tum bu olumlu duygular tamamıyla guzel. İnsanlara ilham verebiliyorsak, bu iyi bir şey.
* Fakat sevmediğimiz şey, bunun politik bir tartışma icin bir arac olarak kullanılması. Gunun sonunda, kilit mesaj şu, işbirliği anahtardır. Şirketimizde 60'ı aşkın ulkeden insan calışıyor.
Tedarikte dahli olan dunyada bircok şirket ve grup var; orneğin, lipit nano-parcacıklar. Bu Kanadalı bir şirketti. Avusturyalı bir şirket, klinik deneme materyallerinin hazırlanmasında bize yardım etti. Yani kilit mesaj bu olmalı, herkese ihtiyac duyuluyor. Gocmenliğin artıları ve eksilerine ilişkin siyasi bir tartışma olmamalı.