Ağrı Halk Eğitim Merkezi bunyesinde acılan Cam Sanatı Kursunda eğitim goren kadınlar, atık cam ve şişeleri geri donuşum yoluyla sanat eserine donuşturuyor.
Ağrı Halk Eğitim Mudurluğu tarafından, kadın istihdamının arttırılması ve kadınların ev ekonomisine destek olabilmeleri amacıyla acılan Cam Sanatı Kursunda, kadınlar atık malzemelerin geri donuşumunu sağlayarak sanat eserine donuşturuyor. Kursa katılım sağlayan kursiyerler el becerilerini de geliştirerek atık cam ve şişeleriden geri donuşum yoluyla hediyelik eşyalar ortaya cıkarıyorlar. Bu sanatı maddi gelir imkanı olarak da kullanabilen kadınlar, stresle başa cıkmak icin de etkili bir yontem olduğunu duşunuyor.
"Ağrılı kadınlarla bu işe bir el koyalım istedim"
Halk Eğitim Merkezi'nde Cam Sanatı Kursu oğretmeni olan Adalet Aslan, Bursa'da 5 yıl atolyelerde gorev aldıktan sonra memleketi olan Ağrı'ya donerek Ağrılı kadınlarla bu sanatı icra etmek istediğini ve Halk Merkezi tarafından cam sanatı atolyesinin acılmasıyla beraber, cam, cini ve seramik yapmaya başladıklarını soyledi. Korona virus nedeniyle 15 kişilik sınıfların 9 kişiye duşurulduğunu ve hijyen kuralları cercevesinde calışmalarına devam ettiklerini vurgulayan Adalet Aslan, "Universiteyi bitirdikten sonra Bursa'da 5 yıl kadar atolyelerde gorev aldım. Ağrılı olduğum icin daha sonradan kendi memleketimde, Ağrılı kadınlarla bu işe bir el koyalım istedim. 7 yıl kadar Ağrı'da yapıyorum bu mesleği. Halk Eğitim Merkezi'nde boyle bir atolye kurulduktan sonra, cama yoneldik. Cam Cini ve seramik yaparak devam ediyoruz. Kurslarımız 15 kişilik gruplar halinde oluyor. Haftanın beş gunu kursiyerler devam ediyor ama şu an pandemiden dolayı sayı dokuza indirdik. Butun tedbirler alındıktan sonra dokuz kişilik gruplarla devam ediyoruz." şeklinde konuştu.
"Kadınlarımız o kadar marifetli ki onlara verilen her şeye değer katıp bize geri sunuyorlar"
Asıl amaclarının atık malzemelerin geri donuşumunu sağlamak olduğunu ve bunu yaparken kadınların el becerilerini kullanarak atıkları sanat eserine donuşturduklerini soyleyen adalet Aslan, kadınların hunerleriyle cok guzel işler ortaya cıkardıklarına dikkat cekerek, "Aslında iki amacımız var. İlk amacımız geri donuşum yapmak. Yani doğadaki hicbir şeyi atmıyoruz, donuşum projelerine destek amacıyla soda şişeleri, onun dışında kullanan herhangi meşrubat şişeleri, Şurup şişeleri bunları kırıp boncuk haline getiriyoruz. Bir de Paket cam dediğimiz bir şey var. Ozel camlarımız bunlar. Bunları da Denizli'den temin ediyoruz. Onlara da aynı şekilde ateşte ısıtarak şekil vererek takılar yapıyoruz. Sadece bir meslek olarak değil de bizim ailedeki insanların gercekten buna ihtiyacı var. Kadınların buna ihtiyacı var. Kadınlar yetersiz, evden cıkmasınlar, bir şey yapmasınlar, evde oturup cocuk baksınlar algısını kırmayı hedefliyoruz. Bu boyle olmamalı. Cunku gercekten kadınlarımız o kadar marifetli ki onlara verilen her şeye değer katıp bize geri sunuyorlar" ifadelerine yer verdi.
Kursiyerlerin bu sanatı oğrenmek icin cok hevesli olduklarını soyleyen Adalet Aslan, "48 yaşında bir oğrencimiz var, gecenlerde kızı bizim misafir oğrencimiz oldu. Bana dedi ki, hocam biz bunu nereden temin edebiliriz,annem bunu evde de yapmak istiyor. Bir ara kursumuz tatil olmuştu ve kursiyerim surekli beni arayıp hocam ben ruyamda surekli boncuk yapıyorum, kursu acın dedi. Yani o kadar istekli ki kursa surekli devam etmek istiyorlar. Kurslarımız uc ay suruyor ama kursiyerlerimiz daha fazla olmasını istiyor." dedi.
"Bu sanatı bir terapi olarak goruyorum"
Cam Sanatı Kursunun stres atmakta etkili bir yontem olduğuna dikkat ceken Aslan, bircok kursiyerinin takıntılarından bu sanat sayesinde kurtulduğunu dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:
"Kadınlar bununla uğraşırken hemstres atıyor hem de yoğunlaştı kları icin başka bir şey duşunemiyorlar. Yani ben bu sanatı bir terapi olarak goruyorum. Cunku kursiyerlere gercekten iyi geliyor. Şoyle bir ornek verebilirim, bir kuserim var ya temizlik hastasıydı, evde surekli temizlik yapıyordu. Gergin oluyor ister istemez. Onun kızı ile de goruşmuştum. Bana Bu sanatın annesine cok iyi geldiğini soyledi. "
Cam Sanatı Kursunun İŞKUR destekli olduğunu ve kursiyerlerin bu sayede bir miktar para aldıklarını ifade eden Adalet Aslan, "Kursunuz şu an İŞKUR destekli. Kucuk bir harclık veriyor kursiyerlere. Tabi bu da onlar icin iyi oluyor. Hem daha istekle geliyorlar hem de azda olsa malzeme temini yapabiliyorlar. Ama maalesef ki bizim malzemelerimiz biraz pahalı bu nedenle desteğe ihtiyacımız var." sozlerini kullandı.
"Bu sanat sayesinde stres atıyorum"
Cam Sanatı Kursunda eğitim goren kursiyerlerden biri olan Yuksel Samur, bu sanatı yaptıktan sonra kendisini daha iyi hissettiğini belirterek, "Belli bir sure sonra insan bir şey yapmak istiyor. Ben de bir şey yapmak istedim. Halk Eğitim Merkezi'ne başvurdum. Daha sonra hocamızla beraber İŞKUR'a gidip kaydımızı yaptık. 2 aydır buradayım, kurs suresi 3 ay. Keşke daha uzun sure burada kalabilsek. Bu sanat sayesinde stres atıyorum, evime daha fazla konsantre oluyorum. Bakış acım daha fazla değişiyor. Gittikce kendimi daha fazla iyi hissetmeye başladım. Evde de yapmak istiyorum ama oyle bir imkanım yok. Maddi imkanlardan dolayı o makinayı alamıyoruz." ifadelerine yer verdi. - AĞRI