KORONAVİRUSE karşı bağışıklık sistemini guclendirmek isteyen bircok kişi, vitamin haplarına yoneldi. Bilincsizce kullanılan vitamin haplarının bircok hastalığa neden olabileceğini belirten Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, "En sağlıklı vitamin, sebze ve meyvelerde saklı" dedi.Dunyayı etkisi altına alan koronavirus salgını, bağışıklık sistemi duşuk olan kişileri olumsuz etkiliyor. Bu nedenle bağışıklığını guclendirmek isteyen bircok kişi careyi vitamin haplarında arıyor. Hem internet ortamından hem de eczanelerden alınan vitamin haplarının bilincsiz kullanımı ise kemik ve bobrek hastalıkları başta olmak uzere bircok hastalığa zemin hazırlıyor. Komşudan duyarak, reklamlarda gorerek ve beğenerek vitamin haplarının kullanılmaması gerektiğini belirten Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, en sağlıklı vitaminin sebze ve meyvelerde saklı olduğunu vurguladı. Karacan, vitamin haplarını kullanmak zorunda olan kişilerin ise mutlaka doktora danışması gerektiğini belirtti.

'BU URUNLER DİREKT İNSAN SAĞLIĞIYLA ALAKALI'Ozellikle kış aylarında bu tur haplara talebin her zaman olduğunu ifade eden Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, "Ancak pandemi doneminde talep daha da artmış durumda. Aslında vitamin ve mineral dediğimiz şeyler sebze ve meyvede olan şeylerdir. Dolayısıyla herkese oncelikle doğru ve sağlıklı beslenmeyi tavsiye ediyoruz. Pandemi donemi insanları farklı şeylere yonlendirdi ama burada bir bilincsizlik var. Cunku vitamin ve mineraller, tabletlerin icine alındı. Bu tarz urunlerin, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan onay alınarak piyasa surulmesini de doğru bulmuyoruz. Cunku bu urunler direk insan sağlığıyla alakalıdır. Vitaminlerin hepsi farmasotik formadadır yani ilac haline getirilmiştir. Dolayısıyla bunların onayı ve takibi Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmalıdır" dedi.'AYAKKABI SATIN ALIR GİBİ VİTAMİN HAP KAMPANYASI OLUYOR'İnsanların bilincsizce vitamin haplarına yoneldiğini belirten Başkan Karacan, şunları soyledi: "Bu hapları cok rahat alabiliyorsunuz. İnternet ortamından sadece bir tuşa basıp satın alınabiliyor. Bu urunleri cocuklar da alabilir. Vitaminler, ilac haline gelmişse eğer dikkat etmemiz gerekiyor. Ayrıca internet ortamında bu işin dolandırıcılığı yapılıyor. Bir vitamin fiyatı 50 lirayken, bir alana bir bedava diyerek 125 liraya satıyorlar. Ayakkabı satın alır gibi 'bir alana bir bedava' kampanyaları oluyor. Bu bilincsiz kullanım, kemik ve bobrek hastalıklarına da neden olabilir. Bu tarz urunlerin bu kadar kolay şekilde, marketlerde, internet ortamında veya işportada kolayca alınıyor olmasının onune gecilmeli. Talep arttı ancak vitamin haplarında ciddi bir fiyat artışı olmadı. Etken madde tayinine gore fiyatta hareketlilik oluyor ama buyuk bir artış yok. Rahatca meyve ve sebzeden alabileceğimiz vitaminleri, bu tarz urunlerde aramaya gerek yok. Ancak vucudun bu tarz urunlere ihtiyacı olabilir. Vitamin haplarını kullanmadan once mutlaka doktora ve eczacıya danışmak gerekiyor. Komşudan duyarak, reklamlarda gorerek ve beğenerek vitamin hapları kullanılmaz."'VİTAMİN HAPLARINDAN KULLANMAYI DUŞUNUYORUM'Cevresindeki bircok kişinin vitamin haplardan kullandığını ifade eden Batuhan Cağlar, "Bu donemde vitamin haplarının kullanımı artmaya başladı. Ben şu an kullanmıyorum ama kullanmayı duşunuyorum. Bunun yanında meyve ve sebze de tuketmeye calışıyorum. Daha once bircok kez kullanmıştım, şimdi alırsam koronaviruse karşı kullanırım" diye konuştu.Vitamin haplarını pandeminden once de kullandığını belirten Yeşim Gungor, "Bu donemde de ara ara kullanmaya devam ediyorum. Bu tarz urunlerin mutlaka bir faydası vardır diye duşunuyorum. Hapları alırken, doktorama danışmadım. Bu tarz urunlerin yanında limon suyu, portakal ve mandalina gibi meyve ve sebzeler de tuketmeye ozen gosteriyorum" dedi.Vitamin haplarından kullanmadığını ifade eden Deniz Gungor, "Bu hapların koronaviruse karşı bir faydası olduğunu duşunmuyorum. Bazı kişilerin hap şeklinde kullanması gerekebilir ama vitaminlerin doğal yollarından alınmasını tercih ediyorum. Sağlıklı beslenerek, bağışıklığımızı guclendirebiliriz" ifadelerini kullandı.'VİTAMİNLERİ, BESİNLERDEN ALMAK DAHA SAĞLIKLI'Gaye Calık, "Koronaviruse yakalandım ve o donemde ozellikle C vitamini kullandım. İlacların yanında ek vitaminlere de ciddi bir talep var. Vitamin haplarını kullanıyorum ama bu vitaminleri, besinlerden almak cok daha sağlıklı" diye konuştu.

- SamsunKaynak: Demiroren Haber Ajansı / Zeynep Irmak OCAL