
Dunyanın dort bir yanında ciftler koronavirus pandemisiyle beraber ayrılmanın eşiğine geldi. Kimi ciftler pandeminin yarattığı stresi hedef gosterirken, kimi ciftler ise bu donemde eski sorunların gun yuzune cıktığını soyluyor.
Bu yuzden de Guney Amerika'dan Batı Afrika'ya cok sayıda ciftin boşandığı goruluyor.
Nijerya'dan telefonla konuşan Reni, sessizce pandemi sırasında eşinin bir kız arkadaşı olduğunu keşfettiğini soyluyor.
Yan odada ailesinin sohbet ettiği duyulurken Reni, "Bu konuda onunla yuzleştim. Onun tum dediği ise, 'Telefonuma nasıl girdin?' oldu. Bu buyuk bir darbeydi. Sanırım boşanmak istiyor. Şu an sizinle konuştuğumu bilmediği icin yuzumu gosteremiyorum" diyor.
Evlerine hapsolan cok sayıda cift, ilişkileri uzerinde bir baskı olduğunu hissediyor.
Cocuk bakımı, ev işleri ve iş arasında, sağlık, mali durum ve dunyanın durumuyla ilgili endişelenen ciftler, kapalı kapılar ardında kendi krizlerini yaşayabiliyor.
Reni gibi cok sayıda kişi ise pandemiyle beraber eve kapanınca, eşine dair yeni sırları da keşfetti.
Bu yuzden pandemi sırasında cift terapisi alan kişilerin sayısı da yukseldi.
Florida'da yaşayan psikoterapist Dr. Marni Feuerman, pandeminin başlarında terapiye gelenlerin sayısında bir azalma gorulse de ardından ciftlerden cok sayıda talep geldiğini soyluyor:
"Ciftlerin en cok tartıştığı mevzunun evdeki yeni iş bolumuyle ilgili olduğunu goruyorum. İnsanlar hem calışmakla hem de cocuklara bakmakla uğraşıyor, bu da bir kaos oluşturuyor."
[h=3]"12 cok guzel yıl gecirdik"[/h]Brezilya'da yaşayan 41 yaşındaki Richard Cunha Schmidt ve 31 yaşındaki Rafaela Carolina Ferreira Schmidt, gecen ay boşanan ciftlerden.
Pandeminin bu durumda etkili olduğunu anlatan ciftten sosyal hizmet gorevlisi olarak calışan Rafaela, "12 cok guzel yıl gecirdik. Ancak pandemiyle yıprandık. İki cocuk ve bir ev ofisiyle 24 saatlik bir ilişkiye donuştu, ancak bircok şey uyumlu değildi artık" diyor:
"Ofke ve anlaşamamazlıkla dolu onca an vardı. Durumu birbirimize karşı kullandık. Ben maske takmayı, eve geldikten sonra kıyafetleri cıkarıp duş almayı cok ciddiye aldım. Ancak onun goruşu farklıydı. Şimdi bakınca cok komik gorunuyor; ancak o zamanlar cok ofkeli anlar yaşadık."
Proje yoneticisi olan Richard ise, "Cok anlamsız ve onemsiz şeylerle ilgili kavgaya ediyorduk. Sokağa cıkma kısıtlamaları cok katıydı, evi terk edemiyorduk, hava bile alamıyorduk. Sanırım en başta bu katı durumu kabul edemedim" ifadesini kullanıyor.
[h=3]"Guclu ilişkiler daha da guclendi"[/h]İngiltere'de bir hayır kurumu olan Relate'in nisan ayında yaptığı araştırmada ciftlerin dortte birinin pandemiyle ilişkilerinde baskı hissettiği ortaya cıkmıştı.
Benzer bir oranda kişinin ise partnerlerini daha rahatsız edici bulduğu, bunda da kadınların daha şikayetci olduğu goruldu.
Aynı araştırmaya katılanların yuzde 8'i ayrılmayı duşunurken yuzde 43'u ise bu krizle birbirlerine daha cok yakınlaştıklarını aktardı.
Florida'da yaşayan psikoterapist Dr. Marni Feuerman, koronavirus krizinden once daha guclu ilişkisi olan ciftlerin ilişkilerinin daha da guclendiğini, sorun yaşayan ciftlerin ise bu durumdan olumsuz etkilendiğini belirtiyor.
Nijerya'da yaşayan Reni, normalde eşinin soğuk ve uzak davranışlarını fark edemeyeceğini; ancak koronavirusle telefonunu kontrol etme ihtiyacı duyduğunu aktarıyor.
Ancak ailesi Hıristiyan olduğu icin boşanmanın kendisi icin bir secenek olmadığını da ekliyor: "Onu seviyor muyum? Artık emin değilim. Sadece artık o kadınla bir daha konuşmamasını umuyorum. Ama bu durumu keşfettiğim icin mutluyum, sert davranışlarının nedeninin ben olmadığımı boylece gormuş oldum."
[h=3]Karantinada ilişki tavsiyeleri:[/h]İngiltere Psikoterapi Konseyi'nden psikoterapist Kate Moyle'un tavsiyeleri:
[h=3]Boşanmalar artıyor mu?[/h]İngiltere ve ABD'de boşanma avukatları, gelen taleplerin yukseldiğini aktarıyor.
Washington DC'deki bir hukuk burosu, bu ekim ayında bir onceki yıla gore başvuruların yuzde 70 yukseldiğini soyluyor.
Suudi Arabistan, Endonezya ve Cin'den gelen ilk veriler resmi boşanma başvurularının yukseldiği yonunde.
Ancak Virginia Universitesi'nden sosyolog Brad Wilcox, kuresel bir yukselişten bahsedecek sonuclara hemen varmamak gerektiği goruşunde.
Wilcox, ABD'deki beş eyaletten gelen ilk verilerin boşanmaların azaldığı yonunde olduğunu soyluyor; bunda koronavirus zamanı teknik olarak boşanmaların zorlaşmasının da etkisi olabilir.
Wilcox, 10 yıl once kuresel mali kriz zamanında da gorulduğu gibi insanların boyle donemlerde hayatlarını değiştirecek kararlardan kacındığını aktarıyor: "Bence 2020 yılında boşanmalarda bir duşuş goreceğiz, 2021'de ise normale donuşle az da olsa bir yukseliş goreceğiz."
[h=3]"Pandemiyle ilişkinin bitişi hızlandı"[/h]Pandemi yeni ayrılanlar icin daha zorlu bir surece neden oluyor.
Avustralya'da yaşayan muzisyen Kieron Byatt, dokuz yıldır kız arkadaşıyla paylaştığı ancak artık bekar olduğu odasından yaptığı bağlantı aracılığıyla konuşuyor:
"Cok hızlı bir şekilde duşuşe gecti. Sanırım sokağa cıkma kısıtlamaları sonunu daha hızlı getirdi. Daha yılın başında beraber bir ev almaktan bahsediyorduk. Gitti ve ben cok yalnız hissettim."
Kieron, yaşadığı şehir Melbourne'daki 112 gunluk yasakların akıl sağlığına zarar verdiğini ve ayrılık acısını cok derinden yaşamasına neden olduğunu anlatıyor.
[h=3]"Ayrılmak istemiyordum"[/h]Brezilya'da yaşayan ve yeni ayrılan Richard ve Rafaela ise evliliklerini bitirmelerine rağmen arkadaş kalmayı becermiş.
Rafaela, yakında bir eve taşınmış, her gun birbirlerini goruyorlar ve iki kızlarının bakımını ortaklaşa ustleniyorlar.
Richard, bu donemde sorunlarının uzerine cesaretle gittiklerini ve kacmadıklarını soylerken Rafaela, "Ayrılmayı istemiyordum. Ancak başka bir secenek goremedim. Bence ikimiz de cok iyi insanlarız ve mutlu olmayı hak ediyoruz." ifadelerini kullanıyor.
Kieron ise her gun daha iyiye gittiğini soyleyerek bazı gunlerde yine de duşuşler yaşadığını aktarıyor. Kendi durumunu koronavirus krizine benzeten Kieron, "Yine de her şeyin duzeleceğine dair umudunuzu korumanız gerek" diyor.
