Avrupa Birliği (AB) Komisyonun Kriz Yonetiminden Sorumlu Uyesi Janez Lenarcic, Sudan'daki Etiyopyalı sığınmacıların şartlarının iyileştirilmesi icin insani yardım sağlayacaklarını, sorumluluğu tek başına Hartum hukumetine bırakmayacaklarını belirtti.
Sudan resmi haber ajansı SUNA'nın haberine gore Lenarcic başkanlığındaki ust duzey insani yardım heyeti, Etiyopyalı sığınmacıların durumunu yerinde incelemek uzere Kadarif Valisi Suleyman Ali ile birlikte Um Rakuba kampını ziyaret etti.

Lenarcic, burada yaptığı acıklamada, "AB, Etiyopyalı sığınmacılara yardım sağlama sorumluluğunu tek başına Sudan hukumetine bırakmayacak. Onlara hizmet sunulmasında hukumetle birlikte calışacağız." ifadelerinin kullandı.
Lenarcic, AB'nin kamptaki sığınmacıların durumunu iyileştirmek icin BM kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği icerisinden insani yardım paketlerini sunmak uzere olduğu bilgisini verdi.
Tigray eyaletini yoneten isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) gucleri, 3 Kasım'da ulusal ordu birliklerine saldırmış, Etiyopya Başbakanı Ahmed, 4 Kasım'da TPLF'ye karşı askeri harekat kararı aldıklarını duyurmuştu.
Etiyopya, cumartesi gunu, TPLF guclerinin elinde bulunan eyaletin başkenti Mekelle şehrinin, ordu birlikleri tarafından ele gecirildiğini acıklamış, elebaşlarının yakalanması icin operasyon başlatmıştı.
Etiyopya ordusunun 4 Kasım'da başlattığı operasyonların ardından binlerce kişinin hayatını kaybettiği, 50 bine yakın kişinin Sudan'a sığındığı belirtiliyor.
Afrika'daki sığınmacı yukunu en fazla sırtlanan ulkelerden Sudan'da coğunluğu Guney Sudan'dan olmak uzere 1 milyondan fazla sığınmacı bulunuyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Omer Erdem