Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Ukrayna hukumetinin, ulkede yaşayan Macar azınlığa yonelik tutumunu değiştirmediği surece ulkesinin, NATO-Ukrayna iş birliğine destek vermeyeceğini soyledi.
Bakan Szijjarto, son donemde gerginleşen Macaristan-Ukrayna ilişkilerine yonelik acıklamalarda bulundu.

Ukrayna yonetiminin verdiği sozlere rağmen ulkede yaşayan Macar azınlığa baskı uyguladığını one suren Szijjarto, Ukrayna hukumetinin, ulkedeki Macar azınlığa yonelik izlediği politikanın kabul edilemez olduğunu soyledi.
Macaristan'ın talebi uzerine Avrupa Guvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) yetkililerinin Ukrayna'da yaşayan Macarların bulunduğu bolgeyi ziyaret ettiğini belirten Szijjarto, Ukrayna'nın, AGİT yetkililerine bolgedeki Macarlarla konuşmasına izin vermemesine tepki gosterdi.
Ulkesinin, NATO uyesi ulkelerden de dayanışma beklediğini kaydeden Szijjarto, "Ukraynalılar, ulkedeki Macarlara bu şekilde davrandığı surece Macaristan, NATO-Ukrayna yakınlaşmasını bloke etmeye devam edecek." dedi.
Macaristan-Ukrayna krizi
Macaristan, Ukrayna'nın eğitim kanununda ve dil yasasında yaptığı değişiklik dolayısıyla ulkedeki Macar azınlığın haklarının ihlal edildiğini one suruyor.
Ukrayna'da eğitim kanununda yapılan değişikliğe gore, ulkedeki Macarlar, orta oğretim kurumları ve universitelerde ana dillerinde eğitim goremeyecek.
Dil yasasında yapılan değişiklikle devlet yoneticileri, milletvekilleri, Merkez Bankası calışanları, hakim ve savcıların yanı sıra sozleşmeli askerler, eğitimciler ve sağlık kurumları calışanları gorevleri suresince Ukraynaca kullanacak.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mehmet Yılmaz