MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), EBA derslerine yonelik siber saldırıların onlenmesi icin oğretmenlerin uygulayacağı yontemleri acıkladı.
Bakanlıktan yapılan yazılı acıklamada, "Bilindiği gibi koronavirus onlemleri kapsamında uzaktan eğitim faaliyetlerimiz; EBA TV kanalları, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) İnternet Platformu ve EBA Canlı Ders Sistemi aracılığıyla yurutulmektedir. Oğrencilerimizin kendi sınıf arkadaşları ve oğretmenleriyle ders yapabilmesine olanak sağlayan EBA Canlı Ders ozelliği, uzaktan eğitim icin ozel olarak geliştirilmiş olup kısa zamanda devreye alınmıştır. Okul oncesi eğitimden 12'inci sınıfa kadar tum sınıf seviyelerinin haftalık ders saatlerinin tamamını uzaktan eğitim ile yapması ve oğrenme eksikliği oluşmaması amacıyla harici canlı ders ozelliği de ayrıca yayına alınmıştır" denildi.
Harici canlı dersler esnasında kamuoyuna da yansıyan siber saldırılara maruz kalınmaması icin oğretmenlerin dikkate alması gereken hususların hatırlatıldığı acıklamada, "Harici canlı derslerde oğretmenlerimizin; ders icin yeni ID ve şifre belirleyerek EBA'ya bu bilgileri girmeleri, ders oluştururken Bekleme Odası (Waiting Room) ozelliğini aktive etmeleri, derse başlarken oğrencilerin isimlerini değiştirebilme seceneklerini kapatmaları gibi basit kontrollerle benzer siber saldırılar engellenebilecektir. Oğretmenlerimizin her ders icin farklı ID ve şifre kullanmaları, daha once ceşitli iletişim kanallarından paylaşılmış olan canlı ders bilgilerini gecersiz kılacaktır. Oğretmenlerimiz, dersleri oluştururken Bekleme Odası ozelliğini aktive ederek derse katılacak olan oğrencileri kontrol edip boylece sahte kimlikle derse girmeye calışan şahısların ders ortamına katılmalarını engelleyebileceklerdir" denildi. Ayrıca oğretmenlerin, ders başlarken oğrencilerin isim değiştirmelerine olanak sağlayan ozelliği devre dışı bırakmalarının, gercek kimlikleriyle derse giren oğrencilerin sonradan bu bilgileri değiştirmelerine engel olacağı da acıklamada yer aldı. Acıklamada belirtilen hatırlatmaların, tum oğretmenlerin cep telefonlarına kısa mesaj yoluyla da iletildiği bildirildi.

Haber: ANKARA,

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı