Dunya Engelliler Gunu, Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılından bu yana 3 Aralık'ta kutlanan uluslararası bir farkındalık gunu. Bu gunde dunya capında organizasyonlar duzenlenmektedir. Hukûmet desteği ve sivil toplum organizasyonlarıyla birlikte bu gunun kutlanması ceşitlilik gostermektedir. Her yıl bu gun icin değişik bir tema edinilmektedir. Peki, 3 Aralık Dunya Engelliler Gunu anlam ve onemi nedir?
[h=3]3 ARALIK DUNYA ENGELLİLER GUNU ANLAM VE ONEMİ NEDİR?[/h]Engelli vatandaşları ve tum dunya uzerindeki her turlu engelli birey icin farkındalık yaratılması icin yapılan oldukca ozel bir gun.
[h=3]DUNYA ENGELLİLER VAKFI AMACI?[/h]Vakıf tuzuğunun 3. maddesinde vakfın amacı aşağıdaki gibi belirtilmiştir:
Dunya ve Turkiye'deki engelli insanların eğittim, kulturel, sosyal, sağlık ve sportif yonden gelişmesi ile tum halkı yardımlaşma ve dayanışmaya ozendirilmesi ve onların bireysel, toplumsal kurumlar boyutlarda dayanışma ve gelişmesine katkıda bulunmak,
Engelli insanlara eğitim, sağlık, ve sosyal alanlarda yardımcı olmak ve yatırımlar yapmak, bilinclendirmek, eğitim duzeyini yukseltmek, gelişmesini hızlandırmak, dayanışmayı sağlayarak toplumun her kesimin bu konularda aydınlatmak, mesleki kurslar ve okullar acarak meslek edinmelerine yardımcı olmak, teknik alanda her turlu yatırımı yaparak faydalanmalarını sağlamak, eğitimlerine yardımcı olmak, eğitimlerine katkıda bulunmak, bu amac doğrultusunda, anaokulu, kreş,
İlkoğretim Okulu, Mesleki ve Teknik Okulları, Kolejler, Lise, Yuksek Okul, Enstitu, Akademi ve Universiteler acmak ve işletmek, acılmış olanlara iştirak ederek, işletmek ve işlettirmek, Sağlık alanlarında her turlu tıbbi yatırımlar ve araştırmalar yapmak, gelişen tıp ve tıp teknolojilerini ithal ederek veya geliştirerek engelli insanların hizmetine sunmak, tedavisini sağlamak uzere,
Hastaneler, sağlık ocakları, dispanserler, rehabilitasyon merkezleri acmak, acılmış olanlara iştirak etmek ve işletmek veya işlettirmek, yaşlı ve bakıma muhtac olan insanlar icin Huzurevi, dinlenme evleri kurmak ve işletmek, onların huzurlu ortamlarda yaşamlarını surdurmek icin ileri yaşam merkezleri, sosyal tesisler yapmak, inşa etmek ve ettirerek, engelli insanların yaşamlarını kolaylaştırmak, sosyal ihtiyaclarını karşılanmasına ve bu insanların toplumun birer parcası haline getirmek icin sosyal dengelerini sağlamak ve her turlu maddi ve manevi yardımda bulunmak ve desteklemektir.