Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Gelişmekte olan bazı ulkelerde yerel kaynaklar kullanılarak kişisel koruyucu malzeme uretilmesine yonelik eğitim programları duzenliyoruz. Salgın nedeniyle ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kalan bazı ulkelere butce desteği vermeye calışıyoruz" dedi.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Covid-19'la Mucadele Ozel Oturumu'na bir video mesaj ile katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası toplumun 21'inci yuzyılın en buyuk kuresel imtihanıyla karşı karşıya olduğunu, bu zorlu donemi aşabilmenin anahtarının uluslararası işbirliği ve kuresel dayanışmaya bağlı olduğunu soyledi. Covid-19'la Mucadele Ozel Oturumu'nun bu nedenle faydalı olduğunun altını cizen Erdoğan, Bağlantısızlar Hareketi Donem Başkanı olarak bu girişime onculuk eden ve "Değerli Kardeşim" dediği Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır'a teşekkur etti.

"BUGUNE KADAR 156 ULKEYE VE 9 ULUSLARARASI KURULUŞA YARDIM SAĞLADIK"
Turkiye'nin salgının ilk gunlerinden itibaren uluslararası toplumla işbirliği icinde hareket ettiğini belirten Erdoğan, "Birleşmiş Milletlerin yanı sıra Dunya Sağlık Orgutu, G-20, MİKTA, Turk Konseyi, İslam İşbirliği Teşkilatı ve diğer uluslararası platformlardaki faaliyetlerde hep on saflarda yer aldık. Bugune kadar 156 ulkeye ve 9 uluslararası kuruluşa yardım sağladık" diye konuştu.
Turkiye'nin salgın şartlarında gıda guvenliği sorunu yaşayan ulke ve bolgelere destek olduğunu, yaşlılar, engelliler, kimsesiz cocuklar gibi dezavantajlı gruplara yonelik 16 ulkede ozel programlar gercekleştirdiğini belirten Erdoğan, "Gelişmekte olan bazı ulkelerde yerel kaynaklar kullanılarak kişisel koruyucu malzeme uretilmesine yonelik eğitim programları duzenliyoruz. Salgın nedeniyle ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kalan bazı ulkelere butce desteği vermeye calışıyoruz. Ozel sektorumuz de kamusal alandaki cabalarımıza katkı sağlamaktadır. Bugune kadar 50'yi aşkın Turk firması 20'nin uzerinde ulkenin salgınla mucadelesine ceşitli şekillerde destek olmuştur" şeklinde konuştu.
Dunyanın aşı uretimi kapsamında gelen haberlere umit bağladığının altını cizen Erdoğan, aşı calışmalarında onemli bir başarıya imza atan, oturuma da cevrimici iştirak eden BİYONTEK firmasının kurucuları Prof. Uğur Şahin'i ve Dr. Ozlem Tureci'yi tebrik etti. Erdoğan, "Turkiye olarak yuruttuğumuz 12'si Dunya Sağlık Orgutu listesinde bulunan 16 aşı calışmasından birinin insan denemelerine başlanmasından da buyuk memnuniyet duyuyoruz. Ulkemizin onculuk ettiği cabalar neticesinde 2021 senesi Dunya Sağlık Orgutu tarafından 'Uluslararası Sağlık Calışanları Yılı' ilan edilmiştir. Bu kapsamda dunyanın dort bir yanında fedakarca gorev yapan tum sağlık calışanlarına şukranlarımı iletiyorum. İnsani ve Sağlık Acil Durumlarına Hazırlıklılık Dunya Sağlık Orgutu Coğrafi Ayrık Ofisi Eylul ayında İstanbul'da acılmıştır. Turkiye'nin Dunya Sağlık Orgutunun calışmalarına verdiği desteğin tezahuru olan bu ofis, salgınla yurutulen cabaları guclendirecektir" dedi.
"GENEL KURULUN GUCLENDİRİLMESİ GEREKTİĞİNE İNANIYORUM"
Turkiye olarak guclu tarım, gıda ve imalat sektoru, şehir hastaneleri, tecrubeli ve ozverili sağlık calışanları, kuşatıcı sosyal guvenlik sisteminin bu surecte ulkenin en onemli avantajları olduğunu kaydeden Erdoğan, tum dunyada bu surecten daha fazla etkilenen hassas gruplar olduğunu, tedbirlerin kapsayıcı olması, hassas ve dezavantajlı grupların ihtiyaclarına ozen gosterilmesinin elzem olduğuna işaret etti. Erdoğan, "Bunun bilinciyle kadınların, cocukların, yaşlıların ve engellilerin haklarının korunmasına ozel onem atfediyoruz. Korumamız altındaki 3,6 milyon Suriyeli, ulkemizdeki sağlık hizmetlerinden aynı vatandaşlarımız gibi yararlanabiliyor" acıklamasında bulundu.
"Covid-19 hastalığının bir sure daha bizimle olacağının farkındayız" ifadelerini kullanan Erdoğan, son haftalarda dunya genelinde vaka, hasta ve vefat sayılarında yaşanan tırmanışın bu gerceği herkese hatırlattığını belirtti. Erdoğan, "Bu surecte sadece salgınla değil, aynı zamanda artan İslam duşmanlığı, yabancı karşıtlığı ve ırkcılıkla da mucadele edilmesi gerekiyor. Malum, uyesi olduğumuz G-20 platformu tarafından başlatılan 'Borc Erteleme Girişimi'ni başından beri destekledik. Surdurulebilir tedarik zincirleri ve dağıtım ağları konusu dahil 'yeni normal'e gecişi teminen calışmalarımızı hızlandırmak mecburiyetinde olduğumuzu da hatırlatmak isterim" şeklinde konuştu.
Salgının hatırlattığı bir diğer hususun da Birleşmiş Milletler sisteminin gunumuz tehdit ve ihtiyacları ışığında reforma tabi tutulması gereği olduğunu belirten Erdoğan, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı:
"Birleşmiş Milletler sisteminin daha etkin, demokratik, adil ve şeffaf hale getirilmesi icin Genel Kurulun guclendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Ozel oturumun uluslararası toplumun salgına karşı yuruttuğu mucadeleye ivme kazandırmasını diliyorum."
(İHA)
Kaynak: İhlas Haber Ajansı