DHL Express Ust Yoneticisi (CEO) John Pearson, bu yıl yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgını ile baş edebilmek acısından kamu ozel iş birliği projeleri, e-ticaret, elektronik ve dijital medyanın onemli olduğunu belirterek, zorlu koşula rağmen toplum hayatının aksamadığını, ticaretin hareketli kaldığını ve e-ticaretin zirve yaptığını soyledi.
DHL ile New York Universitesi Stern İşletme Fakultesi tarafından ortak hazırlanan DHL Kuresel Bağlantılılık Endeksi 2020 raporu acıklandı.

Yedinci kez yayınlanan rapor, Kovid-19 pandemisinin yayılım surecinde gercekleştirilmiş ilk kapsamlı kureselleşme değerlendirmesi olma ozelliği taşıyor.
DHL Kuresel Bağlantılılık Endeksi'nin baş yazarı Steven A. Altman'ın da katıldığı toplantının acılışında konuşan DHL CEO'su Pearson, zor ve olağanustu zamanlarda kureselleşmeyi korumanın zor ama ustesinden gelinmesi gereken bir şey olduğunu soyledi. Pearson, ticaret yuzyıllardır bilinen bir şey olduğunu, kureselleşmenin son zamanlarda bilinmeye başladığını anımsatarak, kureselleşme ve ticaretin toplumlara katkısı olduğunu, ekonomilerin gelişimini hızlandırdığını ve insan yaşamını iyileştirdiğini dile getirdi.
DHL Express olarak gercekten herkesi ticaret akışına devam etmesi ve kureselleşmeyi her şeyin merkezinde tutması icin teşvik ettiklerinin altını cizen Pearson, bu sene ozellikle kureselleşme ve kuresel bağlantılılığın yardıma ihtiyacı olduğunu ama asla engellenemediğini kaydetti.
Pearson, bu sene Kovid-19 salgını ile baş edebilmek acısından kamu ozel iş birliği projeleri, e-ticaret, elektronik ve dijital medyanın onemine işaret ederek, zorlu koşula rağmen toplum hayatının aksamadığını, ticaretin hareketli kaldığını ve e-ticaretin zirve yaptığını soyledi.
DHL Express olarak bu sene gercekten en yoğun yıllardan birini yaşadıklarını vurgulayan Pearson, şunları kaydetti:
" Bu sene, toplumun Kovid-19 krizinden kurtulabilmesi gereken insani derecede ticaretin devam etmesi icin cok yoğunduk. Bunları yapmak DHL Express olarak kuruluş misyonumuz merkezinde yer alıyor. Yaşanan Kovid-19'un etkilerinden kurtulabilmesi icin insanlara ve şirketlere yardımcı olduk. Ticaret cercevesinde insanlar bir araya gelmesi ve yaşamlarını iyileştirmelerine yardımcı oluyoruz. Kuresel bağlantılılık, şirket olarak inandığımız her şeyin ortasında yer alıyor. Dunyanın daha iyi bir bağlantılılık ile daha iyi bir yer olacağına inanıyoruz."
"Turkiye'nin kureselleşmenin farklı elementlerinde bu yılki yukselişi oldukca genişti"
DHL Kuresel Bağlantılılık Endeksi baş yazarı Steven A. Altman ise pandeminin şu an kureselleşme icin olum gibi gozukse de dunyanın bugun bile kuresel finans krizlerinin yaşandığı donemlere gore cok daha bağlantılı olduğunu dile getirdi.
Altman, Kovid-19'un insanları birbirinden uzaklaştırmaya zorladığını ancak biz cok daha fazla bağlantılı kalabilecek yolları bulmayı başarıldığının altını cizerek, DHL bağlantılılık endeksinin kureselleşmenin farklı yonlerinin nasıl geliştiğine ilişkin olcumleri icerdiğini belirtti.
DHL bağlantılılık endeksinin bu yıl kureselleşmenin farklı yonlerinin nasıl geliştiğini olctuğunu ifade eden Altman, "Endeks kureselleşmeyi ticaret, sermaye, bilgi ve insan akışı acısından olcuyor. Bunlara ek olarak endeks uluslararası akışın boyutunu ve coğrafi erişimini eşsiz bir şekilde olcuyor. Uluslararası akışların yurtici faaliyetlere oranla ne kadar buyuk olduğuna bakıyor." yorumunu yaptı.
Altman, "Turkiye'nin kureselleşmenin farklı elementlerinde bu yılki yukselişi oldukca genişti. Turkiye son zamanlarda bazı ekonomik zorluklarla karşı kaşıya kaldı. Soz konusu surecte Uluslararası akışların rolu Turkiye'nin ekonomisinde daha onemli bir hale geldi. Uluslararası akışa katılım Turkiye'nin faaliyetlerinin daha buyuk bir parcası oldu." değerlendirmesinde bulundu.
"Aşı buluşu, uluslararası dağıtımı dunya capında fiilen mumkun kılacak"
DHL Express Turkiye CEO'su Claus Lassen, rapora ilişkin acıklamada, mevcut krizin, kuresel ekonominin ayakta kalması, insanların gecim kaynaklarının teminat altına alınması ve şirketlerin ticaret seviyelerini yukseltmelerine yardımcı olması bakımından uluslararası bağlantıların ne kadar vazgecilmez olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.
Lassen, birbiriyle bağlantılı tedarik zincirleri ve lojistik ağlarının, ozellikle global etkileri olan bir kriz doneminde, dunyanın işleyişini surdurmesi ve kureselleşmede istikrar sağlanması acısından kritik bir rol oynadığının altını cizdi.
Lassen, "Yakın zamanda gercekleşen aşı buluşu, uluslararası dağıtımı dunya capında fiilen mumkun kılacak, birbiriyle bağlantılı bir ağın varlığını gerektiren hızlı ve guvenli tıbbi lojistik hizmetinin sistemsel onemini gozler onune serdi. Kuresel bağlantılılığın guclenmesi, dunyanın Kovid-19 salgınının etkilerinden kurtulmasını hızlandırabilir zira uluslararası akışlar ile bağlantısı daha fazla olan ulkeler daha hızlı ekonomik buyume avantajı elde etme eğilimindeler. Orneğin Turkiye'nin bu anlamda bağlantılı olduğu ulkelerin başında sırasıyla Almanya, Rusya, Suriye, Birleşik Krallık, Fransa, ABD, Hollanda, Hollanda, Bulgaristan, Irak ve Cin geliyor." değerlendirmesinde bulundu.
DHL Kuresel Bağlantılılık Endeksi 2020 raporu
Yedinci kez yayınlanan rapor, Kovid-19 pandemisinin yayılım surecinde gercekleştirilmiş ilk kapsamlı kureselleşme değerlendirmesi olma ozelliği taşıyor. Rapor, 169 ulke ve bolgede uluslararası ticaret, sermaye, bilgi ve insan akışını takip ediyor.
Raporda, guncel tahminler, gecen yıl istikrarlı bir seyir izleyen endeksin, sınırların kapanması, seyahat yasakları ve yolcu taşıyan havayollarının ucuşa kapanması gibi Kovid-19 kaynaklı toplumsal etkiler nedeniyle onemli olcude duşuş gostereceğine işaret ediliyor.
Pandeminin, dunyanın genel "birbirine bağlantılılık" seviyesini 2008-09 global finansal krizinde bulunduğu noktanın altına taşımasının beklenmediği rapora gore, ticaret ve para akışı şimdiden toparlanmaya başlamış durumda ve yuz yuze temas cevrimici dunyaya kayarak uluslararası internet trafiğini, telefon goruşmelerini ve e-ticareti buyuk olcude artırdığından, uluslararası veri akışı da pandeminin yayılma sureci boyunca giderek yukseldi.
Uluslararası turizmin, 2023'e kadar pandemi oncesi seviyesine geri donemeyebileceği ifade edilen raporda, ticaret, sermaye ve bilgi akışları şaşırtıcı derecede iyi durumda olduğu, uluslararası ticaretin, salgının başlangıcında gosterdiği keskin duşuşun ardından guclu bir sıcrama gercekleştirdiği ve dunya capında ulke ekonomileri icin hayati bir organ vazifesi gorduğu kaydedildi.
Sermaye akışları surecten daha sert etkilenmişti. Yine BM tarafından ongorulduğu uzere, şirketlerin yurt dışında operasyonlar satın alması, kurması ya da mevcuda ek tekrar yatırım yapmasını ifade eden Doğrudan Yabancı Yatırım (FDI) akışları, bu yıl yuzde 30-40 oranında duşebilir.
Rapora gore, hukumetlerin ve merkez bankalarının guclu politika tepkileri piyasaların istikrara kavuşmasına yardımcı oldu, pandemi nedeniyle calışma hayatı, eğitim ve oyun cevrimici alana kayınca dijital bilgi akışları buyuk bir ivme kazandı, insanlar ve şirketler dijital olarak bağlantıda kalmak icin birbirleriyle yarışınca kuresel internet trafiğinde cift haneli artışlar soz konusu oldu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Yunus Turk