
MİLLİ Eğitim Bakanı Ziya Selcuk, bakanlığın iki yeni uygulaması 'MEB Ajanda' ve 'E-okul' tanıtım programında, "Artık dijital işlemlerin gunluk hayatımızdaki yeri cok farklılaşmaya başladı. Bu farklılığı hepimiz mobil uygulamalar uzerinden goruyoruz. O yuzden mobil uygulamalarımızı yeni teknolojilerle yeni araclarla yeniliyor ve guncelliyoruz" dedi.
Bakan Selcuk, bakanlıkta duzenlenen 'MEB Ajanda' ve 'E-okul' tanıtım programına katıldı. Burada konuşan Bakan Selcuk, bakanlık olarak hizmetlerin buyuk kısmını elektronik olarak yapmaya gayret ettiklerini belirterek, bunun icin bircok farklı sistem kullandıklarını ve bunların hepsinin işlemleri hızlandırdığını aktardı. Selcuk, "2020 yılı ozellikle koronavirus acısından başka bir nitelik taşıyor. Artık dijital işlemlerin gunluk hayatımızdaki yeri cok farklılaşmaya başladı. Bu farklılığı hepimiz mobil uygulamalar uzerinden goruyoruz. 2020 istatistiklerine gore, ulkemizde mobil cihazlardan web trafiği yuzde 74,8 ile ilk sırada yer alıyor. Eğer butun bu platformları duşunursek, mobil cihazlarla bağlantısı bakımından başka bir perspektifte acılıyor. O yuzden biz mobil uygulamalarımızı yeni teknolojilerle yeni araclarla yeniliyoruz, guncelliyoruz" diye konuştu.
'VERİLER BUTUNLEŞİK ELE ALINABİLİYOR''MEB Ajanda' ve 'E-okul' uygulamaları ile burokrasinin azalması iş ve işlemlerin kolaylaşması ile verilerin butunleşik olarak ele alınabilmesinin sağlanacağını kaydeden Bakan Selcuk, "Bu ajandanın en onemli ozelliklerinden bir tanesi dijital takvime sahip olması. Oğretmenimiz kendi telefonundan kendi takvimini gorup, kişiselleştirip, gunluk hayatında ornekler alarak neyi nasıl yapması konusunda her şeyi orada hazır bulma fırsatına sahip. Bunun da yuksek guvenlikli doğrulama kodlarıyla yapılması guvenliğin artırılması soz konusu. Oğretmenimizin yoklama almaktan tutun da gunluk iş ve işlemlerinin tamamıyla ilgili butun surecleri hızlandırması, guvenilir bir şekilde yapması, bekleyen iş listelerini gorebilmesi gibi bircok fırsatı bulabiliyoruz. Takvimli işlerin zamanında yapılması konusunda da buyuk bir kolaylık sağlayacak. Bizim yaptığımız butun calışmalar sadece okulda yurumuyor aynı zamanda merkezdeki veri tabanlarında birikiyor. Okuldan, ilceden, ilden girilen butun verilerin anlık olarak merkezde de gorulebilmesi ve iletişimin sağlanabilmesi konusunda muthiş bir acılım sağlıyor bu yapı" ifadesini kullandı.'OĞRETMENLERİMİZ ELEKTRONİK YOKLAMA ALABİLECEKLER''E-okul' uygulamasında da oğretmen ve okul yoneticilerine hizmet sunulduğunu belirten Bakan Selcuk, davranış notu, ders notu, sınav tarihi, oğrenci devamsızlıkları gibi bircok konunun ele alınabildiğini kaydetti. Selcuk, şunları kaydetti: "E-yoklama işi de otomatik olarak yapılmış, kayıtlar otomatik olarak tutulmuş oluyor. Oğretmenlerimiz kısa sure icinde elektronik yoklama alabilecekler. Bunlar da e-okul sistemine otomatik olarak gidecek. Bu şekilde oğretmenlerimizin, okul mudurlerimizin, mudur yardımcılarımızın daha az burokrasiyle uğraşmasını sağlamış olacağız. Girilen verilerin guvenilir olması konusunda buyuk bir mesafe almış olacağız. E-okul'u oğretmenlerimiz, mobil uygulama uzerinden ucretsiz olarak indirilebilecek. Bu uygulamaların yapıyı geliştirdiğini ve elektronik araclarımızın artmasıyla eğitimin eğitimle ilgili kısmına daha cok vakit ayırabileceğimizi biliyoruz. Bundan sonra da bu ve benzeri bircok dijital aracı gundeme getireceğiz. Bu tur yenilikci yaklaşımları cok onemsiyoruz, devamı da gelecek."Koronavirus tedbirleri kapsamında kısıtlı katılımın olduğu toplantıya faklı illerden 6 oğretmen de video konferans yontemiyle bağlandı.
