Ankara merkezli yenilenebilir enerji şirketi Gumbel Group Yonetim Kurulu Başkanı Mustafa Herdem, 2021 Temmuz sonrasında faaliyete gecen yenilenebilir enerji santrallerinin, işletmeye alınmasını takip eden 5 yıllık zaman diliminde lira bazlı yerli aksam katkı fiyatlarından faydalanacağını belirterek, "Bu zamana kadar sadece lisanslı yenilenebilir enerji tesislerinin faydalandığı yerli katkı payından lisanssız yenilenebilir enerji santrallerinin faydalanmasının onu acılmış oldu. Sektor icin olumlu bir değişiklik." ifadelerini kullandı.
Herdem, yazılı acıklamasında, TBMM'de kabul edilen 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Uretimi Amaclı Kullanımına İlişkin Kanun ile 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'ndaki değişikliklere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Lisanssız yenilenebilir enerji tesislerinin 10 yıl işletim sonundaki belirsizliğinin ortadan kalkması, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) fiyatlarında Amerikan dolar'ndan Turk lirasına donulmesi, yerli katkı fiyatlarının lira bazlı olması ve bazı maddelerde yer alan belirsizliklerin netlik kazanmasının sektor adına sevindirici olduğunu vurgulayan, şunları kaydetti:
"Lisanssız uretim faaliyeti kapsamındaki tesisler icin on yıllık surenin bitiminden itibaren lisans suresi boyunca elektrik piyasasında oluşan saatlik piyasa takas fiyatının yuzde on beşinin YEK Destekleme Mekanizmasına katkı bedeli olarak odenmesi koşuluyla lisanslı uretim faaliyetine gecmesinin onu acılmış oldu. Yapılan değişikle 10 yıl sonuna kadar YEKDEM ile desteklenen tesisler, on yılı tamamladıktan sonra lisanslarını alarak bir yerde teşvikle aldıkları borcları gerisin geriye odeyecekler ve kendilerinden sonra bu sistemden faydalanacak tesisler icin surdurulebilir bir yapı kurmuş olacaklar. İkinci bir secenek olarak da, lisanssız uretim faaliyeti kapsamında uretilen ihtiyac fazlası elektrik enerjisi icin, elektrik piyasasında oluşan piyasa takas fiyatını gecmemek uzere uygulanacak fiyat ile sisteme verebilecekler."
Normalde dolar uzerinden olan YEKDEM fiyatlarının bu yıl sonunda sona erdiğini ifade eden Herdem, "2021 Temmuz sonrasında işletmeye alınan yenilenebilir enerji santrallerinin, işletmeye alınmasını takip eden 5 yıllık zaman diliminde lira bazlı yerli aksam katkı fiyatlarından faydalanacak. Bu zamana kadar sadece lisanslı yenilenebilir enerji tesislerinin faydalandığı yerli katkı payından lisanssız yenilenebilir enerji santrallerinin faydalanmasının onu acılmış oldu. Sektor icin olumlu bir değişiklik." değerlendirmesinde bulundu.
Gumbel Group, Turkiye enerji sektorunde guneş enerjisi santrallerinin yatırım, danışmanlık, bakım onarım, muhendislik, tedarik ve kurulum (EPC) online satış ve toptan satış faaliyetlerini gercekleştiriyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Gulşen Cağatay