Ankara Buyukşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili ve Mamak Belediye Başkanı Murat Kose, "Sayın Yavaş, secimde vadettiklerinden fersah fersah uzaktadır. Ankara'ya verdiği sozleri yerine getiremediği gibi mevcut hizmetleri bile yapmaya dermanı yoktur. Geride bıraktığımız 2 yılda hicbir eser ortaya koyamamıştır. Yaptığı işe alımlarda ve verilen hizmetlerde partizanlık yapmıştır" dedi.
AK Parti Ankara İl Başkanlığı'nın Ulucanlar Cezaevi Muzesi'nde duzenlediği basın toplantısıyla Ankara Buyukşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın belediye başkanı secildiği gunden bu yana gercekleştirdiği hizmetleri masaya yatırıldı. AK Parti'nin Ankara Buyukşehir Belediye Meclisi'nde grup başkan vekili olan Mamak Belediye Başkanı Murat Kose onderliğinde gercekleşen toplantıya Ankara Buyukşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Fatih Unal, AK Parti Ankara İl Başkan Yardımcısı Hatice Cakmak ve Anadolu Yayıncılar Derneği Genel Başkanı Sinan Burhan katıldı.

Başkan Yavaş'ın kendilerine saygısızlık yaptığını belirten Kose şoyle konuştu:
"Bugun burada AK Parti Grup Başkanvekili olarak Ankara Buyukşehir Belediyesinin 2021 yılı butcesini ve performansını değerlendirmek uzere huzurlarınızdayız. 2019 secimlerinden bugune gecen iki yılla ilgili can alıcı, onemli bir soruyla toplantımıza başlamak istiyorum. Ankara Buyukşehir'de 2019 ve 2020 yıllarında toplam 10 milyar para harcandı. Bu paralar milletimizin Ankara Buyukşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş'a emanet ettiği paralar? Ben Sayın Yavaş'a, milletim adına, Ankaralı hemşerilerim adına soruyorum. Ben bu soruyu, Sayın Yavaş'a kendisinin de bulunduğu ortamda, gecen ayki mecliste butce goruşmelerinde de sormuştum. Sayın Yavaş, hani bizim sorularımıza cevap veremedi de, bu bir tarafa, maalesef Ankara Buyukşehir Belediye Meclisine karşı cok buyuk bir saygısızlık yaptı."
Kose, "2 yılda 10 milyar para harcadı ve ortada gozle gorulur bir iş yok. Ortada bir beceriksizlik var. Milletimiz de bunu goruyor. Sayın Mansur Yavaş, bu işleri yapamadı, bu işleri beceremedi. Tum işlerin altında kaldı. Milletimize verdiği sozleri tutamadı. Peki bu iki yıllık surecte ne yaptı, bu zamanı nasıl gecirdi Sayın Yavaş? Bu sorunun cevabı cok net. Sosyal medya belediyeciliği yaptı Sayın Yavaş. Hakkını yememek lazım Sayın Yavaş'ın. Belediyeciliğin sanal dunyasında, sosyal medyada bir cığır actı. Anadolu'da bir deyim vardır. Dimyatta pirince giderken derler. Sayın Yavaş'ın durumu tam da bu. 2 yıl boşa gitti. Vallahi yazık. Sayın Yavaş, super projeleriniz yok demişti. İyi de bari, orta olcekli projeler yapsaydı. Bırakın orta olceği, guzelim Ankara'yı geriye goturuyor Sayın Yavaş. Boyle olur mu? Guzelim Ankara'ya yazık değil mi?" dedi.
Ankara'nın bu hale gelmesinin gecmişte belediye başkanları sayesinde olduğunu dile getiren Kose şunları soyledi:
"Bugun, guzelim Ankara, bir başkente yakışır şehir planına sahipse, her gun o kadar arac trafiğe girdiği halde akıcı ulaşım hatları varsa, alternatif yolları varsa, Avrupa'dan daha guzel alışveriş mekanları varsa, bozkırdan yeşil bir şehre donuşmuşse bunların hepsini onceki başkanlarımıza borcluyuz. Hepsinden Allah razı olsun. Sayın Yavaş'a soruyorum, ne yaptınız bu şehre? Ankara'ya, başkente yakışır hangi eseri inşa ettiniz 2 yılda? Sayın Yavaş bunun hesabını verebilir mi? Hicbir artı değer katmadı başkente. Secim vaatlerinde Sayın Yavaş, 58 kilometre metro yapacağını soylemişti. Bunları da Buyukşehir'in kendi kaynaklarıyla yapacağım demişti. Secimden sonra 2 yıla yakın bir zaman gecti. Ankara halkı merak ediyor."
"Kac tane ihaleyi pazarlık usulu ile yaptınız?"
Başkan Yavaş'tan Ankara halkı adına acıklama beklediğini belirten Kose, "Evet Sayın Yavaş'a soruyorum, metro konusundaki durumu vaatlerle değil de gerceklerle acıklar mısınız? Durum nedir? Bize biraz anlatsa kendi kaynaklarıyla yapacağı metro projelerini. Hayal satıyor dedik ya. Bu iş de aynen oyle. Kamuoyuna bu yılan hikayesine donen komur alım işini acıklar mısınız? Yapılan ihalelerle ilgili başka tespitlerimiz de var. Bunlar hakkında suc duyurusunda bulunacağız. Hani bir şekilde algı yapıyor ve canlı yayınlanıyoruz ihaleleri diyor ya. Ben buradan milletimiz adına, Ankara halkı adına soruyorum. Acıklama istiyorum. Bugune kadar Ankara Buyukşehir, ASKİ, EGO ve şirketlerde yaptığınız ihalelerden kac tanesini canlı olarak yayınladınız? Canlı yayın yapmadığınız ihale sayısı kac? Kac tane ihaleyi acık ihale, kac tane ihaleyi davetiye usulu ve kac tane ihaleyi pazarlık usulu ile yaptınız?" diye konuştu.
"Aradaki kar kime gitti?"
Maske ihalesi hakkında da konuşan Kose, "Size bir ornek vereceğim. Pandemi doneminde maske alım ihaleleri yaptı Sayın Yavaş. Bunların birkacı haric hepsini davetiye usulu ile yaptı. Bakıyoruz kac kişiyi davet etmiş, bir kişi. Yayınlanan şartname var mı? Yok. Kac adet almış bu belli mi, ilan etti mi? Yok. Peki neden bir kişiyi cağırıyorsunuz? Ustelik bu firma tekstil firması da değil. Bu firma sanırım inşaat firması. Hic tekstil firması yok mu maske işini yapan? Aradaki kar kime gitti? Sayın Yavaş'a bunu da soruyorum. İhalelerle ilgili son bir tespitimizi daha paylaşayım. İhalelerde idare, ihaleye cıkmadan once yaklaşık maliyet tespiti yapar ve ihaleler rekabet sonucu kırımla verilmelidir. Yaptığımız araştırmalarda yaklaşık maliyetin uzerinde kalacak şekilde ihaleler verildiğini tespit ettik. Bir ornek vereceğim. Konteyner Alımı. Pazarlık Usulu. 3 Mart 2020 tarihinde yapılmış. Yaklaşık maliyet 1.454.000, sozleşme bedeli 1.765.600, aradaki fark 310.000. Yuzde eksi 21 kırım, yani yuzde 21 fazla bedel ile alım yapılmış. Bu bir suctur" ifadelerini kullandı.
"Bu paralarla ne yapıyorsunuz?"
Belediye adına harcanan paraların nereye gittiğinin acıklanmasını isteyen Kose, "Sayın Yavaş'ın burokratlarından ihalelerde uygunsuz iş veya işlem yapanlar var mı, bunlarla ilgili inceleme ya da soruşturma var mı? Gorev suresince ihalelerde herhangi bir sıkıntı, ihaleye fesat karıştırma ya da ihalelerde usulsuzluğe ya da yolsuzluğa rastladı mı, tespit edilmiş boyle olaylar var mı? Şeffaflık adına Sayın Yavaş'ın doneminde bu işlere tevessul eden oldu mu? Varsa hangi işlemleri yaptı bu kişilerle ilgili? Sayın Yavaş, şeffaflık diyor ama bu işin de tadı kalmadı maalesef, belediye şirketlerinin bilancosunu kamuoyuyla paylaşmadı. Bu şirketlerin zarar ettiğini ve kapatacağının sozunu vermişti. Ne oldu? Şirketlerle ilgili verdiği sozu tutmadığı gibi ustelik 350 milyon sermaye aktarımı yaptı. Ankara halkı soruyor Sayın Mansur Yavaş'a 'Bu paralarla ne yapıyorsunuz? Nerede harcıyorsunuz bu paraları'" şeklinde konuştu.
Belediye calışanlarının da mağdur olduğunu sozlerine ekleyen Kose şu ifadeleri kullandı:
"Belediyede calışanlar tedirgin olmasın diyerek ve soz vererek, işcileri asla işten cıkarmayacağını ve yonetimde liyakat donemi başlayacağını defalarca soylemişti Sayın Yavaş. Ancak Sayın Yavaş, Ramazan ayı, Kurban Bayramı demeden, salgın demeden calışanları siyasi goruşlerinden dolayı işten cıkarttı. Son zamanda pandemi zamanında bile insanların gozunun yaşına bakmadan ucretsiz izne cıkarıyor. Bir taraftan da binlerce işci aldı. Bu işten cıkardığı insanların da hesabını milletimiz, o gozu yaşlı aileler, Sayın Yavaş'tan soracaktır zamanı geldiğinde. Tespit ettikce bu kirli ilişkileri de buradan tum Ankaralı hemşerilerimizle ve kamuoyu ile paylaşacağız. Ankara Buyukşehir Belediyesi nereye gidiyor diye soruyoruz sormaya da devam edeceğiz."
"Hani Buyukşehir butcesi kendine yeterdi?"
Başkan Yavaş'ın algı yaptığını soyleyen Kose şoyle devam etti:
"Su faturalarında artış istedi yani suya zam istedi Sayın Yavaş. Bunu da bir algı ile yapmaya calıştı. Neydi o algı? Kademeli olarak fiyatlandırmak şeklinde bir paketle sundu bu zammı? Soranlara da zam değil kademeli tarife dedi? Secim oncesi soylediğini unutup secim sonrası hemen zam getirdi. Biz buna izin vermedik. Biz de, halkımız da balık hafızalı değil. Bugun gibi hatırlıyoruz soylediklerini. Borclanma konusu da var. Secimde ballandıra ballandıra ne diyordu sayın Yavaş, Buyukşehir butcesi tum projelere yeter, metro da yapılır, tum projeler de yapılır diyordu. 'Belediye iyi yonetilirse gelir fazlası vermesi mumkun' diyordu. 'Ankara'da kaynak cok cok fazla. Butun projeleri uygulayabiliriz.' Adayken bunları soyledi Sayın Yavaş. Hani Buyukşehir butcesi kendine yeterdi? Hani israfa engel olunca para yeterdi. Ne oldu? Secimden hemen sonra ne değişti?"
"Ankara Buyukşehir Belediyesi borc batağına doğru surukleniyor"
Ankara Buyukşehir Belediyesi'nin butce yonetimi hakkında da acıklama yapan Kose, "2 yılda, hatta 2021 yılını da sayarsak Sayın Yavaş, toplamda 3 milyar borc yuku getiriyor Ankara Buyukşehir'e. Bu ne demek, boyle giderse toplamda 5 yılda ABB neredeyse şu andaki butcesi kadar borclanacak demek. Yani Sayın Mansur Yavaş, ABB'de kendinden onceki 25 yıldaki borc miktarını, kendi gorev yapacağı 5 yılda iki katından fazla artıracak demek. Ankara buyukşehir belediyesi borc batağına doğru surukleniyor. Ankara Buyukşehir belediyesi iflasa doğru gidiyor. Kaynak uretemezse ABB bırakın yeni projeleri normal hizmetlerine bile devam edemeyecek gorunuyor. Sayın Mansur Yavaş'a soruyorum, burada sadece bir kısmını hatırlattığım bu sozlerini ve diğer sozlerini ne zaman gercekleştirmeyi duşunuyor? Hani konumuz butce ya? 2021 butcesi ile bunları da yapacak mı" iddialarında bulundu.
Başkan Yavaş'ın secim vaatlerini yerine getirmediğinin one suren Kose, "Sayın Yavaş, secimde vadettiklerinden fersah fersah uzaktadır. Ankara'ya verdiği sozleri yerine getiremediği gibi mevcut hizmetleri bile yapmaya dermanı yoktur. Geride bıraktığımız 2 yılda hicbir eser ortaya koyamamıştır. Yaptığı işe alımlarda ve verilen hizmetlerde partizanlık yapmıştır. Belediyeyi iyi yonetememiştir. Belediyeyi Sayın Yavaş borc batağına doğru suruklemiş ve belediyede iflas etmiş bir goruntunun hakim olmasını sağlamıştır. Sayın Yavaş'a cağrımız; sadece sosyal medyada algı calışması yapacağına verdiği sozleri yapmaya odaklanması, butceyi oncelikli işlere gore kullanması, onemli konuları mazeret uretmeden acil olarak yapması, kimseyi suclamadan, iftira atmadan, israf etmeden, kaynakları doğru kullanarak, vaatlerini yerine getirmek icin calışması ve Ankara'ya daha fazla boş yıllar yaşatmamasıdır" ifadelerine yer verdi. - ANKARA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı