Turkiye'deki ilk araştırma amaclı elektron hızlandırıcısına dayalı bir ışınım kaynağı merkezi olan Turk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı TARLA, ulusal araştırma altyapısına donuştu.
Ankara Universitesinden yapılan acıklamaya gore, Ankara Universitesi Rektoru Prof. Dr. Necdet Unuvar, universite yonetimi, TARLA araştırmacıları ve akademisyenlerin katılımıyla Senato Salonu'nda protokol toreni gercekleştirildi.

Torende konuşan Rektor Unuvar, vizyoner adımlarla hem ulkelerine hem de insanlığa hizmet ettiklerini belirterek, Turkiye'nin oldukca yuksek bilimsel uretim kapasitesine sahip ve beşeri sermayede dunyanın onde gelen ulkelerinden biri olduğunu soyledi.
Gecmişten bugune "Devrim" arabaları ve ucak uretimi gibi konularla Turkiye'nin gucunun her fırsatta gosterildiğini ifade eden Unuvar, TARLA'nın da bu anlamda onemli calışmalara imza atacağına ve CERN gibi konuşulan işler yapan bir merkez olarak anılacağına inancını dile getirdi.
Niteliği her gecen gun artırmaya kararlı olduklarını vurgulayan Unuvar, "TARLA da artık ulusal araştırma altyapısı olarak tanımlanarak bilim ve endustriye sağlayacağı altyapıyla bilim insanlarının araştırmaları neticesinde geliştirdiği inovatif teknolojinin endustri ve sanayiye aktarılması icin aracı olacak. Bu vesileyle ulkemizdeki bilimsel araştırmaların endustri ve sanayiye uygulanması ve teknolojiye donuşturulmesi yonunde onemli adımlar atılacak." ifadelerini kullandı.
Bolgedeki tek hızlandırıcı tabanlı araştırma altyapısı
Bulunduğu konum itibarıyla Avrupa Birliği ve Doğu Akdeniz ulkeleri arasındaki coğrafi boşluğu tamamlayacak ozelliğe sahip TARLA, bolgede tek hızlandırıcı tabanlı araştırma altyapısı olma niteliği taşıyor.
Hızlandırıcı tabanlı bir araştırma altyapısı olarak TARLA'nın benzerleri ile kuresel olcekte rekabet edebileceği, yerli sanayinin katma değeri yuksek teknolojilerde yetkinliğini ve teknik uzmanlığını artırarak sosyoekonomik gelişimine buyuk katkı sunacağı, urettiği elektron demeti ve ışınım kaynakları ile enerji, uzay teknolojileri, nukleer teknolojiler, sağlık bilimi ve teknolojileri, savunma ve malzeme bilimi gibi stratejik alanlarda modern araştırmaların Turkiye'de de yapılmasına olanak sağlayacağı ongoruluyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / İsa Toprak