Turk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) son 5 yılda dunyanın dort bir yanındaki engelliler icin toplam 5 bin 330 ekipman ve protez desteği sağladı.
TİKA'dan yapılan yazılı acıklamaya gore, TİKA, Asya'dan Avrupa'ya, Afrika'dan Latin Amerika'ya dunyanın farklı coğrafyalarındaki engelli bireylerin ceşitli ihtiyacları konusunda destek oldu.
Son 5 yılda farklı ulkelerdeki gorme engelliler icin 358, işitme engelliler icin 195 ve ortopedik engelliler icin 4 bin 777 ekipman ve cihaz desteği sağlandı.
Balkanlar'da "Engelimi Turkiye ile Aşıyorum"
TİKA'nın ilk olarak Bosna Hersek'te başlattığı ve Arnavutluk, Karadağ, Kosova ve Makedonya'da yuruttuğu "Engelimi Turkiye ile Aşıyorum" programı, ozel eğitim uygulamaları, ozel eğitim ihtiyacı olan oğrencilere yonelik sosyal ve kulturel faaliyetler, bu alana yonelik oğretmen yetiştirme faaliyetleri, ozel eğitim ihtiyacı olan bireylere verilen mesleki eğitim programlarını ve bu programlara katılımın sağlanmasını kapsıyor.
Program kapsamında Romanya'nın başkenti Bukreş'te yurutulen calışmalarda da İşitme Engelli Oğrencilere Yonelik Meslek Atolyesi ile Otistik Spektrum Bozuklukları olan cocuklar icin Cok Duyulu Stimulasyon Odası kuruldu.
Filistin'de engelliler icin yapılan calışmalar
Gazze'de uzun sureli elektrik kesintileri, enerjiye bağlı tıbbi ekipman kullanmak zorunda olan hastalar icin buyuk sorun oluşturuyor. TİKA bu sorunu yaşayan ozel bakıma muhtac 30 hastanın evine guneş enerjisi sistemi kurarak tedavilerine destek oldu.
Ayrıca Gazze'de Es-Selame Derneği tarafından yurutulen ve TİKA'nın desteklediği proje ile İsrail'in saldırıları başta olmak uzere ceşitli nedenlerle işitme kaybı yaşayan her yaştan 30 kişiye cihaz verildi.
Batı Şeria'da her ilde 5 olmak uzere ozel ihtiyac sahibi Filistinlilere toplam 50 akulu tekerlekli sandalye de dağıtıldı.
Asya-Kafkasya calışmaları
TİKA'nın engellilere yonelik desteği kapsamında, Afganistan'daki Herat Paralimpik Federasyonuna spor ve buro malzemesi desteğinde bulunuldu, federasyona ait spor malzemesi deposu yenilendi.
Kırgızistan'da ise TİKA, Issık Gol Bolgesi'nde bulunan Balıkcı Şehri 10 No'lu Devlet Okulu bunyesinde faaliyet gosteren Engelli Cocuklar Eğitim Bolumu'nu yeniledi.
Gurcistan'ın başkenti Tiflis'te Rustaveli Caddesi'nde bulunan Filarmoni, Bilimler Akademisi ve Puşkin Meydanı altı gecitlerine 6 engelli asansoru yapıldı.
Gurcistan'da ihtiyacı olan tum sivil ve asker vatandaşlara hizmet eden Tiflis Engelliler Sosyal Rehabilitasyon Merkezi'ne yeni protez makineleri sağlandı.
Diğer bolgelerdeki calışmalar
TİKA, Afrika'nın batısındaki Gine'de yeni tip koronavirus (Kovid-19) ile mucadele kapsamında engelli ve yetim ailelere, hastanelere ve kamu kurumlarına olmak uzere toplamda 400 paket hijyen ve sarf malzemesi yardımında bulundu.
Latin Amerika ulkelerinden Meksika'da Meksiko şehri valiliğine bağlı Engelliler Merkezinin konferans salonu ve bazı ozel alanları yenilenerek, merkez yerleşkenin modernizasyonu gercekleştirildi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Muhammet Tarhan