Eskişehir'de, personelinin yuzde 60'ından fazlası kadınlardan oluşan 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliğindeki sağlıkcı anneler, kendilerine ozel uygulamaların yapıldığı iki istasyonda gorevlendiriliyor.
Başhekimlik tarafından gecen yıl hayata gecirilen uygulama kapsamında, yeni doğum yapan anneler, nobet muafiyetleri olduğu icin "anne istasyonu" olarak bilinen birimlerde gorevlerini surduruyor.
Soz konusu iki istasyonda gorevli tamamı annelerden oluşan 112 Acil Sağlık calışanları, coğunlukla bebek ve cocuk vakalarına gidiyor. Personel ayrıca hastaneler arası nakil işlemlerini yapıyor.
İl Ambulans Servisi Başhekimliğinden yapılan yazılı acıklamada, "anne istasyonu" olarak bilinen hizmetten yararlanan acil sağlık calışanı annelerin goruşlerine yer verildi.
Yeni anne olan 10 yıllık acil tıp teknisyeni Duygu Cakır, mesleğine giderek artan bir sevgiyle devam ettiğini belirtti.
Mesleğe yonlenmesinde ablasının da acil tıp teknisyeni olmasının etkisi bulunduğunu belirten Cakır, "Anne olduktan sonra gittiğim gorevlerde duygusal anlamda değişim yaşadım, mudahale ettiğim cocuklara kendi cocuğummuş, annelerine ise bir yakınımmış gibi empati yapıyorum. Pandemi surecinde cocuklarıma virusu taşımamak icin uzun sure ayrı kaldım. İşe her geldiğimde geri donemeyecekmiş korkusu oluşuyor." ifadelerini kullandı.
Kurumda 10 yıldır paramedik olarak gorevini surduren Emine Cankaya Şimşek de cocuk sahibi olduktan sonra mesleki profesyonelliğin yanında anne şefkati ve duygusallığının işin icine girdiğini vurguladı.
Her goreve cıktığında kendi cocuğunu duşunerek mudahalede bulunduğunu aktaran Cankaya, şunları kaydetti:
"Mudahale ettiğim hasta cocuksa, gebeyse ya da lohusaysa bunların hepsini yaşadığım icin empati kurarak yaklaşıyor ve endişelerini anlayarak sakinleştirmeye calışıyorum. Ambulansta kadın olmanın fiziksel zorluğu dışında bir zorluğu olmadı. Bir vakamda cocuk parmağını demire sıkıştırmıştı, itfaiye gelip kurtardı ancak ben o zaman yeni anne olmuştum ve kurtarma olduktan sonra ağlamaya başladım."
Ambulans servisinde 6 yıllık deneyimi bulunan tek cocuk sahibi Sibel Bakış ise anne olduktan sonra anne, anne adayı ve cocuklara mudahalesinde cok daha duygusal olduğunu belirtti.
Bakış, cocuk ve annelerinin endişelerini anladığını, mudahale ederken cok daha acıklayıcı olduğunu sozlerine ekledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Emrah Yaşar