
Nevşehir'de, 9 yıl once gecirdiği iş kazasının ardından yurume yetisini kaybeden oto elektrik ve torna ustası 45 yaşındaki Mehmet Adem Karadaş, engellilere yonelik akulu arac ile tekerlekli sandalye uretimi yapıyor.
Nevşehir Sanayi Sitesi'nde torna atolyesi işletirken 2011 yılında yuk asansorunun altında kalarak yurume yetisini kaybeden Karadaş, actığı atolyede yaklaşık 6 yıldır engelliler icin arac uretip, bunların bakım ve tamirini gercekleştiriyor.
Karadaş, AA muhabirine, engelini aşarak ureten bir kişi olabilmenin kendisine buyuk mutluluk verdiğini soyledi.
Gecirdiği iş kazasının ardından yaklaşık 2 yıllık tedavi surecinden sonra tekerlekli aracla hayatına devam ettiğini anlatan Karadaş, bir sure sonra arızalanan akulu aracını kentte tamir ettirecek bir yer bulamayınca atolye acmaya karar verdiğini belirtti.
Yaşadığı zor gunlerin ardından hayata tutunduğu atolyesinde urettiği tekerlekli sandalyeleri ihtiyac sahibi engellilere ucretsiz de verdiğini dile getiren Karadaş, bu tur faaliyetleri yurutmek ve kendisiyle aynı kaderi paylaşanlarla bir catı altında toplanmak amacıyla martta "Nevşehir Engelli ve Yaşlılar Derneği"ni kurduğunu ifade etti.
Engellilere yonelik tekerlekli ve akulu aracların standart ebatlarda uretilmesinin bazıları icin dezavantaj doğurması nedeniyle kişiye ozel uretime gectiğini belirten Karadaş, "Tornacı olduğum icin uretim de yapabileceğimi duşunerek kişiye ozel, hastanın kilosu, boyu, vucut şekli ve kullanım alanına uygun tekerlekli ve akulu arac imal etmeye başladım. Bu araclar bir hobi aracı değil, zaruret. İnsan icin ayakları neyse araclarımız da bizim icin bu anlama geliyor maalesef." dedi.
"Mesleğim, benim icin avantaj oldu"
Karadaş, 13 yaşında başladığı iş hayatında elde ettiği tecrube ve birikimini de atolyesinde kullandığını vurgulayarak, şoyle konuştu:
"Hayat şartları calışmamızı gerektirdi. Bu işe kendi aracımı tamirle başladım. Kısa sure icinde Turkiye'nin ceşitli yerlerinden gelen aracları tamir ederek devam ettim. İmalatta ise seri uretimim yok. Yurt dışından motor ve elektronik beyin aksamı geliyor, geri kalan tum şasi ve malzemeleri kendimiz imal veya tedarik ediyoruz. 1988 yılında sanayide calışmaya başlamıştım. Bugun de mesleğim, benim icin avantaj oldu. Allah kimseye yokluğu gostermesin. 'Rabb'im bize versin, biz de insanlara dağıtalım.' dedik ve mart ayında dernek kurduk. Gerek bağışcı dostlarımızın yardımları gerekse kendi butcemizle urettiğimiz aracları ihtiyac sahibi engellilere veriyoruz. Bakımlarını ve tamirini de burada ucretsiz yapıp teslim ediyoruz."
Vucudun engelli olmasının hayat mucadelesi icin engel teşkil etmediğine inandığını anlatan Karadaş, "Butun engelli kardeşlerimize soyluyorum, ufacık imkanınız varsa bir şeyler yapın. Her şey belki maddiyata dayanıyor ama karıncanın ateşe su taşıdığı gibi bir damla da olsa mutlaka mucadele verin." ifadelerini kullandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Behcet Alkan